Pinam Līgo vainadziņus: ko ņemt vērā?

Pinam Līgo vainadziņus: ko ņemt vērā?

22. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras saulgrieži latviešiem ir īpaši svētki, jo daba ir spēka pilna. Mēs esam gatavi veikt dažādus rituālus, lai piesaistītu veiksmi, auglību un dabas spēku vēlību un nav labāka laika par gada garāko dienu un īsāko nakti, tāpēc mēs labprāt turpinām mūsu senču iesāktās tradīcijas, svinot vasaras saulgriežus. Iespējams daudzas tradīcijas jau ir pagaisušas, taču ziedu un zālīšu vainagu pīšana gan patīk visiem, jo īpaši tad, ja ģimenē aug bērni.

Ir ticējums, kas vēstī, ka Jāņu vainagā jāiepin deviņi dažādi ziediņi un zālītes, jo tad vainaga valkātājam piederēs maģisks aplis, kurš pasargās no slimībām un visa ļaunā, kā arī dāvās pārticību. 

Katrai zālītei, ziediņam un lapiņai, ko mēs iepinam vainagā ir nozīme. Ne velti puišiem un vīriem mūsu senči pina vainagus no ozolu lapām, jo tas sola mājlopu svētību, īpaši bišu.

Vainagā mēs varam pīt arī dārza puķes, visu, ko vien vēlamies, jo kā dzied tautasdziesmās – visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā. Vainagus vīt patiesībā nav grūts darbiņš, taču ir jāzina, kā to darīt, lai vainadziņš visu Jāņu nakti būtu košs, tāpēc lūdzām padomu floristei Ancei no ziedu trigotavas "Lakstos" – viņa zina vainagu pīšanas noslēpumus.

Pirms pinam vaiandziņu, izvēlamies no kādiem ziediem un zālītēm tas būs, tad ziediem nogriežam īsākus kātiņus. Kad tas paveikts, liekam pa mazām ziedu buntītēm kopā un sākam pīt ar stieplīti.

Tā mēs vijam savu vainadziņu, liekot klāt arvien krāšņākus ziedus. Jāņu vainags simbolizē bagātību, tāpēc, jo kuplāks un košāks tas būs, jo cilvēka gars bagātāks. Ja vēlamies iemantot dvēseles tīrību, tad vainagā noteikti jāiepin raspodiņš, savukārt rudzupuķe gādās par garīgumu. Arī sarkanajam āboliņam piemīt savs noslēpums, tas izrādās ir uzticības sargs. No ļaunuma un negatīvas enerģijas sargā vībotne un pīlādzis. Margrietiņas tiek dēvētas par kaislības aizgādnēm, savukārt magones rūpējas par auglību un veiksmi. 

Kad vainadziņš uzpīts un zinām, ka mums tas labi der, savienojam ziedu virtenes galus kopā.

Vienmēr der paturēt prātā, ka, pinot vainagus, ir jādomā gaišas un vēlīgas domas, lai zālīšu spēks ar tām savienotos un spētu veikt savu maģisko uzdevumu.

Kā izrādās Jāņu vainaga spēks mums palīdz ne tikai Jāņu naktī, tas var mūs sargāt līdz pat nākamajiem vasaras saulgriežiem, tāpēc savus vainadziņus varam izkaltēt un pakārt mājās redzamā vietā. 

Mūsus senči vainagus pina ne tkai sev, ar tiem rotāja arī māju un pat mājlopus, lai it visā ienāktu auglības enerģija.

Lai mums visiem lustīga Jāņu nakts, lai izdodas iepīt vainagos visus tos ziediņus un zālītes, kuras īpaši uzrunā. Svinēsim svētkus, jo tā mēs svaiem bērniem mācām priecāties un veidot tradīcijas, kuras esam mantojuši no saviem senčiem.

Māmiņu Klubs