Labākās dāvanas Ziemassvētkos bērniem katram vecumam līdz 7 gadiem

Labākās dāvanas Ziemassvētkos bērniem katram vecumam līdz 7 gadiem

12. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jūs kaut reizi esat lauzuši galvu, kādas dāvanas Ziemassvētkos bērniem patiks vislabāk, nekrītiet izmisumā - teju ikviens pieaugušais ir gājis tam cauri. Pareizās rotaļlietas, spēles vai grāmatas atrašana bērniem ir īsts izaicinājums viņu vecākiem, vecvecākiem un pārējiem tuviniekiem. Protams, katrs vecāks noteikti zinās, kāda dāvana viņa bērnam būs vispiemērotākā, tāpēc visvienkāršāk ir vadīties pēc bērna vecuma un attīstības posma, kas palīdzēs noteikt dāvanas piemērotību pēc viņa vecumam atbilstošām interesēm.

0-1 gads

Var būt grūti atrast dāvanas lielākiem bērniem, taču atrast aizraujošu dāvanu 1 gadu vecam bērnam var būt vieglāk, nekā jūs domājat: tas ir tas vecums, kad pati kaste vai iepakojums patiešām var būt aizraujošāks nekā pati rotaļlieta.

Tas ir tāpēc, ka šajā vecumā raksturīgākās rotaļas saistās ar stumšanu un vilkšanu, lietu salikšanu un izjaukšanu, un lietu ielikšanu un izņemšanu no kastes. Neierobežojiet bērna fantāziju ar rotaļlietām, kuras bērnam jau pasaka priekšā, kas viņam jādara, bet pievērsiet uzmanību tādām mantiņām kā klucīši, stumjamās un velkamās rotaļlietas, vienkārši mūzikas instrumenti kā, piemēram, ksilofons, grāmatiņas ar attēliem, aktivitāšu dēļi, torņi, rotaļlietas ūdenim vai smiltīm.

2 gadi

Kādas rotaļlietas palīdzēs divgadniekam iegūt jaunas iemaņas un vecākiem nezaudēt pacietību, pārciešot šī vecuma posma mazās krīzes? Tā kā bērnam jau sāk veidoties aizvien plašāks vārdu krājums un dažiem jau top pirmie teikumi, divgadnieks aizvien vairāk sāk atdarināt savu vecāku uzvedību un darbošanos mājās. Katli, koka karotes, telefons, putekļu sūcējs, slotiņa ir interesantākie objekti mājās, kas palīdz izprast, kā dzīvot un komunicēt lielajā pasaulē.

Ziemassvētku dāvanas bērniem līdz 2 gadu vecumam: tāfeles, interaktīvās grāmatiņas, rotaļlietas ar dzīvnieku skaņām, Lego Duplo, rotaļu virtuve vai virtuves piederumi, koka mājas uzkopšanas komplekts, konstruktori no lielām detaļām, rotaļu dzīvnieku ferma, augļu un dārzeņu rotaļu komplekts, rotaļu urbis, rotaļu mājiņa vai telts, bumbu baseins.

3 gadi

Trīsgadnieki kļūs daudz socializētāki un spēj iesaistīties diskusijās, aizstāvot arī savas idejas. Bērna fantāzija ir ļoti plaša, un īpaši svarīga ir "es pats" fāze, tāpēc viņi ar prieku izbauda lietas, kas palīdz viņiem nostiprināt smalko motoriku, piemēram, ģērbjoties. Arī šajā vecumā ir aktuāli dāvināt atvērtā tipa jeb fantāziju raisošas dāvanas, kas ļaus bērnam rast 1001 pieeju, darbojoties ar šo rotaļlietu.

Ko dāvināt? Kinētiskās smiltis, Play Dough plastilīnu, sarežģītākus konstruktorus, koka vilcieniņu ar sliedēm, grāmatu par mašīnām vai dinozauriem, krītiņus un ūdenskrāsas, tematiskos kostīmus, dēlīšus skicēm vai zīmēšanai ārpus mājas, skrejriteni vai skūteri, puzli, mūzikas instrumentus (piemēram, ukuleli), magnētiskos burtiņus, ragavas.

4 gadi

Kas ir vislabākais, ko sākt darīt šajā vecumā? Spēlēt lomu spēles! Fantāzija un izdoma ir bērna ikdienas pavadonis. Bērnam noteikti ļoti patīk lasīt pasakas un uzdot daudz jautājumu, kas sākas ar vārdu "Kāpēc?" 4 gadu vecumā izkristalizējas bērna nostāja un vēlmes attiecībā uz to, ko viņš vēlas darīt. Imitētie tematiskie tērpi, zinātniskie rīki (palielināmais stikls, piemēram) un citi instrumenti palīdz viņiem atklāt pasauli, līdzsvarojot realitāti ar izdomu.

Piemērotas dāvanas bērniem šajā vecumā: grāmatas, ragavas, gaisa pūķi, galda spēles (domino, cirks, atmiņas spēle), ārsta komplekts, zīmēšanas vai gleznošanas komplekts, rotaļu mājas, tematiskie tērpi, lelles, ātrās palīdzības vai policijas mašīnas, augu izaudzēšanas komplekts, lecamaukla, apģērbs.

5 gadi

Piecus gadus veci bērni sāk kļūt patiesi sabiedriski, un viņiem patīk spēlēties ar citiem bērniem grupiņās, izspēlējot dažādas rotaļas. Viņi pāraug savu egocentrisma periodu, tāpēc spēj aizvien labāk pieņemt arī citu viedokli, ir saprotošāki un var pieņemt to, ka spēlē ne vienmēr ieņem uzvarētāja vietu. Piecgadnieks spējīgs noturēt ilgāku fokusu uz kādu lietu vai darbību, kas palīdz viņiem apvienot smalko motoriku un sarežģītas fiziskās aktivitātes.

Ja jums vēl nav ideju, padomājiet par galda spēlēm, plastilīnu, personīgo dienasgrāmatu, slaima veidošanas komplektu, gleznošanas komplektu, divriteni, guļamistabas interjera priekšmetu, 3D puzli, ēdiena pagatavošanas komplektu (īstas pārtikas produktu sastāvdaļas), būvēšanas konstruktoru, pirmo Lego konstruktoru, futbola vai basketbola bumbu, mīļmantiņu, mugursomu.

6 gadi

Joki, smiekli un jautrība - tā varētu raksturot sešgadnieku. Viņiem ir labi izveidojusies humora izjūta un viņu spēlēs rodas aizvien vairāk godīguma. Papildus nāk klāt ziņkāre par to, kā darbojas lietas. Bērni šajā vecumā bieži vien atver sev jaunu pasauli: grāmatu lasīšanu.  Jaunie lasītāji novērtēs iespēju pilnveidot savas prasmes, lasot bilžu grāmatas, smieklīgus stāstus vai komiksus. Tagad lasiet grāmatas kopā!

Idejas dāvanām bērnam: mazs terārijs ar augiem, rācijas, galda spēles, basketbola grozs ar bumbu (rotaļu), vingrošanas riņķis, mikrofons ar karaoke, Lotes grāmata, enciklopēdija, ziepju izgatavošanas komplekts, krājkase, rotaslietu veidošanas komplekts, slidas vai skrituļslidas.

7 gadi

Rotaļlietām un dāvanām 7 gadus veciem bērniem jāpalīdz bērniem nostiprināt iegūtās iemaņas caur stāstiem, detalizētiem zīmējumiem, radot, lipinot un citādi radoši izpaužoties.

Rokdarbi, sporta aprīkojums un sporta preces, kā arī ar būvēšanu saistītās lietas ir vienas no galvenajām vadlīnijām, izvēloties dāvanu bērnam šajā vecumā.

Bērnu dāvanas, kas palīdzēs pilnveidot 7-gadnieka attīstības prasmes, vienlaikus dāvājot prieku un izklaidi: šautriņas, ķīmijas laboratorija, mikroskops, šūšanas/izšūšanas komplekts, personīgā dienasgrāmata ar atslēgu, smaržīgās gēla pildspalvas, jautras čībiņas, origami veidošanas komplekts, monopols vai vārdu spēle, binoklis, pasaules karte, puzle, slidas, hokeja nūja, beisbola cimds, skrituļdēlis, atraktīvs gultas veļas komplekts.

Ja ir plānotas vairākas dāvanas vienam bērnam vai dāvanu meklēšana kļūst par izaicinājumu ne tikai jūsu laikam, fantāzijai, bet arī maciņam, vai arī jūs vēlaties samazināt dāvanu apjomu, pieturieties pie viena lieliska, 5 dāvanu zelta likuma:

1 dāvana, ko bērns vēlas,

1 dāvana, kas bērnam ir nepieciešama,

1 dāvana, ko bērns valkās,

1 dāvana, ko bērns lasīs,

1 dāvana, kuru bērns nekad nav vēlējies.

Kādas Ziemassvētku dāvanas bērniem Jūs plānojat sarūpēt šajos Ziemassvētkos?

foto: pexels.com

Smelies dāvanu idejas

www.lieliskadavana.lv

Klintasmamma Klintasmamma 04. Dec 2020, 09:17

5gadniecei šogad pasūtīju Code & Go peli, lai mācās programmēt 😀 Ilgi nevarēju izvēlēties starp Coding critters un robotpeli, taču tā kā mājās ir arī mazā 1gadniece, izvēlējos tādu, kurai nav sīko detaļu. Decembra vārda dienā būs Numicon jautrākai matemātikas apguvei. Mazo komplektu nopirkām jau septembrī, ļoti patika un tagad gribam lielāku.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 03. Dec 2020, 18:55

Paldies,ka dalījies!

Ka Lipso Ka Lipso 03. Dec 2020, 12:15

Tā kā mums trīsgadnieciņam arī dzimšanas diena decembrī, tad tiek plānotas vairākas nelielas dāvaniņas - Boon pipes vannas istabai, Clemenoni sequence puzle par dienas ritmiem, dakteru komplekts. Tādi dažādi sīkumi, kas priecēs katros svētkos! Varbūt, ka virtuvīti vecītis atnesīsi Ziemīšos.