Ko darīt, lai bērns mierīgāk nogulētu visu diendusu?

19. Dec 2023, 19:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa miegs mēnesi pēc mēneša mainās. Vai miega grafiku jāveido vecākiem, vai arī jāieklausās bērniņa iekšējā pulkstenī? Kā rīkoties, ja mazuļa diendusa ir saraustīta? Vaicājam pēc padoma miega speciālistei, pediatrei Martai Celmiņai.

Bieži vien mazuļi naktī mostas, jo vēlas ēst, kā arī vecāki pamana, ka, pieliekot bērniņu pie krūts vai iedodot pudelīti, viņš vieglāk nomierinās un aizmieg. Vai tas ir normāli? Sarunā ar Māmiņu Klubu miega speciāliste, pediatre Marta Celmiņa norāda, ka tas ir pieraduma jautājums un aizmigšanas asociācija, kas nav nekas slikts. “Tā ir normāla, dabīga miega pazīme,” saka viņa, norādot, ka pēc sešu mēnešu vecuma, ja vien mazulim nav nekādu veselības vai attīstības problēmu, viņš ir spējīgs izgulēt visu nakti bez ēšanas. “Protams, bērniņš modīsies, kas ir normāla un dabīga pazīme, bet vecākam vairs nevajag uztraukties par to, ka bērniņam ir obligāti jāēd,” skaidro miega speciāliste.

Bērnam saraustīta diendusa

Miega speciāliste Marta Celmiņa novērojusi, ka vecāki nereti sūdzas, ka bērna diendusa ir saraustīta. Proti, mazulis noguļ 30-40 minūtes, bet pēc tam atkārtoti viņu ir grūti iemidzināt.

“Šajos gadījumos, ja esat ievērojuši konkrētu laiku, kad bērns sāk kļūt nemierīgs, knosīties, uzmostas, 5-10 minūtes pirms tam jau aizejiet pie viņa, lai brīdī, kad mazulis sāk mosties, atverot acis viņš ieraudzītu jūs, kas viņu paijā un apskauj,” ar padomu dalās Marta Celmiņa, sakot, ka tas palīdzēs bērnam “salīmēt” abas miega fāzes.

Diendusu bērni guļ aptuveni līdz 6 gadu vecumam. Ja arī vēlākā vecumā bērns vēlas gulēt diendusu, ir jāmeklē iemesli un jāizvērtē nakts miegs. Iespējams, par maz tiek gulēts nakts laikā.

Eksperts

Marta Celmiņa

sertificēta pediatre, miega speciāliste Dr.
Marta Celmiņa Vecāku skolā