Kartupeļu biezputra ar...āboliem

Kartupeļu biezputra ar...āboliem

21. Aug 2016, 22:45 IlvaV IlvaV

Jā, jā, nepārlasījāties:) Kartupeļu biezputru gatavojot, bieži lieku tai klāt vēl kādu citu dārzeni kā, piemēram, seleriju, burkānu, cukini utt. Bet šad tad, kad gribas ko neparastāku, gatavoju to ar āboliem. Tie gan jāizvēlas pēc iespējas skābāki. Rudenī antonovkas šķirne ir labi piemērota, bet šobrīd var lietot arī tos pašus dzidros, tikai tad tie jāliek mazāk.

Pie šīs putras gatavošanas piedalījās visi trīs bērni. Kad lielais dēls kartupeļus bija nomizojis, liku vārīties. Tikmēr mēs ar Terēzi gatavojām ābolus. Es mizoju, izņēmu serdes, bet meitiņa grieza sīkākos gabaliņos. ļauju viņai darboties ar nazi, ja griežamais nav pārāk ciets.20160821224208-10674.jpg

Kad āboli sagriezti, liek tos citā katliņā, uzlej burtiski pāris karotes ūdens un liek karsēties, līdz tie izšķīst. Tikmēr arī kartupeļi ir gatavi. Tos nokāš, lej klāt karstu pienu un bagātīgu sviesta piku. Un dod bērniem spaidīt. Man ir tāds foršs tieši kartupeļu biezputras pagatavošanai paredzēts spiežamais ar caurumiņiem. Man šķiet, ka, tieši tam pateicoties, biezputra vienmēr sanāk tāda vijīga, patīkama. 20160821224133-31765.jpg

Kad kartupeļi sastampāti kopā ar pienu un sviestu, liek klāt izsautētos ābolus un it kā iekuļ biezputrā. Pierīvē muskatriekstu un sniedz galdā.

Klāt var pasniegt mazsālīto un svaigo gurķu salātus ar redīsiem. (Mēs šobrīd cenšamies mazāk gaļu patērēt, bet tie, kas ēd to, droši vien var likt ceptu desiņu, jo biezputra ir diezgan maiga.)

Bērniem vispār garšo kartupeļu biezputra. Ja vienkārši novāra kartupeļus, tad īpašu sajūsmu neizrāda, bet biezputrā gan der. 

Ja runā par sastāvdaļu daudzumiem, tad precīzi pateikt nevaru, jo, kā jau minēju, atkarīgs no āboliem. Vidēji uz 1 kg kartupeļu var likt puskilogramu ābolu.