Ko darīt, ja mazulis aizrijies ar ūdeni un citi drošības ieteikumi ūdenī

Ko darīt, ja mazulis aizrijies ar ūdeni un citi drošības ieteikumi ūdenī

29. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Baseini, ezeri, dīķīši, jūra un pludmale nozīmē prieku, smieklus un atvēsinājumu karstās vasaras dienās. Tomēr tai pat laikā ūdens ir arī bīstama vide bērniem, ja vecāki nepievērš pietiekamu vērību drošības pasākumiem, jo diemžēl pārāk bieži ir slīkšanas gadījumi, kad vecāki tepat, tepat tuvumā vien bija.

Labās ziņas ir tās, ka ir ļoti daudz veidu, kā atpūtu ūdens tuvumā padarīt drošāku un novērst iespējamos nelaimes gadījumus.

Uzmanība, pieskatīšana un piesardzība

Bērniem pieskatīšana ūdens tuvumā ir nepieciešama visu laiku, vienaga, vai tā ir vanna mājoklī, piepūšamais baseins, dīķiītis, peldbaseins, pludmale vai ezers.

Mazi bērni jo īpaši ir pakļauti riskam, jo var noslīkt pat 6 centimetrus dziļā ūdenī. Tas nozīmē, ka tas var notikt,kad vismazāk gaidi- izlietnē, bļodā, piepūšamos baseinos, peļķē. Vienmēr pieskatiet savas atvases ūdens tuvumā!

Ja vecāki paši neprot peldēt, ir ieteikums tomēr to iemācīties. Tāpat arī bērniem virs 4 gadu vecuma vajadzētu apgūt peldēšanas prasmes. Peldēšanas nodarbības noteikti var apmeklēt arī līdz šim vecumam, lai attīstītu un pilnveidotu prasmes, bet treneri novērojuši,ka peldētapmācība visstraujāk notiek tieši ap 4 gadu vecumu.

Neesi tik droša, ka bērns, kurš zina, kā peldēt ir ārpus riska kategorijas noslīkšanai. Visus bērnus, kas atrodas ūdenstilpnē, ir jāpieskata, neatkarīgi no tā, cik spēcīgas ir peldēšanas prasmes. Un papildus tam bēbīšiem, mazuļiem un bērniem, kuriem peldēšana nav stiprā puse, nepieciešama uzraudzība, pieturot.

Tāpat ir vērts ieguldīt un iegādāties kvaitatīvus peldēšanas palīglīdzekļus- vestes, un valkāt bērniem tos visu laiku, kamēr viņi atrodas ūdens tuvumā. Izvēloties šādas dzīvības glābšanas vestes, noteikti jāseko ražotāja informācijai un svara/ vecuma ierobežojumiem. Bērniem, kuri ir jaunāki par 5 gadiem, dod priekšroku vestei ar stiprinājumiem arī starp kājām un galvas atbalstu- šī apkakle palīdzēs noturēt bērna galvu virs ūdens. Piepūšamās vestes un uzroči diemžēl nav pārāk efektīvs veids pret noslīkšanu.

Tāpat atceries par sauļošanās krēmu -  jo īpaši, ja bērns ir slapjš. Tāpat noderēs kvalitatīvas saulesbrilles, cepures, apģērbs, kas aizsargās no saules.

Atrodoties ārpus mājām, nevar aizmirst par šķidruma, jo īpaši, ūdens uzņemšanu, lai aizkavētu dehidrāciju. Saulē tas var notikt pavisam viegli, jo īpaši,ja bērns ir aktīvs un svīst. Pārkāršanas un dehidrācijas pazīmes ir dullums galvā, slikta dūša un vājums.

Arī ūdens temperatūra ir būtiska un tas, kā notiek ieiešana tajā. Dodoties ūdenstilpnēs, vajadzētu ievērot pakāpeniskumu. Ūdenī ķermeņa temperatūra krīt daudz straujāk nekā atrodoties uz sauszemes, tāpēc ir iespējama ķermeņa atdzišana. Ja bērns trīc, ir zosāda, zilas lūpas vai msukuļu krampji, nekavējoties jāiet ārā no ūdens.

Lai izvairītos no saslimšanām ūdens tilpnēs:

- Bērniem, kuriem ir caureja, aizliegts peldēt;

- Ja bērns vēl lieto autiņbiksītes, peldēšanas laikā vajadzētu lietot vienreizējās peldbiksītes;

- Ik pēc laika nomaini vienreizējās peldbiksītes, ja bērns tādas lieto;

-  Pēc autiņbiksīšu maiņas noteikti nomazgā rokas;

- Izvairies no ūdens norīšanas un nokļūšans mutē;

- Pirms došanās baseinā, noteikti ieej dušāl

- Pēc peldēšanās kārtīgi izslauki ausis, kas palīdzēs izvairīties no ausu infekcijām.

Drošība pie ūdens sākas mājās

Pat vannas istaba pašu mājās ir pilna bīstamu izaicinājumu. Nekad neatstāj mazuļus nepieskatītus vannas istabā, jo īpaši vannošanās laikā. Novieto pēc iespējas tālāk visas elektroierīces- fēnu, žāvētāju utt, lai izvairītos no iespējamā elektriskās strāvas trieciena.

Tāpat bīstams var būt arī karsts ūdens. Mazākiem bērniem līdz 5 gadu vecumam ir daudz plānāka āda kā vecākiem bērniem un pieaugušajiem, tāpēc ādas apdegumi ir īpaši kritiski. Tikai 3 sekunžu saskare ar karstu ūdeni, kas ir 60 grādy karsts, var radīt trešās pakāpes apdegumus.

Lai samazinātu applaucēšanās risku, ir vērts pieregulēt karstā ūdens termostatu uz 49 grādiem pēc Celsija un tāpat iesakāms vienmēr pārbaudīt ūdens temperatūru, pirms tajā liec bērnu.

Mājas baseins

Ja mājās vai, dodoties ciemos, priekšā ir peldbaseins, dīķis, ezers vai karsts kubls, tā ir milzīga atbildība par drošību. Piemērām, karstie kubli vēsās vasarās kā šīs var šķist kā burvīga alternatīva, tomēr tajos bērni var pārkarst un pat noslīkt- tieši tāpēc bērniem tos nevajadzētu lietot vispār. Ja ūdenstilpne ir pie Tavām mājām, tad žogs vai cita veida pamatīgs norobežojums varētu būt labākais ieguldījums, lai novērstu negadījumu.

Pēc speciālistu ieteikumiem, žogam vajadzētu būt:

- vismaz 130 centimetrus augstam, bez iespējas pārrāpties pāri (nav atbalsta kājām vai rokām);

- Vārtiņiem ir jābūt cieši noslēgtiem un slēdzenei nevajadzētu būt bērniem sasniedzamai.

Ir iespēja iegādāties arī citus palīglīdzekļus, piemēram, baseina pārsegus, bet tie nav pierādījuši sevi kā efektīvu veidu pret noslīkšanu.

Bērna izglītošana un iepazīstināšana ar ūdeni

Bērniem nav jābaidās no ūdens, viņi nav jāiebaida neiet ūdens tuvumā, bet svarīga ir izglītošana par piemērotu uzvedību ūdens tilpņu tuvumā. Iedrošini bērnu meklēt glābēju vai citu pieaugušo kritiskās situācijās.

Tāpat bērniem jāiemācās, ka ap baseinu nedrīkst skriet, grūstīties, kā arī nirt, ja vien šī vieta nav iezīmēta kā niršanai piemērota. 

Bez tā visa- vēlreiz atgādinām, ka bērni jāpieskata visu laiku. Un pat peldēšans stundas pirms vasaras, piepūšamie palīglīdzekļi vai gumijas palīglīdzekļi nebūs galvenie faktori, lai novērstu slīkšanu. Ja esat ciemos vai baseina ballīte ir pie jums, noteikti jāsarunā, kurš tad īsti pieskata bērnu konkrētā brīdī. Ja bērnu(-us) pieskata auklīte vai cits pieaugušais, pārliecinies, ka šis cilvēks zina baseina uzvedības noteikumus.

Ja runa ir par negadījumiem ūdenī, izšķirošans ir sekundes, tāpēc telefons pa ķērienam ir obligāta prasība. Noderēs arī pirmās palīdzības ABC sniegšanas prasmes. Kad rotaļāšanās ūens tilpņu tuvumā ir beigusies, noteikti jāsakārto visas rotaļlietas ārpus ūdens, jo negadījumi notiek arī brīdī, kad bērni cenšas aizsniegt šīs rotaļlietas ūdenī.

Nekad nepeldēties vienam- arī šis ir būtisks likums, kas bērniem jāiemāca gan peldoties baseinā, gan jūrā, ezerā vai dīķī. Lūk, arī citi padomiņi drošai peldēšanai atklātās ūdenstilpnēs:

- Neļauj bērniem peldēties bez pieaugušo klātbūtnes- ezeros un dīķos pie krasta var būt seklāks, bet tad pēkšņi palikt dziļš;

- Dīķu un ezeru gultnēs var būt asi akmeņi, saplēsti stikli vai citi atkritumi;

- Izvairies no ūdens zālēm, kas var apvīties ap roku vai kāju;

- Lielākā daļa negadījumu ūdenī, īpaši pusaudžu vidū, saistīti ar alkoholu. Ja ģimenē aug pusaudzis,izskaidro noteikumus un alkohola radītās briesmas;

- Peldot jūrā, svarīgi atcerēties, ka jāpeld paralēli krastam, jo pēkšņi viļņi var ieraut dziļāk ūdenī;pppopuo9y

- Tāpat jūrā neļauj peldēties lielu viļņu laikā;

- Iemācī bērnam, ja viņš sajūt pēkšņu ūdens uzrāvienu, vajadzētu peldēt paralēli krastam vai ļauties ūdens nešanai, kā arī saukt pēc glābēju palīdzības;

- Iemāci bērnam, ka peldēšanās sliktos laikapstākļos, vētrā vai zibens laikā ir bīstama.

Ūdens atrakciju parki

Ūdens atrakciju parki saista bērnus, tur ir jautri, bet tai pat laikā nedrīkst aizmirst arī par drošības pamatlikumiem. Pirms došanās turp ar bērniem, jāiepazīstas ar iekšējās kārtības noteikumiem, vecuma, garuma, svara, veselības ierobežojumiem, laižoties lejā par ūdens slīdkalniņiem.

Iemāci bērnam sekot norādēm, kā arī pārvietoties ejot, nevis skrienot, jo grīda ir slapja. Arī ūdens parkos attiecas tie paši noteikumi, kas citās ūdens tilpnēs- bez grūstīšanās, šļakstīšanās uz mazākiem bērniem, grūšanas zem ūdens. Ja bērns noklīst atrakciju parkā, vienmēr vispirms drošības pēc pārbaudi baseinu un ja nepieciešams, sniedz pirmo palīdzību:

- Ja bērns ir atrasts ūdenī, nekavējoties dabū bērnu ārā no tā, saucot pēc palīdzības;

- Izsauc ātro medicīnisko palīdzību;

- Pārliecinies, ka bērna elpceļi ir brīvi;

- Ja bērns neelpo, sāc elpināšanu;

- Kad ir izsaukta medicīniskā palīdzība, seko norādījumiem;

- Ja Tev šķiet, ka bērnam ir kakla trauma, lecot ūdenī, izvairies no locekļu kustināšanas līdz ierodas medicīniskais personāls;

- Mierini bērnu, runājot ar viņu mierīgā balsī;

-  Turpini vērot, vai bērns regulāri elpo.

Ūdens drošība bēbīšiem un mazuļiem

Slīkšana ir lielākais, tomēr ne vienīgais vecāku bieds. Arī aizrīšanās ar ūdeni var radīt bažas vecākos. Ja bērns aizrijies ar ūdeni, izskalo muti ar parastu ūdeni, jo baseinos parasti tiek izmantotas noteikti ķīmiski savienojumi, lai baseinu uzturētu tīru. Tāpat svarīgi vienmēr izslaucīt austiņas, lai novērstu infekciju. 

Bērniem būtiska arī ūdens temperatūra- ja pamani, ka bērnam ir auksts, zilas lūpas, zosāda, bērns jāizved no ūdens un jāsasilda.

Bērni, kuri lieto autiņbiksītes, ūdenstilpnēs var izplatīt parazītus, kas izraisa vēdera saslimšanas (vemšana, caureja, slikta dūša, dehidrācija), tieši tāpēc būtiski parūpēties par piemērotām peldbiksītēm un regulāri tās mainīt. Parastās autiņbiksītes ūdenī uzpūšas, bet vienreizējās peldbiksītes ir īpaši piemērotas, kas aizturēs vēdera izeju.

Ja bērns jau iet uz podiņa, regulāri piedāvā viņam nelielu peldēšanās pārtraukumu, lai aizietu uz tualeti. 

Ūdens attīsta bērnus, norūda, rada milzīgu prieku! Bet vienmēr svarīga ir arī drošība, ko arī novēlam! Drošu jums atpūtu pie ūdens!

 Māmiņu Klubs

20180726104336-37098.jpg