9 ieteikumi bērniem, kuri baidās no zobārsta

9 ieteikumi bērniem, kuri baidās no zobārsta

21. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja bērns baidās no zobārsta? Ar šo jautājumu nereti uztraukušies vecāki vēršas tieši pie psihologa. Un uztraukums ir saprotams: bērna zobi ir jāaprūpē visu laiku, tātad - pie bērnu zobārsta jādodas regulāri, kā arī - jāveic citi profilaktiskie pasākumi, kas ļautu izvairīties no kariesa un smaganu iekaisumiem, kā arī - no zobu ārstēšanas vai to izraušanas. Te būs daži ieteikumi, kas varētu līdzēt!

Kā lai nebaidās?

1. Vēl pirms bērna zobi sāk sāpēt, jāizstāsta viņam par zobārsta apmeklējumu, par to, ka tāds ir obligāts -agri vai vēlu pie zobārsta būs jādodas. Obligāti izstāsti, ka nekā traka tajā visā nav, ja zobiņi tiek kopti, tāpēc vizīti atlikt nevar.

Vislabāk bērnam neuzsvērt tādus vārdus kā "ja nē, būs sliktāk/sāpīgāk/dūriens smaganās.."utt. Nekādā gadījumā nevajag arī mānīt bērnu, sakot, ka ārsts vienmēr TIKAI apskatīs. Bērns sapratīs ar laiku, ka tā nav bijusi taisnība.

2. Pastāsti bērnam par to, ka tagad zobārstniecība ir tādā līmenī, ka zobārsta apmeklējums ir vienkārša procedūra līdzīgi kā iešana pie friziera. Var pastāstīt arī par ērto krēslu, kāds ir ārsta kabinetā.

Tu vari bērnam arī parādīt, piemēram, izmantojot intenetā atrodamas bildes, kāds izskatās zobārsta kabinets, lai viņam tas beigās neizvērstos par nepatīkamu pārsteigumu. Pastāsti, ka bērniem ir speciāli, mazi krēsliņi, un pat pašiem savi instrumenti, kas nelīdzinās tiem, ko izmanto pieaugušajiem.

3. Neaizmirsti par stāstiem no savas bērnības. Ja to visu pastāstīsi kā joku, tas būs vienkārši lieliski. Piemēram,:"Iedomājies, vectēvs man kaut ko prasa, bet es nevaru atbildēt, no dūriena vaigi kā sasaluši, pats dūriens bija štrunts, bet ar koka vaigiem gan bija smieklīga būšana!"

4. Izmanto stāstus no bērna draugu ģimenēm, iespējams kāda no māmiņām tev stāstījusi, kā gājusi ar bērnu pie zobārsta, kā bērns slavēts par to, ka mutīte plaši bijusi atvērta, ka bērns nav raudājis utt.

5. Mēģini pierunāt. Pierunāšana ir izplatītākais veids, ko izmantot šajā sakarā, jo katai mammai ir bagāta treniņa pieredze dažādos jautājumos: jāpierunā uzvilkt zeķubikses, jāpierunā mierīgi pasēdēt utt. 

6. Daži vecāki, uz kuru bērniem viss augstākminētais nestrādā, pēc fiasko, pārslēdzas uz draudiem. Iespējams, metode stādā, bet tas nav tā vērts, jo tā ir tikai vieneizēja uzvara, un tas nav labākais veids, kā panākt vēlamo.

7. Uzpirkšana. Nav ko slēpt, šo metodi izmanto teju visi vecāki dažādos jautājumos. Droši var teikt, ka tas darbojas arī tad, kad bērns jāpierunā doties pie zobārsta.

Pats galvenais, nekādā ziņā nedrīkst bērnu mānīt, dot viņam solījumus, ko negrasies izpildīt. Bērns ne vienmēr sapratīs, kas viņam ir tas labākais, tāpēc šajā ziņā noteicēji tomēr ir vecāki.

Visi zina, ka var būt sāpīgi, ka bērnam no tā ir bail, tāpat kā ļoti daudziem pieaugušajiem, un, ja bērns zinās, ka pēc ārsta apmeklējuma viņam nopirks simtu piekto bakuganu, tad viņam šo procedūru būs vieglāk izturēt.

8. Ja vienoties neizdodas, bet finanses ļauj, tad vēl var izmantot bērna zobu ārstēšanu ar narkozi. Plusi ir tādi, ka ārstēšana ir kvalitatīvāka, bērns ir atslābinājies, var salabot vienār reizē vairākus zobus, bērns nestreso un viņam nav negatīvu emociju. Bet mīnuss ir pati šī te vispārējā narkoze.

9. Var bērnam likt sajusties kā varonim. Viņam ir jāstāsta, ka viņš ir spēcīgs un drosmīgs, un zobu ārstēšana viņam ir nieks.

Jebkurā gadījumā, lai arī kā bērns uzvedīsies pie zobārsta, ja ārstēšana būs bijusi veiksmīga, tad bērns vienmēr OBLIGĀTI ir jāpaslavē par drosmi!

Māmiņu Klubs