Mazāk lietu vairo bērna fantāziju

Mazāk lietu vairo bērna fantāziju

24. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Radošā fantāzija ir viena no vissvarīgākajām garīgajām spējām, ar ko var būt apveltīts cilvēks. Tā ir svarīga mūsu ikdienā un veiksmīgā dzīves attīstībā, jo bez fantāzijas cilvēkam ir grūtāk atrast savu vietu dzīvē, rast risinājumus dažādās dzīves situācijās, tāpat arī viņam trūkst ideju un ir zema iniciatīva.

Pamats radošajai fantāzijai, balstoties uz Valdorfa pedagoģijas priekšrakstiem, tiek ielikts bērnībā, bet arī tieši esot vēl bērna vecumā fantāziju iespējams arī sabojāt. Ko tas nozīmē? Bērni savā instinktīvajā veidā ir bagāti ar fantāziju, spējot pat akmenī saskatīt bruņurupuci, malkas pagalē - automašīnu u.tml. Pieaugušie, kuru ikdiena saistīta ar mākslu, sevī saglabājuši sevišķi daudz no šīs spontānās fantāzijas, kas piemīt bērniem. Tiesa, daļa cilvēku, gadiem ejot, savu fantāziju ikdienas realitātē ir apslāpējuši vai pat pazaudējuši, un nereti šie pieaugušie arī bērnos mēdz noslāpēt fantāzijas lidojumu, nepieņemot bērna radošo ralitāti.

Ko var darīt vecāki, lai nenoslāpētu bērna fantāziju?

Jaundzimušajam nav nepieciešamības būt radošam, taču aptuveni no divu līdz trīs gadu vecumam var novērot bērnos pirmos fantāzijas iedīgļus. To vislabāk var novērot, bērnam iedodot rakstāmo un papīru, ļaujot radoši izpausties, vienlaikus neiejaucoties viņa darbā ar saviem komentāriem un jautājumiem. Šeit gan svarīgi atcerēties, ka bērnam ir svarīgs vecāku prieks par paveikto, tāpēc, kad mazais ir pabeidzis savu zīmējumu, bērnam ir svarīga tēta un mammas atzinība un prieks, jo tas bērnam rosina rezultatīvu tālākdarbošanos. Lai “nenokautu” bērna radošumu un izdomu, ieteicams vecākiem nezīmēt bērniem priekšā, uzspiežot savu viedokli, kā pareizi ir jāzīmē mājas, koki vai dzīvnieki!

Svarīgs palīgs fantāzijas pilnveidošanā ir mūzika. Tāpēc nekādā gadījumā nedrīkst apslāpēt bērna vēlmi dziedāt, cenšoties izlabot viņa šķībi nodziedātās notis vai arī komentējot un labojot bērna paša izdomātās dziesmiņas un melodijas. Tā vietā ir svarīga bērna līdzdarbošanās un atbalsts. Lai vairotu bērna fantāziju, elektronisko un trokšņu radošo rotaļlietu vietā bērniem labāk uzdāvināt kādu nelielu pūšamo stabulīti vai varbūt ksilofonu.

Bērna fantāzijas veicināšanai ir nepieciešami skaitāmpantiņi, atskaņas, dziesmas, spēles un pasakas!

Rotaļlietu nedrīkst būt par daudz

Ir svarīgi, lai bērna rotaļlietu kastē nebūtu pārāk daudz rotaļlietu un tās visas jau nebūtu gatavas spēļmantiņas, kas pašas pasaka priekšā savu pielietojumu.

Mūsdienās aktuālas ir rūpnieciskās rotaļlietas, kuras var lietot specifiskam nolūkam un kas neprasa bērna fantāziju. Bērns no šādām rotaļlietām mēdz ātri nogurt, savukārt mazāks rotaļlietu daudzums, piedevām, ja tās nav pielietojamas tikai vienam noteiktam mērķim, bērna fantāziju vairos, liekot pašam iztēloties lietu pielietojumu. Tāpēc ļauj savam mazajam no koka mizas pagatavot laiviņas, egļu čiekuriem pārtapt par zirgiem, un kopīgi paši no auduma pagatavojiet lelli, kurai bērns varēs piedēvēt savas emocijas, atšķirībā no fabrikās ražotajām, kurām uz sejas jau uzzīmēts mūžīgs smaids.

Lai vairotu sava bērna fantāziju, ļauj viņam darboties ar zīmuļiem, krītiņiem, otām, veidošanas masu. Savukārt rotaļlietu kastē centies samazināt rūpnieciski ražotās rotaļlietas, dodot iespēju bērnam rotaļāties arī ar akmentiņiem, čiekuriem, gliemežvākiem, dažādu veidu un formu koka gabaliņiem un auduma gabaliņiem, interesantas formas koka zariņiem. Ar šāda veida rotaļlietām bērns var darboties gandrīz neierobežotā veidā.

Dažkārt vecāki satraucas, ka bērni, šādi dzīvojot fantāziju pasaulē, var atsvešināties no reālās dzīves. Taču lieki! Bērns sevī uzsūc visu, kas ir apkārtējā vidē, un ārēji izpauž sevi žestos, tāpēc der arī atcerēties, ka ikviena bērna dzīvē vecāki spēlē galveno lomu.

Ļauj savam bērnam vairot savu fantāziju!