Kartupeļu-tomātu-bazilika zupa

Kartupeļu-tomātu-bazilika zupa

27. Aug 2016, 23:35 IlvaV IlvaV

Jo šobrīd ir tomātu laiks, jo šobrīd kartupeļi ir visgaršīgākie, jo šobrīd vēl dārzi ir pilni zaļumu, jo šī ir mana vidējā bērna viena no iemīļotākajām zupām...tādēļ tapa šis ēdiens.

Nepieciešams:

1 kg kartupeļu

1 kg tomātu

1 sīpols

2 tases vistas buljona vai ūdens

baziliks, melnie pipari, sāls

apm. 100 ml saldais krējums

Lielais dēls nomizo kartupeļus (atkal viņam tas darbs:)), vidējais pa kārtai vien "noģērbj" sīpolu un noņem ķiplokam mizu. Kad sīpolu esmu sagriezusi plānās šķēlēs, ļauju Terēzei to kapāt mazos gabaliņos. Te gan uzmanīgi-jāpieskata, lai nazis netrāpa pa pirkstiņiem un lai bērns neizdomā pirkstus, kas apslacīti ar sīpolu sulu, iebāzt acīs (no pieredzes).20160827232351-79900.jpg

Sakarsēju pannā eļļu un aprūninu sīpolu un ķiplokus. Tad lej klāt buljonu, ber klāt tomātus, ko abas ar meitu veiksmīgi esam sagriezušas mazos gabaliņos, pieberam garšaugus un garšvielas un ļaujam sautēties visam apmēram 10 minūtes.20160827232502-88706.jpg

Tikmēr sagriežu kartupeļus, bet Terēze aiziet dārzā pēc svaiga bazilika un pētersīļiem. Kaut arī meita izrāda lielu iniciatīvu griezt arī kartupeļus, neļauju, jo, griežot kaut ko tik cietu, ir viegli savainoties. Un vispār jau gatavošana kopā ar bērnu ir nepārtraukts kompromisu meklējumu ceļš un mammas pacietības mēra stiprināšana:)

Kad tomāti jau pašķīduši, beru klāt sasmalcinātos kartupeļus, un turpinam visu sautēt uz mazas uguns apmēram 15-20 minūtes.20160827232706-72298.jpg

Gatavu zupu leju virtuves kombainā (ja būtu rokas mikseris, droši  vien derētu arī tas), un visu sasmalcinam vienā krēmīgā masā. Šis darbs Terēzei iet uz urrā-ļoti patīk spiest kombaina pogu, griezt lielāku ātrumu, komentēt utt.20160827233312-46467.jpg

Kad zupu veiksmīgi esam sablendējušas, leju atpakaļ katlā, pieleju saldo krējumu un vēlreiz visu uzvāru. 

Kad zupa pastāvējusi kādu brīdi, leju šķīvī, Terēze pārber sagrieztos zaļumus, un es pārleju vēl mazliet saldā krējuma.20160827233415-46036.jpg

Ļoti garda, aromātiska un veselīga zupa, kuru var ēst arī aukstu karstās dienās. Ziemā var to pagatavot no tomātiem savā sulā un gatavai vēl pārbērt sasmalcinātus zemesriektus, piemēram.

Maniem bērniem visiem garšo!

 

P.S. Un runājot par tomātu un kartupeļu proporcijām, jāsaka, viss atkarīgs, kādu garšu gribat vairāk-ja vairāk gribas tomātus, kartupeļus var pielikt kaut vai tikai 2 gab. tumīgumam. 

odzina18 odzina18 28. Aug 2016, 21:51

Būs jāpamēgina😀