Ko darīt, ja bērnam ir slikta elpa?

Ko darīt, ja bērnam ir slikta elpa?

14. Feb 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veseliem bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, dažkārt mēdz būt slikta elpa. Ja tā pazūd pēc zobu iztīrīšanas vai mutes skalošanas līdzekļa lietošanas, tātad - viss ir normāli. Pie tam, ja tev šķiet, ka sliktās elpas aromāts ir šausmīgs, varbūt, ka īpašu problēmu citiem tas nesagādā.

Lieta tāda, ka mutē dzīvojošās baktērijas, saplūstot ar pārtikas pārpalikumiem, izraisa nepatīkamu aromātu mutē pat veselam bērniņam. Ēdiena daļiņas var iestrēgt starp zobiem, uz smaganām, uz mēles vai uz mandelēm bērna kaklā.

Baktēriju kontakts ar siekalām arī izraisa sliktu elpu, īpaši, ja to darbībām mutē samērā ilgi nekas nav traucējis. Tieši tāpēc mums visiem no rīta ir nepatīkams aromāts mutē. Miega laikā notiek reakcijas, kuru rezultātā rodas slikta elpa. Tā izzūd pēc tam, kad zobi ir iztīrīti vai mute izskalota ar mutes skalojamo līdzekli.

Ēdiens un dzērieni palīdz attīrīt muti no iestāvējušām kairinošajām vielām tajā. Tāpēc biežāk piedāvājiet bērnam padzerties vai uzēst augļus, žāvētos augļus vai sausiņus.

Ja bērniņš zīž īkšķīti, māneklīti vai velk mutē sedziņu, tas arī var izraisīt nejauku elpu. Priekšmetiem var parādīties nejauks aromāts tādēļ, ka uz tiem nokļūst siekalas un baktērijas, kas dzīvo mutē. Uz tiem var nokļūt arī pārtikas pārpalikumi. Ja bērniņš zīž pirkstiņu, pasekojiet līdzi tam, lai bērna rokas tiktu biežāk mazgātas ar ziepēm. Ja tiek zīsts māneklītis, sterilizējiet to trauku mazgājamā mašīnā, sterilizatorā vai verdošā ūdenī. Neaizmirstiet regulāri mazgāt bērna mīļāko sedziņu. Protams, jūs varat atradināt bērniņu no pirkstiņa zīšanas, lai arī to pateikt ir vieglāk kā izdarīt.

Slikta mutes dobuma higiēna, zobakmens, smaganu iekaisums vai zobu iekaisums var izraisīt sliktu elpu. Ja mazulis baidās iet pie stomatologa, jūs varat palūgt sava bērna pediatram apskatīt bērna zobus un smaganas kārtējā vizītē.

Vispirms ārsts, visdrīzāk, apskatīs mazuļa degunu, lai pārbaudītu, vai tajā nav kāds svešķermenis - pārtikas gabaliņš vai sīka rotaļlieta, kas ieķērusies kādā no nāsīm. Pamata simptomi tādā gadījumā ir, kā reiz, slikta elpa un aizlikts deguns. Bez tam, slikta elpa var būt saistīta arī ar sinusītu vai respiratoru saslimšanu, piemēram, bronhītu.

Retākos gadījumos slikto elpu izraisīt var kakla aizmugurējās sieniņas infekcija, rīkles iekaisums (faringīts) vai iekaisums mandelēs. Pat, ja mandeles nav iekaisušas, uz to virsmas var pielipt pārtikas daļiņas vai arī - var veidoties aplikums. Apskatot kaklu, bērna ārsts visdrīzāk pārbaudīs, vai nav aplikuma - parasti tas ir baltā krāsā. Ja problēma ir tieši tajā, jātiek būs galā tieši ar aplikumu.

Un, visbeidzot, slikta elpa var būt bērniem, kam ir gastroezofareālais reflekss vai tiem bērniem, kam nāk atpakaļ ēdiens. Ja iemesls ir kāds no šiem, tad, visdrīzāk, esat pamanījusi arī citus simptomus, piemēram, diskomforts pēc ēšanas utml.

Lai mazuļiem veseli zobiņi!

Māmiņu Klubs