Mammu, es izdarīšu pats!

Mammu, es izdarīšu pats!

11. May 2018, 11:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katram bērnam pirmsskolas vecumā vajadzētu prast ēst, apģērbties un sakārtot savas rotaļlietas bez citu palīdzības.  Kā bērns var apgūt šīs prasmes ātrā un arī patīkamā veidā?

Mēs, vecāki, vēlamies, lai bērni ir pašpietiekami un spēj tikt galā ar tādām ikdienas aktivitātēm kā ģērbšanās un mantu kārtošana. Kā varam palīdzēt apgūt šīs prasmes ar prieku, lai nākotnē nerisinātos pastāvīga cīņa par vēlamu bērna uzvedību?

Kā iemācīt bērnam pašpaļāvību?

Pārsteidzoši, bet tas nemaz nav tik grūti! Seko šiem četriem vienkāršajiem padomiem, un pavisam drīz Tava bērna reakcija uz jebkuru jaunu aktivitāti būs sauciens: “Mammu, es izdarīšu pats!”

1. Nepalīdzi bērnam ar visu, ko viņš dara. Šī, iespējams, ir lielākā kļūda, ko pieļauj vairums vecāku. Mums vienmēr šķiet, ka mūsu bērns ir mazs, bezpalīdzīgs mazulis, kuram vienmēr nepieciešama palīdzība. Bet mazs bērns pavisam viegli var tikt galā ar daudzām ikdienas aktivitātēm, ja vien viņam tiek dota tāda iespēja.

2. Ļauj bērnam mēģināt. Vislabākais veids, kā iemācīties paļauties uz savām spējām, ir mēģināšana un kļūdīšanās. Negaidi, ka pēc viena paskaidrojuma, kā sasiet kurpju šņores vai aizpogāt drēbes, bērns to uzreiz pratīs izdarīt. Viņam nāksies daudzkārt mēģināt, līdz bērns spēs to izdarīt veiksmīgi, un tas būs iespējams tikai tad, ja ļausi viņam darīt to pašam. Tāpēc, kad bērns vēlas rīkoties pats, ļauj viņam un nedusmojies, ja viņam tas neizdodas ar pirmo reizi. Cits veids, kā bērnam iemācīt atbildību un prasmi pašam tikt galā ar dažādām ikdienas aktivitātēm, ir rotaļāšanās. LEGO® DUPLO® komplekts “Ģimenes māja” sniegs iespēju uzbūvēt māju, kur dzīvo mamma, tētis un mazulis – tā būs jūsu mājas mini versija. Bērns varēs izspēlēt dažādas ikdienas situācijas, kā rīta celšanās, gultas klāšana, zobu tīrīšana, tualetes apmeklēšana, rotaļlietu kārtošana – šādas rotaļas palīdzēs apgūt šīs ikdienas prasmes jautrā veidā.

3. Esi pacietīga. Tikai tāpēc, ka tas ir daudz ātrāk, mēs bieži vien izvēlamies paši bērnu apģērbt, pabarot, izķemmēt viņa matus vai sakārtot rotaļlietas. Mēs zinām, ka bērnam šie darbi prasīs daudz vairāk laika nekā mums. Taču ir jāsaprot, ka bērns nespēs apgūt neko jaunu, ja mēs vienmēr steigsimies palīdzēt. Un, arī kļūstot vecāks, bērns turpinās gaidīt, lai mamma vai tētis visu izdara viņa vietā. Tāpēc atvēli laiku tam, lai bērns var iemācīties pašpaļāvību, un esi pacietīga, kamēr bērns izmēģina jaunas lietas un stājas pretī jauniem izaicinājumiem.

4. Atbalsti un novērtē. Bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, ir nepieciešama motivācija. Tāpēc noteikti novērtē bērna centienus ar uzslavu vai aplausiem. Un, ja bērns nav līdz galam drošs par savām spējām aizpogāt apģērbu vai iztīrīt zobus, atbalsti viņu un iedrošini viņu mēģināt.

Padomi radošai jautrībai 

Es (gandrīz) visu daru pats!

LEGO® DUPLO® komplekts “Ģimenes māja” ir ideāli piemērots, lai rotaļātos kopā ar vecākiem un iemācītos pašpaļāvību. Izmantojiet komplektā iekļautās figūras, lai iejustos mammas, tēta un bērna lomās. Tad izspēlējiet savas ikdienas aktivitātes. Paskaidro bērnam, ka katram no ģimenes locekļiem mājās ir savi pienākumi, kas jāveic atbildīgi. Rotaļu laikā vari noteikt, ka, piemēram, bērna uzdevums ir iztīrīt papīrgrozu vai noslaucīt putekļus savā istabā. Tā būs laba iespēja pastāstīt, ka katram ģimenē ir jāuzņemas atbildība par dažādiem ikdienas mājas darbiem. Turklāt šādas rotaļas iemācīs bērnam cienīt citu cilvēku paveikto darbu. Pēc tam varat mainīties ar lomām, lai bērns ieņem kāda vecāka vietu – tā bērns ievēros, cik patiesībā daudz ikdienas pienākumu ir mammai un tētim un cik daudz tiek darīts, lai mājās viss būtu kārtībā. Tad bērns vēlēsies palīdzēt vairāk un pats apgūt jaunas prasmes.

 20180511113434-25410.jpg

LEGO® DUPLO® Ģimenes māja (10835)

LEGO® DUPLO® komplekts “Ģimenes māja” sniedz iespēju izspēlēt reālās dzīves notikumus ar modernām LEGO DUPLO figūrām. Bērni ar prieku izspēlēs dienas norisi un mājas soli – sākot no rīta celšanās, ēst gatavošanas un ēšanas līdz pat auto mazgāšanai. Trīs LEGO DUPLO figūras, kas atveido mammu, tēti un bērnu, raisīs aizraujošas rotaļas ģimenes lokā un mācīs bērnam atbildību un cieņu pret citu cilvēku padarīto darbu. Šī trīs stāvu māja ar virtuvi iekļauj atveramu cepeškrāsni, vannasistabu  ar izlietni, tualeti, guļamistabu ar gultām, bērna istabu ar atveramiem logiem, ēdamzonu uz jumta terases, dažādas mēbeles un automašīnu. Klucīši ir dekorēti, kā spogulis, tualetes papīrs, modinātājpulkstenis, cepeškrāsns un rotaļu lācītis – daudzās interesantās komplekta detaļas lieliski noderēs, lai izspēlētu dažādas ikdienas situācijas un pienākumus.