Kāpēc mācīšanās caur rotaļāšanos ir visefektīvākā. Iepazīsties ar padomiem, kā to darīt visveiksmīgāk

Kāpēc mācīšanās caur rotaļāšanos ir visefektīvākā. Iepazīsties ar padomiem, kā to darīt visveiksmīgāk

05. Feb 2021, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļāšanās ir viena no galvenajām metodēm, ko izmanto bērnu mācību un attīstības procesā, tāpēc mazi bērni rotaļājoties attīsta daudzas prasmes. Tā kā viņiem spēlēšanās ir atpūta, ir vērts to izmantot un reizi pa reizei apvienot arī ar mācīšanos.

Rotaļāšanās palīdz veidot pašvērtējumu un nodrošina bērnam labu noskaņojumu. Mazi bērni rotaļājoties var attīstīt daudzas jaunas prasmes, piemēram, apgūt valodu, attīstīt radošumu un iepazīt emocijas. Spēlēšanās arī rada piedzīvojumu. Pateicoties tam, bērni var apgūt dažādas pamatprasmes, piemēram, dalīties ar citiem un risināt sadzīviskas problēmas.

Kas ir izklaide ar izglītojošiem elementiem?

Izklaide lieliski var tikt apvienota ar izglītošanos, tādējādi mācīšanās procesu padarot daudz jautrāku gan skolā, gan mājās, gan arī rotaļu laukumā. Tas attiecas uz dažādām interaktīvām izklaides jomām, bet ne tikai. Tādas ir:

  • Izglītojošas video spēles;
  • Izglītojošas interneta vietnes ar interaktīviem elementiem;
  • Viktorīnas ar dažādiem līmeņiem un mērķiem;
  • Kā arī jebkurš cits mācīšanās veids, kas padarīts interesantāks ar spēles palīdzību.

Mācīšanos ar spēles elementiem var izmantot, lai izzinātu jebkuru tēmu, tostarp gan zinātni, gan valodas un, piemēram, ģeogrāfiju. Vecāki var izmantot dažādas programmas, lai palīdzētu bērniem mājās mācīties.

Loģika, radošums, komandas darbs

Ir svarīgi atrast aktivitāti, kas tavam bērnam patiks visvairāk. Aizraujošas aktivitātes, kas ietver arī izglītojošos elementus:

  • Dažādas sporta nodarbības, piemēram, futbols, dejošana, skriešana, kas vienlaikus lieliski attīsta arī bērna koordināciju;
  • Komandu spēles, jo tādējādi bērns mācās komandas darbu un dalīšanos;
  • Rotaļāšanās ar klucīšiem, mīklu minēšana, pužļu likšana – attīsta loģisko domāšanu, veicina intelektuālo izaugsmi, uztveri un radošumu;
  • Zīmēšana un krāsošana – māca jutīgumu, stimulē radošumu;
  • Rotaļāšanās ar skaitāmajiem kauliņiem un cipariem – attīsta prasmi ātri pieņemt lēmumus;
  • Dziedāšana un mūzikas instrumentu spēlēšana – attīsta ritma izjūtu.

Svarīgākais ir ļaut bērnam pašam izlemt, kā viņš vēlas spēlēties, lai mācības caur rotaļāšanos būtu patīkama pieredze. Tāpēc ir vērts bērnam piedāvāt dažādas interesantas rotaļu idejas, taču nekad tās viņam neuzspiest.

Rādi pozitīvu piemēru

Vecāku pienākums ir ievadīt bērnu dzīvē un jau no pirmajiem gadiem mācīt visu, kas viņam būs nepieciešams turpmāk. Ir vērtīgi arī iepazīstināt un parādīt bērnam lietas, kas aizrauj pašus vecākus. 

Mēģini pavadīt laiku kopā ar bērnu, lasot grāmatas, rotaļājoties ar klucīšiem vai sportojot. Atceries, ka savu bērnu nedrīkst salīdzināt ar citiem, jo katrs bērns ir unikāls un attīstās savā tempā. 

Eksperimentē kopā ar bērnu, ļaujot viņam mācīties caur savām maņām: garšu, tausti, redzi, dzirdi un ožu! Ir labi ar savu atvasi pārrunāt arī pasaulē notiekošo un ikdienas jautājumus. Un ne mazāk vērtīgi ir bērnu iesaistīt ikdienas darbos un arī ēst gatavošanā, jo tas viņam sniegs turpmākajai dzīvei noderīgas prasmes.