Masalas vai masaliņas? Kāda ir atšķirība un kā nesaslimt!

Masalas vai masaliņas? Kāda ir atšķirība un kā nesaslimt!

08. Feb 2018, 01:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā atkal konstatēti saslimšans gadījumi ar masalām. Lai gan šīs slimības izplatība, tieši Latvijā nav tik liela, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos (pēdējie masalu gadījumi Latvijā tika reģistrēti 2014. gadā, jo valstī ir pietiekama imunizācijas aptvere), Slimību profilakses un kontroles centrs(SPKC)  aicināja ģimenes ārstus un slimnīcas pievērst uzmanību masalu specifiskajai profilaksei (vakcinācijai), t. sk. veikt praksē reģistrēto bērnu imunizācijas statusa izvērtēšanu, laikus informēt bērnu vecākus par kārtējās vakcīnas devas saņemšanu.

SPKC lēš, ka lielākā daļa jeb 95% sabiedrības ir imūni pret masalām - tie, kuri dzimuši sešdesmitajos gados, slimību pārslimojuši, savukārt vēlāk dzimušie tika vakcinēti vismaz vienu vai divas reizes.

Viena vakcīna pret masalām dod imunitāti 93% apmērā, bet divas - 97%.

Kaut arī lielākā daļa sabiedrības ir imūna pret masalām, Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atzīst, ka slimībai tomēr varētu būt nelieli uzliesmojumi, īpaši, ja kādā cilvēku grupā ir liels slimību uzņēmīgu cilvēku skaits, piemēram, bērnudārzos un skolās. Nevarot izslēgt situāciju, ka vairākus bērnus uz vienu iestādi atvestu vecāki, kuri piekopj "zaļo dzīvesveidu", proti, nevakcinē bērnus, kā rezultātā šajā bērnudārzā varētu notikt arī vairāki saslimšanas gadījumi, sacīja Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka daži vecāki domā, ka, tā kā šīs slimības gadījumi nav reģistrēti, nav nepieciešams savu bērnu vakcinēt, tomēr šāds uzskats esot aplams, jo jebkurš bērns var tikt pakļauts infekcijas riskam gadījumā, ja notiek infekcijas ievešana valstī, piemēram, ceļojumu laikā. Perevoščikovs skaidroja, ka Eiropā masalas izplatās no valsts uz valsti, kas nozīmē, ka inficēšanās var notikt ceļojumā vai lidostā, kas arī ir riska objekts. Kaut arī nav nepieciešams iedzīvotājiem masveidā skriet un vakcinēties pret masalām, Perevoščikovs norādīja, ka noteikti būtu nepieciešams vakcinēt bērnus, kā arī vakcinēties gadījumos, kad plānots dodies ceļojumā, īpaši uz vietām, kur ir

Bieži, ne tikai sabiedrībā, bet arī medijos tiek jauktas divas saslimšanas - masalas un masaliņas. Kur tad ir atšķirība? - To skaidro Derma Clinic Riga dermotologs. Dr. Ilze Koha.

Kas ir masalas? 

Masalas ir ļoti kontagioza infekcijas slimība, ko izraisa masalu vīruss. Raksturīgi sākotnējās pazīmes un simptomi ir drudzis (bieži vien 40ᵒC un augstāk), klepus, deguna tecēšana jeb rinīts, apsārtušas acis (konjunktivīts). 2 vai 3 dienas pēc simptomu sākšanās mutes gļotādā parādās mazi, balti, punktveida izsitumi – saukti par Koplika plankumiem. Savukārt, 3 – 5 dienas pēc simptomu parādīšanās, rodas sārti, plakani izsitumi, kas raksturīgi sākas uz sejas, pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Izsitumiem ir tendence saplūst lielākos laukumos. Inkubācijas periods jeb laiks, kad sākas simptomi kopš kontakta ar inficētu personu, ir 10-14 dienas. Slimība ilgst 7-10 dienas. Transmisija notiek gaisa pilienu ceļā – klepojot, šķaudot, vīruss var izplatīties ar inficētās personas siekalām vai deguna izdalījumiem. Cilvēks parasti ar šo vīrusu slimo vienu reizi mūžā. Pie komplikācijām mināmi caureja, aklums, smadzeņu iekaisums jeb encefalīts, pneimonija. Masalu vakcīna ir efektīva, lai novērstu šo infekcijas slimību.

Kas ir masaliņas?

Masaliņas, sauktas arī par vācu masalām vai trīs dienu masalām, arī ir infekcijas slimība, ko izraisa masaliņu vīruss. Šī saslimšana parasti ir vieglākas formas. Izsitumi var parādīties pēc 2 nedēļu inkubācijas perioda un ilgst 3 dienas. Izsitumi sākotnēji parādās uz sejas un pēcāk izplatās pa visu ķermeni. Reizēm izsitumi ir niezoši un nav tik gaiši kā pie masalām. Bieži palielināti limfmezgli, kas var ilgt līdz pat dažām nedēļām. Iespējams drudzis, sāpošs kakls, nogurums. Pieaugušajiem bieži sāpošas locītavas. Komplikācijas iekļauj asiņošanas problēmas, sēklinieku tūsku vīriešiem, nervu iekaisumu. Inficēšanās grūtniecības laikā var izraisīt abortu, priekšlaicīgas dzemdības, embriopātijas – CRS (congenital rubella syndrome) sindroms, kas iekļauj jaundzimušā kataraktu, kurlumu, sirds un smadzeņu bojājumus. Masaliņas izplatās gaisa pilienu ceļā, inficētajai personai klepojot. Pacients ir infekciozs 1 nedēļu pirms un 1 nedēļu pēc izsitumu parādīšanās. Masaliņas var novērst, veicot masaliņu vakcīnu. Parasti tā tiek iekļauta MMR (measles-mumps-rubella; masalas-cūciņas-masaliņas) vai MMRV (measles-mumps-rubella-varicella; masalas-cūciņas-masaliņas-vējbakas) vakcīnā.

Avots: LETA/ Dermatologs.lv