Līgo – ne tikai vienas nakts garumā!

Līgo – ne tikai vienas nakts garumā!

24. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāds ir maģiskais, ziedošais pirmsjāņu laiks, kādēļ cilvēki tajā kļūst īpaši jūtīgi un kāds ir ziedu vainaga patiesais spēks? To stāsta Ventspils muzeja pedagoģe – zāļu sieva Līga Reitere.

Vainaga spēks

„Ozols ir latviešu visstiprākais dopings. Uzliekot galvā ozola vainagu, cilvēkam enerģētiski nāk klāt tāds pamatīgums.

Vāji cilvēki ozola vainagu uz galvas nemaz nevar noturēt, nonest godam, jo viņi tam ir par vāju! Ne fiziski vāji, vāji spēkā, bet par vāju tieši attieksmes ziņā. Varbūt cilvēkam nav stingrs mugurkauls, sava stingrā nostāja. Tad, ja cilvēks ir liekulis, kas lokās visām stabulēm un pātagām pa priekšu – kā tie citi, tā nu es ar – nav brīnums, ka viņam līdz rītam Jāņu vainags jau sen ir pazudis.

Tad, kad augi vīst, tie atdod savu enerģiju – no tiem ļoti stipri izplatās smarža un siltums. Turot uz galvas šādu vainagu, enerģija, kas no tā nāk, stiprina ne tikai ārējo, fizisko cilvēka pasauli, bet arī iekšējo.

Tad, ja cilvēks līdz rītam ar vainagu galvā var nolīgot, viņš ir ļoti stiprs. Smarža ir tā, kas ārstē galvu, tā sakārto domas. Cilvēkam jau ļoti daudzas vainas nāk tieši no galvas, tādēļ šī enerģija, ko atdot vainagā esošie, vīstošie ziedi, ir tik vērtīga!

Jāņu laika sakāpinātās izjūtas

Jāņu vainaga augu izplatītajai smaržai ir arī romantiska pieskaņa. Tik ļoti taču gribas būt mīlētai, noreibt aiz laimes, noskurbt aiz smaržām un aiz baudas, un šis vīstošais vainags, kurš sākumā bija spēcīgi ziedošs, bet pēc tam kļuva spēcīgi smaržojošs – stipri pastiprina jušanu. Tieši smarža ir tā, kas sakāpina sajūtas! Tad cilvēki stiprāk sajūt ar dzirdi, redzi, ožu, ar tausti, uztverot pasauli ļoti, ļoti spēcīgi.

Aromāts, ko rada ne tikai vainagā vīstošie augi, bet arī Jāņu laikā ziedošā daba, ļoti sakāpina cilvēka jušanu, maņas. Tieši ap Jāņiem pasaule zied visvairāk, tāpēc šajā periodā cilvēki ir īpaši jūtīgi. Viņus pārņem ilgas un kaisle, ko rada tieši sakāpinātā jušana. Cilvēks pats nespēj aptvert, no kurienes viņā rodas šī iekāre vai kādēļ viņā rodas ilgas, kāda vēlēšanās vai dziņa piedzīvot ko neparastu – kaut ko tādu, ko pat nav iespējams pateikt vārdos.

Dažkārt cilvēki saka: ai, tu atkal kļūsti sentimentāla, tev jau atkal acis slapjajā vietā. Tomēr Līgo laiks ir tas laiks, kad visa pasaule ir tāda! Šajā periodā lielie dzīvnieki ir īpaši saudzīgi pret jaundzimušajiem – pret mazuļiem, kuri mācās lidot vai medīt –mācās dzīvot. Pienākot rudenim, tas mainās un attiecības kļūst pavisam citādas.

Ziedošajā laikā cilvēkiem vajadzētu būt draudzīgiem vienam pret otru, būt brīvākiem un neierobežot sevi rāmī – ko nu es, es jau par vecu, vai arī – ko nu es, es jau par vienkāršu vai muļķu. Šajā Jāņu laikā mēs visi varam sapņot, visi varam tiekties dzīvot labāk! Kad tad vēl, ja ne šajā ziedošajā laikā, kad mūsu jušana ir tik ļoti sakāpināta, kad varam baudīt daudz smalkāk.

Jāņi vēl priekšā, bet cilvēks jau iekšēji jūt svētku tuvošanos. Šis ziedonis ir tas, kas cilvēkā rada pacilājošo sajūtu, un viņš jau iekšēji Līgo. Līgošana nenotiek vienas nakts ietvaros, tikai Līgo nakts garumā – tas ir vesels laika posms, kas tiek baudīts!”

Māmiņu Klubs

Kāds ir tavs Jāņu laiks?