Kas mazulim uz mēles?

Kas mazulim uz mēles?

12. Nov 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas bērnu kaites tiek sauktas par netīro roku slimībām. Bērns kaut ko patausta ar rokām, tad rokas iebāž mutē. Tā bērni iepazīst apkārtējo pasauli un pie viena tiek pie dažāda veida mikroorganismiem. Atsakās no ēdiena, raud, sūdzas (ja to jau var) - sāp vaidziņi vai mēle. Un te nu ir īstais brīdis ieskatīties mazuļa mutītē, lai pārliecinātos par to, vai tur nav stomatīts. 

Vārds "stomatīts" noteikti vismaz reizi dzīvē ir dzirdēts katrai no mums. Gadās, ka bērns vēl nestaigā, bet rāpo, un ārsts jau ir uzstādījis šādu diagnozi. Kā tas var būt? Mums mājās daudz kas ir sterils. Knupīti vāram, krūtis apmazgājam, rokas visi mājinieki mazgā. Bet stomtatīts nav izvēlīgs - viņš var apciemot gan bērniņu, kas ēd krūts pienu, gan arī pusaudzi.

Ja tulkojam vārdu stomatīts, ir skaidri un saprotami saskatāma tā nozīme - mutes dobuma iekaisums.

Stomatīta iemesli var būt dažādi. Tā var būt gan sēnīšu infekcija, gan arī vīrusa izraisīta infekcija, kā arī - tas var būt bakteriāls iekaisums. Ļoti bieži stomatīts ir herpes vīrusa izraisīts (ar herpes vīrusu ir viegli aplipināties, ja kādam no vecākiem tas ir). Bieži stomatīts attīstas uz mikrotraumu fona, vai arī uz mutes gļotādas apdegumu fona, ja bērns izdzēris karstāku tēju, vai pagaršojis vēl neatdzisušu putru. Mutei tā ir trauma. Mikrotraumas var tikt radītas arī, ja ir nepareizs sakodiens, vai arī, ja ir ieradums pastāvīgi mutē turēt kādus priekšmetus, kā arī, ja nejauši gadās iekost mēlē vai vaigos. Jauns vai ielūzis zobiņš arī var izraisīt saslimšanu.

Vispār, stomatītam patīk dzīvot mutē bērniem, kam ir novājināta imūnsistēma, hroniskas saslimšanas, disbakterioze, kolīts, aknu funkciju traucējumi utt. Stomatīts var kļūt arī par sabiedroto angīnai vai pneimonijai. Un pat alerģija dažkārt to var izraisīt.

Par stomatītu var norādīt tas, ka bērnam nav apetītes, viņš atsakās no ēdiena, viņam ir paaugstināta temperatūra, dažreiz pat nenozīmīgi.Nākošā pazīme - smaganu iekaisums, uz kurām var parādīties koši sarkani pleķīši, čūliņas, balti-dzelteni aplikuma plankumi. Stomatītu nereti izraisa arī limfmezglu augšana un slimīgums. Svarīgi nepalaist garām pirmās pazīmes. Vēl vairāk - ja bērns ēd krūti un šķiet, ka viņam vienkārši nāk zobiņi.

Pie pirmajām pazīmēm jādodas pie ārsta - sevišķi, ja mutē ir nepatīkams aromāts. Bet, ja bērnam ir herpētisks stomatīts vai arī tas ir kopā ar angīnu, tad ķermeņa temperatūra var paaugstināties līdz pat 40 grādiem. Pie tam, mazie pūslīši, čūliņas pavairojas, sprāgst, un veidojas nelieli, sarkani erozijas laukumiņi. Veidojas neglīts, balts aplikums, smaganas ir apasiņotas, jūtīgas. Dažreiz tādu slimību izārstēt var tikai slimnīcā. Diemžēl.

Premium Medical pediatre Sarma Gaveika stāsta, ka bērns noteikti jāatrāda ārstam, lai varētu uzstādīt precīzu diagnozi un nozīmēt pareizu ārstēšanu. Tā kā stomatīts var būt atšķirīgs, arī slimības, kas ierodas kopā ar to, var būt dažādas. Pat angīnai ir ļoti daudz paveidu! Iespējams, apskates laikā izrādīsies, ka bērnam ir nevis stomatīts, bet gan herpētiskā angīna, kas ir jāārstē specifiski.

Jā, un pats vienkāršākais stomatīts bērnam jāārstē ir citādāk, nekā pieaugušajam. Pediatre Evija Mailo uzskata, ka ārsts pirmkārt, pievērsīs uzmanību bērna imūnsistēmai. Slimība noteikti norāda par tās novājināšanos. Visbiežāk ārstēšanai, ja slimība nav sarežģītā formā, tiek lietotas dentālās ziedes. Piemēram, Solcoseril, jo tās labi turas uz mutes gļotādas un ārstē. Tā kā bērns nevar pats izskalot muti, tad viņam jādod daudz vairāk dzert, piemēram, kumelīšu tēju. Bet ne pārāk karstu, lai viņam dzeršanas process nebūtu sāpīgs.

Nedrīkst smērēt uz mutes gļotādas briljantzaļo šķīdumu vai lietot ūdeņraža pārskābi, jo tie var izraisīt pat apdegumus. Ārstēšana pēc tautas metodēm, piemēram, medus uzziešana arī īsti neder. Medus mutē izveido barojošu vidi patogēnai florai.

Un nevajag uzreiz pēc atlabšanas bērnu vest uz dārziņu. Viņa organismam ir jānostiprinās, jo slimība var atgriezties.

Māmiņu Klubs