Kas ir nakts terori?

Kas ir nakts terori?

23. Nov 2020, 11:22 Naktsmieram Dace Naktsmieram Dace

Bērna pamošanās naktī ar histērisku kliegšanu spēj uztraukt ikvienu no vecākiem. Sāk mākt šaubas, ka bērnam kas sāp, ka bijis slikts sapnis.. nobijies? Nē, tie ir nakts terori.

Kas ir nakts terori?

Tie ir miega traucējumi, kas parasti notiek pirmajās nakts gulēšanas stundās, kad ir dziļais miegs (non-REM). Vecāki parasti paši vēl nav aizgājuši gulēt, kad bērns saskaras ar nakts teroriem. Visbiežāk tie parādās vecumā no 3 līdz pat 8 gadiem, taču var jau parādīties pusotra gada vecumā un ilgt pat 12 gadus veciem bērniem. Vairāk novērots puišiem nekā meitenēm. Kopumā aptuveni 1-6% no visiem bērniem piedzīvo nakts terorus.

Kā tas izpaužas?

Nakts terori ir pavisam nepatīkams notikums vecākiem. Bērns kliedz, strauji elpo, svīst un panikā ārdās pa gultu. Visbiežāk bērns būs sēdus. Kliedzot acis ir atvērtas, taču viņš nav pamodies. Viņš ir fāzē starp gulēšanu un pamošanos, tāpēc no rīta neko neatcerēsies. Kad iesiet bērnam klāt, viņš jūs neredzēs. Radīsies sajūta, ka skatās jums “cauri”. Pēc šī uzreiz var atšķirt, ka tie ir nakts terori.

Kas izraisa nakts terorus?

Kad šie terori parādīsies jau vairākas reizes, sāksiet domāt, kas tām visām dienām bijis kopīgs, kas izraisījis nakts terorus. Visbiežākais iemesls ir bērna pārgurums – bērns pārāk maz guļ. Vēl nakts terorus spēj izraisīt kāds pozitīvs, satraucošs notikums vai arī tieši pretēji – kāds negatīvs, dzīvi mainošs notikums. Cik pēkšņi nakts terori uzrodas, tikpat pēkšņi tie arī izzūd. Nakts terori var ilgt no 1 līdz pat 15 minūtēm.

Ko darīt, kā palīdzēt?

Patiesībā jebkurš labs nodoms nomierināt bērnu vai pamodināt, situāciju tikai pasliktinās. Nemēģiniet bērnu modināt, tas tikai radīs apjukumu bērnam, un viņš nobīsies, jo tas notiek viņam neapzināti. Kā arī modināšana var pagarināt vai izraisīt atkārtotus terorus, kad aizmigs. Viss, ko vecāki tajā brīdī var darīt, ir būt blakus un pārliecināties, ka bērns ir drošībā, ļaut teroriem izzust pašiem. Labāk nepieskarties bērnam. Bērnam tie neko nenodara, un tā nav psiholoģiska trauma. Atcerieties, ka bērns neko neatcerēsies, tā kā šis vairāk ir pārbaudījums pašiem vecākiem. Centieties ar bērnu šo nepārrunāt no rīta, bērns neko neatcerēsies. Nakts teroru apspriešana bērnam radīs tikai apjukumu un uztraukumu. Nākamajās naktīs liekat bērnu agrāk gulēt. Nieka 15 minūšu ātrāks naktsmiers spēj izmainīt situāciju. Ievērojiet veselīgus miega paradumus un uzstādiet miegu kā prioritāti.

Ko darīt, ja bērnam regulāri ir nakts terori?

Ieteiktu pierakstīt dienas gaitas, kas īpašs tajās dienās noticis. Kad sākas nakts terori, piefiksēt laiku, pavērot, kā tie izpaužas, cik ilgi tie notiek. Ja esat jau ievērojuši kādu sakritību laikā, varat bērnu nedaudz pamodināt 20-30 minūtes pirms ierastā nakts teroru laika. Tādā veidā bērnam mainīsies miega cikls, un rezultātā nakts terori būs vēlāk vai arī nebūs vispār tai naktī. Ja nakts terori skar jūsu bērnu pārāk ilgi un sākat uztraukties, vērsieties pie pediatra.