Ko darīt ar podiņmācību ārā?

Ko darīt ar podiņmācību ārā?

22. Aug 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba māmiņas aktīvi pieradina bērniņus pie podiņa. Kad podiņmācība ir sākusies, rodas arvien vairāk jautājumu. Šajā reizē fizioterapeite Līga Barone-Tamociča atbildēs uz Māmiņu Kluba māmiņu jautājumiem par podiņmācību ārpus mājām.

Kad jāsāk podiņmācība ārpus mājām? Cik apģērba kārtu labāk vielkt - vienu, vai tomēr zeķbikses un bikses uz vakaru?

Paiet apmēram 9 mēneši no podiņmācības sākuma līdz tās pilnīgai apguvei. Mūsu platuma grādos šis noslēgums var būt gan ziemā, gan vasarā.

Protams, vienkāršāk, ja bērnam nav sarežģīta apģērba, piemēram,  - zeķbikses vai lenču bikses. Mums jāsaprot, ko bērns patstāvīgi lietojot podiņu, pats var arī izdarīt. Viņam jāprot daudz kas ne tikai saistīts ar fiziskajām iespējām, piemēram, viņam jāprot novilkt bikses, bet pirms tam jātiek skaidrībā ar iekšējiem impulsiem.

Tagad aizdomājamies - bērns rotaļājas un saprot, ka viņam rodas vēlme pasēdēt uz podiņa. Bērnam jāpārtrauc rotaļāšanās, tātad - jāatsakās no intensīvām nodarbēm, jāiet uz podiņa, savlaicīgi aprēķinot tam visam nepieciešamo laiku - jānoģērbjās, jāapsēžas, un jānokārtojas. Tātad, jāveic samērā sarežģīta plānošana, kas nav visai aizraujoša. Tāpēc, ja ārā ir vasara, noģērbšanās aizņems mazāk laika, kas situāciju atvieglos.

Māmiņām jāparūpējas par to, lai apģērbs, ko velk bērniņš, būtu ērts viņam pašam - novilkšanai un uzvilkšanai.

Ar pastaigām rudenī-pavasarī-ziemā būs grūtāk. Pirms pastaigas bērnam jāpaskaidro, ka iešana uz tualeti būs ierobežota. Sabiedriskās vietas ne visas paredz tualetes apmeklējumus, un bērnam būs sarežģītāk tas viss. Dažkārt vecāki ņem visur līdzi podiņu, un arī tas var būt risinājums.

Ar ko slaucīt dibentiņu ārpus mājas - ar sausu salvetīti vai mitro salveti?

Kādas salvetes izmantot labāk, atkarīgs no problēmas. Ja tīram tikai mitrumu, tad labāk izmantot parastas papīra salvetes vai tualetes papīru. Lai nomazgātu - vajadzīgs mitrums. Neaizmirsīsim, ka dibentiņš ir viegli nomazgājams arī ar auduma salvetīti, kas samitrināta ar siltu ūdeni. Mitrās salvetes var būt vēsas, un īpaši aukstajos gada laikos bērnam tādu lietošana var nepatikt.

Bet, ja bērns podiņu izmanto mājās tikai kādu laiciņu, tad viņa vēlmes jāciena, un bērns nav jāpiespiež apmeklēt neērtas sabiedriskās tualetes tikai tāpēc, ka esat uzsākuši podiņmācību.

Bērnam ir jau 2 gadi un 5 mēneši, pie podiņa pierod lēnā garā jau gadu. Kā ietekmē bērnu tas, ka uz ilgākiem izbraucieniem un pastaigām bērnam tiek vilktas autiņbiksītes un viņš netiek sēdināts uz podiņa? Kā pareizi rīkoties?

Vecākiem jāseko līdzi bērna reakcijai un jānoskaidro, kas ir pats sarežģītākais tualetes apmeklējumā ārpus mājas, un jāatrisina šī problēma.

Vienotas atbildes nav, jo katra situācija ir unikāla, un bērna spējas ar katru reizi tikai aug. Tas, kas vakar šķitis sarežģīts un neizprotams, iespējams šodien vairs var nebūt pat aktuāls.

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130712113509-10223.jpg

- pieguļ kā apakšveļa. Pateicoties elastīgajām sānu maliņām, tās ir viegli novilkt un uzvilkt;

- izdziestošais zīmējums, kas parāda, ka autiņbiksītes ir slapjas;

- rotaļas ar jautrajiem Disney© multfilmu varoņiem.