Lai fantāzija nekļūtu par realitāti

Lai fantāzija nekļūtu par realitāti

30. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iedomu draugi, drosmes pilieni un talismani ir metodes, kas bērnam lieliski palīdz cīņā ar bailēm. Tomēr te jāatceras, ka svarīgi nepārspīlēt, lai fantāzijas pasaule nenomāktu reālo! Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande. 

Viena no metodēm, ko izmantot, lai novērstu pirmsskolas vecuma bērniņa iedomātās bailes, ir burvju talismana ieviešana un izmantošana. Cita – burvju vārdu lietošana vai iedomu draugu radīšana.

Par šiem tēliem un lietām var kļūt jebkas – galvenais bērnu pārliecināt, ka tās viņu pasargās no iedomātajām šausmām!

Tomēr izmantojot jebkuru no metodēm, jāatceras – bērns nedrīkst pārlieku pieķerties kādai no tām! Piemēram, ja tavam bērniņam ir iedomu jeb fantāzijas draugi, ļoti svarīgi, lai viņš šajā iedomu pasaulē neiegrimtu un nenoslēgtos no reālās dzīves – tad tas vairs nav veselīgi.

„Tādās normālās devās dažādi iedomu tēli vai lietas, kas bērnu pasargā no iedomātajām bailēm, ir pieļaujami. Piemēram, ja bērniņš, dodoties gulēt, blakus ņem kādu rotaļlietu, tas ir normāli, bet, ja viņš bez tās nevar aiziet ne uz bērnudārzu, ne ciemos, tad tā vairs nav norma,” skaidro Diāna Zande.

Tātad, iedomu draugi vai burvju talismani nedrīkst būt vienīgais veids, kā atvairīt bērna iedomātās bailes

Arī mums pieaugušajiem dzīvē ir posmi, kad darām kaut ko, kas mums palīdz, bet pēc laika tas aiziet un vietā nāk jauni risinājumi. „Normāli ir tad, ja bērniņš neiestrēgst un nepaliek pie vienas metodes, kā risināt konkrēto problēmu ar bailēm! Tāpēc šajā gadījumā ļoti svarīgi, ka vecāki piedāvā vairākus veidus, kā problēmu risināt,” uzskata psiholoģe.

Lai baiļu atvairīšana nekļūtu par bērna apmātību, iedomu draugus vari aizvietot, piemēram, ar drosmes pilieniem. Šī metode tiek izmantota pasaku terapijā. „Es tev iedošu drosmes pilienus un tad tev būs drosme gulēt savā gultiņā,” pirms aizmigšanas vari izstāstīt savam bērniņam.

Vēl pret bailēm var palīdzēt arī kādi burvju vārdi. Piemēram, ja bērniņš baidās no tumsas, pirms viņš tajā dodas, iemāci pateikt „Abrakadabra” un pastāsti, ka šie vārdi viņu sargā.

Dažkārt, lai sevi pasargātu, mēs izmantojam ļoti racionālas domas, bet citreiz – fantāziju. Tā kā pirmsskolas vecumā bērna fantāzija ir īpaši attīstīta un darbojas ļoti spēcīgi, būtiski pasekot līdzi tam, lai fantāzijas dēļ bērniņš pārlieku neatsvešinās no realitātes.

Bērnam var būt iedomu draugi, burvju vārdi un talismani, kas viņu sargā, bet neviena no metodēm nedrīkst kļūt par apmātību un aizstāt realitāti!

 

Vai tavam bērniņam ir kādi iedomu draugi, burvju vārdi vai talismans, kas viņu sargā?