Kas ir droša gulēšana?

Kas ir droša gulēšana?

13. Jan 2021, 14:19 Naktsmieram Dace Naktsmieram Dace

Strādājot par zīdaiņu un bērnu miega konsultantu, uzskatu, ka ir ļoti svarīgi izglītot vecākus par bērnu drošību gulēšanas laikā, kā arī informēt par iespējamiem riskiem. Drošība pirmajā vietā! Tas attiecas arī uz bērna gulēšanas vidi. Kas jāievēro, lai nodrošinātu bērnam drošus gulēšanas apstākļus?

Amerikas Pediatru Asociācija ir izveidojusi vadlīnijas, kas ietver arī drošas gulēšanas nosacījumus bērnam. Vadlīnijas veidotas, lai novērstu riskus bērna dzīvībai, kā arī mazinātu pēkšņā nāves sindroma (PNS jeb SIDS) iespējamību. Ir ļoti svarīgi šos principus ievērot jau no mazotnes, tāpēc arī savās konsultācijās vecākus iepazīstinu ar šo informāciju.

Ko nosaka šīs vadlīnijas?

1. Līdz 1 gada vecumam zīdainis vienmēr gulēšanai gultā jānovieto uz muguras. Gulēšana uz sāna nav droša un ieteicama.

2. Bērna gultiņai jābūt tukšai – tajā var būt tikai ciets matracis, nostiepts palags un knupītis. Lai novērstu PNS risku, nosmakšanu, aizrīšanos un nožņaugšanos, gultā nevar atrasties apmalītes, ligzdiņa, spilveni, segas, rotaļlietas utt.

3. Zīdainis nedrīkst gulēt uz dīvāna, aitādas, krēsla vai citām neatbilstošām virsmām.

4. Zīdainim jāguļ vienā istabā ar vecākiem, bet ne vienā gultā.

5. Vismaz pirmos 6 mēnešus zīdainim vēlams gulēt vienā istabā ar vecākiem, ieteicams pat līdz 1 gada vecumam.

6. Uz gulēšanu piedāvāt bērniem knupīti, kad krūtsbarošana ir nostabilizējusies. Ja knupis gulēšanas laikā izkrīt no mutes, tas nav visu laiku atkārtoti jāliek atpakaļ. Gulēšanas laikā knupis nav piesprausts pie apģērba vai aukliņas.

7. Jāpārliecinās, ka nekas nepārklāj mazuļa galvu.

8. Jāizvairās no bērna pārkaršanas, ģērbjot to atbilstoši istabas temperatūrai. Ja sega nav ieteicama līdz gada vecumam, tad es vienmēr rekomendēju guļammaisu.

Šie ir galvenie nosacījumi, kas būtu jāievēro, lai novērstu iespējamos riskus bērna dzīvībai gulēšanas laikā.

Bieži uz jaunajiem vecākiem nostrādā mārketings par dažādām precēm, kas solās uzlabot bērna miegu. Pirms pirkuma veikšanas ieteiktu vēlreiz padomāt, vai bērnam šis produkts būs drošs. Ja rodas šaubas, pārlasām vēlreiz augstāk minētās rekomendācijas un izvērtējām pirkuma nepieciešamību.

 

Lai drošs miegs!

Vairāk par bērnu miegu lasi www.naktsmieram.lv