Krūtsbarošana pēc gada. Kapēc gan ne?

27. Nov 2014, 08:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Agrāk domāju, ka būs gads, tad jau no tā pupiņa atvadīsimies, liela meita būs utt. Un pienāca tas maģiskais gads, un ziniet-mums ir labi tāpat. Kapēc mums?

Pirmkārt, jau laikam jāatzīst, ka esmu pagaidām par slinku pēc sistemātiski neizgulētām naktīm cīnīties ar raudošu un krūti prasošu bērnu, kas bāž rociņu man aiz krekla un meklē gardumus vai arī nozust uz pāris dienām nevaru.

Pārkāpjot šim maģiskajam skaitlim pāri, es nejūtu milzīgu atšķirību starp 11 mēn. vecu bērnu un gadiņu (nesen palika). Ok, prasmes katru mēnesi nāk klāt, bet tā emocionāli man šķiet, ka viņa nav pēkšņi kļuvusi liela, un tā krūts jau vairs nav vajadzīga.

Esmu  dzirdējusi vairāk negatīvā kapēc nevajag barot pēc gada nekā pozitīvā. Un man kā jau cilvēkam, kuram ir tikai sava taisnība ir pretargumenti.

1.Bērns noēdīs dzelzi. Tā teica ģ.ā. Lai noēd, bet mēs nedzīvojam izsūtījumā, nav nelabvēlīgi apstākļi, pārtika ir pieejama un vitamīnus arī barošanas laikā lietoju.

2. Tajā pienā(sastāvā) jau nekā vairs pēc gada nav. To man teica cilvēks, kam bērnu nav, un ar medicīnu nav nekāda sakara. Es nevaru apgalvot, ka esmu lasījusi kaut kādus zinātniskos pētījumus par piena sastāvu pēc gada vecuma(to arī šis cilvēks nav darījis). Man tomēr ir kaut kāds loģiskais saprāts, kas saka, ka tur nevar nekā nebūt, un tas gads nav kaut kāds maģiskais robežpunkts cilvēka uzbūvei, tajā pat laikā piena veidošanās mehānismam. Vienīgais ko es te internetā no nezinātniskiem avotiem esmu lasījusi, ir tas, ka pienā laikam vairāk tauki ir, t.i lai nodrošinātu bērnam vairāk enerģiju. Kā tad īsti ir ar to piena sastāvu pēc gada? Pietam beidzot mans svars ir iekustējies uz leju, tas priecē!


3. Māte emocionāli nevar bērnu palaist vaļā. Tur katrai pašai ir jāieklausās sevī, un jāredz kā ir! Es pagaidām redzu, ka bērnam tas ir svarīgi.

4. Šķībi kāds gudrinieks paskatās. Nu un, lai jau!

Rezumē-darīsim kā jūtam par pareizu, ne tapēc, ka kāds teica nevajag taču!

Cik ilgi barojāt ar krūti savus bērnus? Ko domājiet par barošanu pēc gada vecuma?

zacc zacc 27. Nov 2014, 13:16 sherucis

Es atsāku strādāt uz pilnu slodzi, kad bērnam bija gads un 5 mēneši. Palika rīta, vakara, nakts (arī ne katru nakti) ēdienreizes; brīvdienās arī pa dienu. Vienubrīd gan nedevu krūti pa dienu, kamēr nesāka normāli ēst vismaz pusdienas, bet tas bija pasākums uz 1-2 nedēļām.
Sanāk zīdīšanas reize kādos 6-7 no rīta, un pēc tam pārtraukums līdz pusseptiņiem vakarā. Nekādu problēmu.

27. Nov 2014, 11:42

Paldies par linkiem, apskatīšu.

27. Nov 2014, 11:40 zacc

Atceros, ka līdz gadam piebarojumu ēda 1-2 tējk., es par to uztraucos, jo domāju, ka nav ok, ja pārtiek galvenokārt no kr. piena. Bet nu jaunajai māmiņai nav grūti atrast par ko uztraukties.😃

27. Nov 2014, 11:37 Zemeniic

Paldies! Nosvinējāam godam🎉

zacc zacc 27. Nov 2014, 11:15

Tieši tā, mēs ēdam dārzeņus, lai tievētu, galu galā 😀 Turklāt zīdainim, sākot piebarošanu, taču diezgan ilgi, vairākus mēnešus (vismaz manam tā bija) tas apēstais iznāk laukā stipri līdzīgs oriģinālam, tb, nemaz tā labi nepārstrādājas. Līdz ar to arī uzturvielas neuzsūcas.

zacc zacc 27. Nov 2014, 10:47 pipariņš27

Bērni ir dažādi. Mans puika piebarojumu ilgi negribēja, vēl gada un divu mēnešu vecumā ēda ļoti maz, pārtika 90% no mana piena. Biju satraukusies, bet pediatre teica, ka tā varot būt, esot tādi bērni. Ja viņiem ar varu noņem krūti, protams, viņi sāk ēst citu pārtiku, bet obligāti tas neesot jādara. Bērns vesels, priecīgs, tad varot ēst arī tikai pienu, ja viņam tā tīk.

Kur, lūdzu, ir kaut kāda sīkāka informācija par to, ka pēc tik un tik mēnešiem piens paliek pliks un nevērtīgs? Nu kur? 😀

zacc zacc 27. Nov 2014, 10:30

oi, ja mani kāds grib nokaitināt, tad lai sāk stāstīt par to, ka zīdīšana pēc gada vecuma ir fuj, ka pienā tad jau vairs nekā nav un vispār tas ir tikai mātes kaut kāds gļuks un psihoproblēma.

zin', es ar varu to bērnu pie krūts lieku, ne? 😃

Es nesaku, ka visām būtu jābaro bērns ar krūti līdz 2 gadiem un ilgāk, es lieliski saprotu, ka to var negribēt. Bet runas par to, ka zīdīt tik ilgi ir nenormāli, nevajadzīgi un bezmaz kaitīgi bērnam utt. ne-cie-šu.

http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/zidainu_uzturs_1.pdf

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
"Exclusive breastfeeding is recommended up to 6 months of age, with continued breastfeeding along with appropriate complementary foods up to two years of age or beyond." = "zīdaini līdz 6 mēnešu vecumam iesaka barot tikai ar krūti, turpinot zīdīšanu papildus piebarošanai līdz divu gadu vecumam vai ilgāk"

Domājams, ka minētie avoti tomēr nav kaut kādas basņas, ne?

Manam puikam šobrīd gads un gandrīz 9 mēneši, pagaidām nezinu, kad beigsim piena ēšanu 😀

princesemince princesemince 27. Nov 2014, 10:03

Pirmo bērnu baroju līdz 1 gada 9 mēnešu vecumam. Bija plānots līdz 2 gadiem (arī PVO jau it kā iesaka šo vecumu), bērnam pietika un viņš ļoti draudzīgi pateica "viss!".
Otram bērnam tūlīt 4 mēneši, baroju, jo ēd. Arī šobrīd domāju, ka atļaušu līdz 2 gadiem, bet nekad jau nevar zināt, kā pats bērns izvēlēsies 😀

Ilvija82 Ilvija82 27. Nov 2014, 09:22

Baroju līdz 3,5 mēnešiem, uzskatu, ka ir gana....bet, ja varētu, tad barotu vismaz līdz 6 mēnešiem, vēlāk neuzskatu to par vajadzību, jo mazais jau grib pieaugušo pārtiku.....bet, ja mammai un mazajam ir labi, tad var turpināt....galvenais, lai abi laimīgi! Mēs esam laimīgi arī bez mammas pupa!