Kāpēc un kā vairot bērnā radītprieku + KONKURSS

Kāpēc un kā vairot bērnā radītprieku + KONKURSS

17. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Radoša darbošanās palīdz bērnam attīstīt maņas un prasmes. Bērns pēta, eksperimentē un ik mirkli atklāj un uzzina ko jaunu. Radošas rotaļas sniedz bērnam iespēju parādīt to, kā viņš redz pasauli un kā tajā jūtas. Turklāt šajās rotaļās svarīgākais ir tieši process, nevis gala rezultāts. Nav svarīgi, vai tā ir zīmēšana, kolāžu veidošana, pilsētu būvēšana no LEGO® klucīšiem, skulptūru veidošana no plastilīna vai kas cits. Svarīgākais ir radīt iespēju, lai bērns var brīvi izpausties un domāt kreatīvi.

Radošas rotaļas sniedz tiešām daudz ieguvumu bērna attīstībai, tāpēc tās vajadzētu praktizēt arī mājās, un vecākiem nevajadzētu baidīties no rotaļu radītās nekārtības. Turklāt, ja jau no mazotnes radīsi bērnā prieku un patiku pret šādām aktivitātēm, mazais arī jau pieaugušā vecumā saglabās spēju domāt kreatīvi. Šobrīd tieši spēja domāt “ārpus rāmjiem” un spēja atrast neordinārus problēmu risinājumus kļūst par vienu no pieprasītākajām darba devēju vidū.

VEICINA PRASMJU ATTĪSTĪBU. Jau agrā vecumā radošas aktivitātes palīdz attīstīt matemātikas pamatprasmes, kā ģeometriju (izmēri un formas), mērīšanu un šķirošanu. Savukārt uzsākot skolas gaitas, ir svarīgi, lai bērnam ir labi attīstīta sīkā motorika, acu-roku koordinācija un spēja koncentrēties. Tās palīdz trenēt tādas aktivitātes kā zīmēšana, gleznošana, griešana ar šķērēm, rotaļas ar LEGO klucīšiem un veidošana no māla vai plastilīna. Turklāt rotaļu laikā bērni allaž sarunājas paši ar sevi, tā trenējot savu runas aparātu, kas ir vēl viens papildu ieguvums.

PALĪDZ DOMĀT RADOŠI UN IZMANTOT IZTĒLI. Izspēlējot dažādas situācijas rotaļās, mazais mācās saskatīt problēmu risinājumus. Ja bērns ir uzcēlis lielu torni no spēļu klucīšiem un tad tas sagāzies, mazajam ir jāsaprot, kādēļ tas tā notika, lai nākamreiz tas neatkārtotos, un jāizdomā labākais veids, kā uzcelt stabilu torni. Radoša darbošanās pozitīvi ietekmē arī bērna spēju izrādīt savas sajūtas. Ja mazais jūtas noskumis vai dusmīgs, vari ierosināt, lai viņš uzzīmē šīs emocijas uz papīra. Tā bērns ne tikai nomierināsies, bet arī trenēs savu iztēli un iemācīsies vairāk izprast pats savas sajūtas.

VEICINA SOCIALIZĒŠANOS. Brīvas, ar noteikumiem neierobežotas rotaļas mazajam būs arī labs laika pavadīšanas veids kopā ar draugiem. Sagatavo dažādus materiālus un tad ļauj bērniem likt lietā savu iztēli un radīt ko unikālu. Vari iesākt rotaļu ar kādu uzdevumu vai arī ļaut rotaļu gaitu vadīt pašiem mazajiem. Bērniem tas būs ne tikai jautrs un aizraujošs kopā pavadīts laiks, bet arī iespēja socializēties, mācīties sadarboties un rast kompromisus.

Dažādi materiāli, ko sagatavot, lai veicinātu bērna radītprieku:

·      krāsainie zīmuļi, krītiņi, flomāsteri;

·      ūdenskrāsas, guaša krāsas, eļļas krāsas, pirkstiņkrāsas;

·      aplikāciju papīrs un dažādu krāsu kartona papīri;

·      LEGO® vai LEGO® DUPLO® rotaļu klucīši;

·      plastilīns;

·      veidošanas masa, sāls mīkla, krāsainās smiltis;

·      krāsainas līmlentes;

·      kastes un kastītes;

·      sūkļi;

·      līme;

·      krāsojamās grāmatas;

·      žurnāli un avīzes;

·      bērnu šķēres;

·      dažādi sīkumi, kā pogas, sausie ziedi, dekoratīvi akmentiņi u. tml.

Nozīmīgākais ir atrast laiku, ko bērns var veltīt radošām aktivitātēm, un netraucēt bērnu ar saviem noteikumiem. Tikai tā mazais varēs brīvi izmēģināt visavantūriskākās idejas, uzbūvēt visgrandiozākās būves un uzzīmēt vispārsteidzošākos zīmējumus. Protams, sākumā šie darbiņi pieauguša cilvēka acīm var šķist necili, tomēr bērnam katrs solis attīstības ceļā ir liels sasniegums, tādēļ nav vēlams iejaukties bērna radošajos darbos ar saviem labojumiem, kā arī vienmēr atceries paslavēt mazo par centību un izdomu.

Raksts par bērnu pozitīvu un radošu attīstību tapis sadarbībā ar LEGO® DUPLO® un LEGO® rotaļlietu ražotāju LEGO Group.

LEGO Group nodrošina bērniem izglītojošu, drošu, radošu un iztēli rosinošu spēļu pieredzi. Spēlējoties ar LEGO DUPLO vai LEGO komplektiem, bērni attīsta pamatprasmes, radošo domāšanu, iemācās risināt problēmas un koncentrēties. Vairāk informācijas par bērnu izglītošanu un spēlēm iespējams atrast vietnē www.lego.com.

KONKURSS! Kādas ir radošās nodarbes jūsu mājās?

Piedalies konkursā un laimē LEGO Duplo ciparu vilcienu!

Konkurss ilgst līdz 26.jūnijam.

Mommy_of_3 Mommy_of_3 19. Jun 2019, 23:49

Mēs mājās radoši darbojamies kopā gan ar 2 gadus veco meitiņu, gan ar 5 gadus veco lielo māsiņu. Mums ļoti patīk zīmēt, tad izliekam vislielākā izmēra baltās lapas vai izklājam uz grīdas papīra rulli un krāsojam ar ūdenskrāsām vai krītiņiem. Lielākajai meitiņai piedāvāju arī izvēlēties kādu ziediņu no dārza vai zīmējumu no pasaku grāmatas un censties uzzīmēt ko līdzīgu. Viņai ļoti labi izdodas, mācās arī pati uzjaukt krāsas. Pa to laiku mazākā meitiņa eksperimentē ar ūdenskrāsām zīmējot ar otu, ar trauku sūklīšiem, vates kociņu buntīti vai dažādiem zīmodziņiem. Ar LEGO arī var ļoti kreatīvi darboties. Mēs parasti ceļam torņus uz sacensībām, kuram sanāks augstāks. Ar 5 gadus veco meitu es sagatavoju uz LEGO pamatnes karti no dažādu krāsu un izmēru LEGO klucīšiem un lūdzu viņai uz citas pamatnes atkārtot šo karti lai klucīši atrastos tieši tajās pašās vietās. Šādi varam mācīties un izklaidēties vienlaikus un izbaudīt kopābūšanas laiku kreatīvi darbojoties.

Runner Runner 18. Jun 2019, 16:20

2g7men radošām aktivitātēm esam ieviesuši kasti, kurā ir dažādas līmējamas, griežamas un kopā sienamas lietas. Mīkstie flīša bumbulīši, pūkainās stieplītes un PVA līme ar ko to visu salīmē kopā. Ir ķēpīgi, bet mazajam ļoti patīk.
Un protams bieži viens talkā nāk Lego DUPLO, kur nu jau ir gan braucamie, gan dzīvnieciņi, gan cilvēciņi.

filologe filologe 18. Jun 2019, 12:10

Beatrisei ir 1,9 gadiņi šobrīd viņas mīļākās radošās nodarbes ir spēles ar Lego Duplo - kopā ar vecākiem tiek celtas mājās, roboti. Beatrisei ļoti patīk žurnāli, jo krāsaināki, jo labāki, patīk tos šķirstīt, dažreiz izplēst kādu labu un pagaršot. Meitiņa ir sajūsmā par grāmatām, īpaši interaktīvajām, kur ir dažāda tekstūra, var atvērt lodziņus. Jau kādu laiciņu meitiņa aizraujas arī ar zīmēšanu, esam iegādājusies speciālus flomāsterus, kurus var viegli nomazgāt, gan no rokām, gan drēbēm. Vislabāk Beatrisei patīk spēlēties ar dažādiem trauciņiem, ūdeni un smiltīm smilškastē. Esam iegādājusies arī plastilīnu, bet tas vēl īsti viņai neinteresē.

Iveria Iveria 13. Jun 2019, 10:01

Uz gada jubileju ome uzdāvināja pašas darinātu aktivitāšu grāmatiņu no filca. Katrā lapā ir kāds uzdevums, ko bērns var veikt - noņemt vai pielipināt attēlus, attaisīt rāvejslēdzējus, virpināt krellītes utt. Nu jau nedēļu bērns izrāda lielu interesi un pats var mierīgi darboties ilgu laiku. Ir arī koka aktivitātes dēlītis, kas šobrīd mazliet aizmirsts, bet gan jau atkal radīsies interese par to.