Mazais palīgs

Mazais palīgs

23. Jul 2019, 15:00 Olīša mamma Olīša mamma

Man vienmēr bija licies ļoti forši, ka bērni grib palīdzēt vecākiem mājas darbos. Mēs Oliveram nekad neesam uzspieduši kaut ko darīt, jo viņš taču tomēr vēl ir maziņš un nekas tāds viņam nebūtu jādara. Bet interesi par to, ko darām mēs ar tēti, viņš sāka izrādīt jau ļoti agri.

Ja es ar mitrajām salvetēm kaut ko tīrīju, viņš vienmēr nāca sēdēja blakus un skatījās. Paaugās vēl mazliet. Nu jau viņam ir gads un trīs mēneši. Ja mamma kaut ko tīra ar mitro salveti, tad arī Oliveram vajag mitro salveti un viņš palīdz tīrīt, nu vismaz mēģina to darīt. Paņem salveti un tīra grīdu vai virtuves skapīšus. Tīra to, kas viņam tajā brīdī ienāk prātā. Bieži vien tās ir arī viņa mašīnas vai citas mantas. Šīs mitrās salvetes bija pirmā lieta, kas viņam izraisīja tik lielu interesi.

Tagad viņš ļoti grib arī piedalīties grīdu izsūkšanā vai izmazgāšanā. Gandrīz jebkurā mājas darbā ko veicam, viņš grib pielikt savu roku. Pašlaik topā ir drēbju likšana mazgāt un pēc tam palīdzēšana izžaut. Viņš man dod mitrās drēbes un es viņas izžauju. Atliek viņu pasaukt, iedot viņam kaut kādu drēbīti un palūgt, lai ieliek veļas mašīnā, viņš skriešus skrien uz vannasistabu un to izdara. Mani tas ļoti priecē, jo es redzu ar kādu aizrautību viņš to dara. Arī tāds sīkums kā pampera izmešana atkritumu tvertnē viņam ir riktīgi priecīga padarīšana.

Ne vienmēr visas šīs mazās vēlmītes palīdzēt mammītei ir ļoti ērtas un “nešmucīgas”. Tomēr es tik un tā ļauju viņam iesaistīties, jo klusībā ceru, ka šī darbošanās mums atstās pozitīvu ietekmi nākotnē. Ka šo kārtības uzturēšanu, palīdzēšanu viņš vēlāk uzskatīs kā pašu par sevi saprotamu, nevis kā kaut kādu sodu. Jo svarīgākais jau ir tas, ka viņš pats izrāda šo interesi palīdzēt un iesaistīties, es neko viņam neuzspiežu. Tas noteikti mazajā bērnā attīsta arī rūpīgumu, mērķtiecību, precizitāti un protams arī veiklību.

Pēdējā laikā ļauju viņam iesaistīties ar gatavošanas darbos, kur jūtu, ka viņam varētu patikt un izdoties.

Viena no lietām, kas viņam nu ļoti patika, bija kauliņu izspiešana no ķiršiem. Bērns bija sajūsmā! Un protams, kur tad mēs ļoti lepnās mammas par šo vēlmi palīdzēt! Mums protams bija nosmērēts, nošļakstīts viss ar ķiršu sulu, bet tas noteikti bija tā vērts. Ne mirkli nedomājot, es vēlreiz viņam ļautu palīdzēt šajā procesā.

Mazās dāmītes! Viņš noteikti būs lielisks vīrs! <3