Kas ir pārtikas alerģija?

Kas ir pārtikas alerģija?

31. Oct 2013, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos mazuļa dzīves gados vecāki ļoti bieši saskaras ar dažādām reakcijām uz pārtikas produktiem, bet nav vērts uzreiz visu norakstīt uz alerģiju un domāt, ka uz konkrēto produktu tāda reakcija būs visu atlikušo dzīvi, jo ļoti bieži bērni vienkārši izaug no pārtikas alerģijām. Kā atklāt pārtikas alerģiju un ko ar to iesākt, stāsta alergoloģe Signe Puriņa.

Sākumā ir jāsaprot, kas vispār ir alerģija. Alerģija uz pārtikas produktiem ir ļoti spēcīga imunoloģiska reakcija uz produktu, tā izraisa ādas iekaisumu un dažādu simptomu parādīšanos. Alerģiska reakcija visbiežāk ir bērniem, bet jāatceras, ka alerģijas var parādīties jebkurā vecumā.

Kā Māmiņu Klubam pastāstīja Signe Puriņa, īsta pārtikas alerģija ir ļoti reti, un visbiežāk tā parādās dēļ iedzimtības. Starp pieaugušajiem, kas uzskata, ka viņiem ir pārtikas alerģija, patiesībā 80% no viņiem izjūt stāvokli, ko eksperti sauc par pseidoalerģiju. Lai gan simptomi ir līdzīgi īstai alerģijai, to rašanās iemesls var būt vienkārša pārtikas nepanesamība. Vēl var gadīties, ka attīstas psihosomatiskas reeakcijas uz ēdinu, jo cilvēki domā, ka konkrētais ēdiens ir alergēns jeb viņu gadījumā - alerģijas izraisītājs.

Pat, ja tava mazuļa reakcija uz kādu jaunu produktu nav īsta alerģija, neatstāj šo reakciju nepamanītu, jo tā bērnam var radīt diskomfortu un pat bremzēt normālu gremošanas trakta attīstību. Tieši nenobriedušās kuņģa sieniņas, kas nevar nodrošināt jaunajam organismam nepieciešamo aizsardzību pret pārtikas alerģijām, arī ir pamatā iemesls, kāpēc rodas alerģija pret kādu produktu.

Tā kā vielas, kas izraisa alerģijas, ir olbaltumvielas un olbaltumvielu cukuri, kas ir gandrīz katrā produktā, mazulis var nepanest praktiski jebkuru produktu. Bet tomēr ir sava veida "līderi", kas alerģiskas reakcijas izraisa visbiežāk: piens, olas, zivis, rieksti, un pati izplatītākā alerģija bērniem ir no govs piena.

Kā stāsta alergoloģe, pārtikas alerģija var izpausties kā:

  • Izsitumi (apsārtums, dermatīts, nātrene, sejas vai lūpu pietūkums)
  • Gremošanas traucējumi (vemšana, slikta dūša vai aizcietējumi, sāpes vēderā, kolikas)
  • Acu iekaisums (plakstiņu iekaisums vai konjuktivīts)
  • Sirds un asinsvadu reakcijas (reiboņi, ģībšana). Smagāka alerģiskā reakcija ir anafilaktiskais šoks.

Protams, ne vienmēr ir iespējams noteikt, kurš produkts izraisījis nepatīkamo reakciju, īpaši, ja uzturā iekļauti jau vairāki produkti, un alerģija nav parādījusies uzreiz. Tādā gadījumā Signe Puriņa iesaka ieviest pārtikas dienasgrāmatu, kurā norādīt produktus, ko lieto ar krūti barojoša māmiņa, un kurus lieto bērniņš kā piebarojumu, tāpat jānorāda arī mazuļa stāvoklis pēc to lietošanas. Tas viss var palīdzēt ieviest lietā skaidrību.

Ja alergēnu saviem spēkiem neizdodas atklāt, jāmeklē palīdzība pie alergologa, kurš veiks nepieciešamās analīzes.

Alerģijas ārstēšanā galvenais nelietot "vainīgo" alergēnu, bet uzturs nedrīkst būt pārāk nabadzīgs, tam nav jābūt pārāk ierobežotam. Aizliegtā produkta vietā jālieto produkti ar līdzīgu uzturvērtību. Piemēram, piena produktu vietā var papildus uzņemt kalciju.

Tāpat, cenšoties izvairīties no alerģijām un citām problēmām, kas saistītas ar gremošanas traktu, jāpievērš uzmanība tam, no kā ēd tavs mazulis. Viens no svarīgajiem kritērijiem bērnu trauku izvēlē ir - tie nedrīkst saturēt Bisfenolu A. Bisfenols A ir ķīmisks savienojums, ko lieto kā vienu no sastāvdaļām plastmasas ražošanā.

Kā atzīst eksperti, Bisfenols A īpaši aktīvi izdalās tieši no plastmasas, kuras sastāvā tas ir, tieši tad, kad plastmasa ir karsta un tajā ir trekni šķidrumi. Ja no šādas plastmasas taisīta pudelīte, un tā ir veca un saskrāpēta vai kā citādi bojāta, Bisfenols A izdalās vēl spēcīgāk. Attiecīgi, kad bērniņš dzer no tādas pudelītes vai ēd no tādiem traukiem, šī viela nokļūst viņa organismā un var negatīvi ietekmēt arī viņa veselību.

Seko līdzi tam, ko ēd un dzer tavs mazulis, un tu noteikti tiksi galā ar pārtikas alerģiju!

Māmiņu Klubs


150ml  Tommee Tippee pudelīte, Knupītis atdarina dabīgu māmiņas krūtsgala formu un sajūtu. Palīdz vieglāk saskaņot barošanu ar krūti un no pudelītes. Unikālās pudelītes formas dēļ to ir vieglāk turēt Mīksts silikona knupītis ar dabīgu sajūtu un īpaši jutīgu pretkoliku vārstu. Nesatur bisfenolu A (BPA).

cecii cecii 31. Oct 2013, 14:04

Ja jau ir pacelta šī tēma par plastmasas kaitīgumu, tad varētu paturpināt - netaisīt piena banku plastmasas urīna trauciņos, nelikt karstu ēdienu, dzērienu nevienā plastmasas traukā, kaut arī tas nesatur bisfenolu A, nesaldēt ēdienu, piem. gaļu, satītu pārtikas plēvē vai parastā maisiņā, kas nav domāts zemām temperatūrām, nelietot lateksa knupīšus, arī tie izdala toksiskas vielas, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas.