Kas jāņem vērā, dodoties baudīt Dziesmu un deju svētkus koā ar bērniem?

Kas jāņem vērā, dodoties baudīt Dziesmu un deju svētkus koā ar bērniem?

02. Jul 2018, 09:06 Mamm.mamm Mamm.mamm

Pieredze Dziesmu svētkos man ir kā dalībniecei vismaz trīs reizes. Pirms kādiem 20 gadiem piedalījos arī deju svētkos, bet no tā diži daudz neatceros. :) Šī būs pirmā reize kopā ar bērnu. Tātad, īpaša, nebijusi pieredze. Labprāt padalīšos ar saviem novērojumiem un ieteikumiem.

Galvenais, pats, pats svarīgākais, baudot svētku pasākumus, tāpat kā jebkurā citā lielā publiskā pasākumā, atcerēties, ka ar mums kopā ir bērns! :) Tas nozīmē, ka no bērna nedrīkst „nolaist ne acu”. Bērns var nejauši apjukt un pazust. Paši varam aizskatīties un pazaudēties. Tad nu jāatcerās, ka bērnu nevajadzētu (un nedrīkstētu) pazaudēt. Nodrošinoties gadījumam „ja nu kas”, ieteiktu obligāti ar pildspalvu uzrakstīt uz bērna rokas telefona numuru (var uz katras rokas viena un otra vecāka telefona numuru). Ja kāds redzēs asarās mirkstošu bērnu, kam būs iestājusies panika, jo mamma un tētis ir pazuduši, viegli saskatāms telefona numurs varētu krietni atvieglot atrašanos. Tāpat vērts padomāt par dažādām pavadiņu opcijām. Izskatās jocīgi, bet, labāk, lai izskatās tā, nekā pazaudēties. Tā domājam mēs. Bez tam, ir dažādas arī ne tik dīvaina paskata iespējas kā bērnu piesiet sev klāt. :) Saprotams, zīdainīšiem un to mammām un tētiem visērtāk būs silngā, ergosomā, ķengursomā. Bērns visu laiku būs cieši klāt pie vecākiem un arī jutīsies drošāk.

Tāpat, plānojot pasākumu apmeklēšanu tā būtu jāsaskaņo ar bērna diennakts ritmu, režīmu un jāieplāno bērna vajadzību apmierināšana – regulāras ēdienreizes ierastajā laikā, autiņbiksīšu maiņa, diendudsa/-sas, pastaigu garums. Par ēdienreizēm, pēc nesenās pieredzes arī ieteiktu sagatavoties situācijai, ja līdz pārtikai ir jāgaida rindā. Tad lieti noder kāds līdzi paņemts našķis, biezenītis, smūtijs, biezzula, batoniņš, maizīte, auglītis, cepumiņš (saprotams, visi bez cukura un tie nevar aizstāt pilnvērtīgu maltīti). Un, vissvarīgākais – ūdens, ūdens, ūdens! (Ja bērns tiek barots tikai ar krūti, tad mammai ir jābūt tai, kurai jādzer ūdens. Daudz!)

Protams, ļoti svarīgi izstrādāt plānus „B”, „C” un varbūt pat „D” gadījumiem, ja pēkšņi mainās laikapstākļi, jo arī tas ir faktors, kas jāņem vērā apmeklējot jebkādus pasākumus. It īpaši, ja jāpavada visa diena ārā. Tāpat jābūt gataviem pēkšņi doties mājup, ja pasliktinās pašsajūta, rodas neatbilstoši laikapstākļi vai arī bērns vairs nav gatavs baudīt pasākumu (it īpaši, ja sāk traucēt citiem). Saprotams, līdzi jāpaņem maiņas apģērbs, vēlams tik daudz un tāds, kas derētu dažādiem laikapstākļiem – saulei, lietum, vējam, vēsam, kā arī karstam laikam. Man parocīga šķiet mugursoma, kur vienā nodalījumā salieku bērna lietas (drēbes, autiņbikses, našķus, ūdeni bērnam), citā lietas sev un vīram, citā maku, telefonu utml. Bet, ja plānā tikai viens pasākums, tad var iztikt arī ar rokassomiņu, kurā salikts vajadzīgais, saprotams, krietni mazākā apjomā. :)

Vēlajos pasākumos, protams, jāizvērtē, vai mans bērns varēs būt ar mums kopā pasākumā. Piemēram, Estrādē ir iespēja izstaigāties un, ņemot vērā cik vēlu koncerts beidzās, arī gulēt ratos. Stadionā šādas iespējas nav. Pagājušo reizi, kad nejauši tikām pie dienas deju koncerta biļetēm, bijām paņēmuši līdzi radu bērnu, kam toreiz bija ap 3 vai 4 gadiem. Jāatzīst, ka pusi koncerta neredzējām. Mazu zīdainīti slingā varbūt ņemtu līdzi, kurš, visticamāk tās divas stundas gulētu, bet lielāku droši vien nē. Šoreiz savas deju svētku biļetes atdevām tālāk, jo sapratām, ka mūsu bērns patiešām gribēs gulēt, vieta ratiem tur nav un rokās divas stundas bērnu „neņurcīsim”, lai arī zinu, ka pats pasākums bērnam noteikti patiktu. Bet, bērni ir dažādi. Citi iet gulēt tikai ap divpadsmitiem naktī, citi ap astoņiem. Citi labprāt bauda kultūras pasākumus, citi pat 10 minūtes nevar nosēdēt un kultūra ir vienaldzīga.

Vai ir vēl kādi padomi, ieteikumi, kas jāņem vērā, lai svētku baudīšana radītu patiesu prieku?

P.S. Svētku programma pieejama šiet: https://dziesmusvetki.lv/notikumu-kalendars/svetku-nedela/

 

Attēls no dziesmusvetki.lv