Kāpēc rotaļāšanās ir svarīga? KONKURSS: padalies ar rotaļāšanās idejām un laimē LEGO DUPLO!

Kāpēc rotaļāšanās ir svarīga? KONKURSS: padalies ar rotaļāšanās idejām un laimē LEGO DUPLO!

29. Apr 2019, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spēlēšanās nav tikai jautrs un aizraujošs laika pavadīšanas veids. Rotaļas ir labākais  veids, kā bērnam mācīties. Rotaļājoties bērns apgūst un pilnveido visas prasmes un iemaņas, kas viņam būs nepieciešamas nākotnē. Bērns pēta un iepazīst gan sevi pašu, gan pasauli sev apkārt, pārbauda savas spējas un ik mirkli iemācās ko jaunu. Lūk, tikai  daži iemesli, kādēļ atvēlēt laiku bērna rotaļām ir būtiski.

1.     Rotaļas attīsta sīko motoriku

Sīkās motorikas prasmes ir viens no nozīmīgākajiem priekšnosacījumiem, lai gūtu panākumus ikdienas uzdevumos, kā ģērbšanās, zobu tīrīšana, galda piederumu lietošana, un iemācītos veikt jau sarežģītākas darbības, kā zīmēšana, rakstīšana, krāsošana, griešana ar šķērēm un līmēšana. Darbošanās ar maziem, smalkiem priekšmetiem, kā rotaļu klucīši, lieliski trenē sīko motoriku. Tādēļ parūpējies par piemērotu un  stimulējošu vidi un rotaļlietām, lai bērna attīstība ir jautrības pilna!

2.     Rotaļas attīsta radošumu un iztēli

Fantāziju un iztēli var sākt attīstīt jau agrā bērnībā. Rotaļas sniedz iespēju domāt radoši un atjautīgi. Lai bērnam būtu vieglāk likt lietā savu iztēli, vēlams parūpēties, lai rotaļām ir piešķirta noteikta vieta, kur mazais var droši izspēlēt visdažādākos rotaļu scenārijus pats pēc saviem noteikumiem bez vecāku aizrādījumiem. Vēlams apdomāt arī rotaļlietu un materiālu izvēli – tiem jābūt dažādiem, lai bērns tos var kombinēt, ik reizi radot pats savu neatkārtojamo rotaļu pasauli. Neaizmirsti arī par plastilīnu un LEGO® vai LEGO® DUPLO® klucīšiem - tie sniedz iespēju izveidot gandrīz visu, ko vien mazais vēlēsies. Stundām ilgas, aizraujošas rotaļas būs garantētas!

3.     Rotaļas ceļ pašapziņu

Lai izaugot bērns spētu droši stāties pretī dzīves izaicinājumiem un pārvarēt savas bailes un nedrošību, pārliecība par saviem spēkiem ir ārkārtīgi svarīga. Pamāci bērnu, kā socializēties un uzturēt labas attiecības ar citiem bērniem. Tu vari palīdzēt, radot iespējas trenēt savas prasmes, ļaujot bērnam kļūdīties, atbalstot viņu un iedrošinot mēģināt atkal. Kritiku izsaki apdomīgi, norādot uz kļūdu un sniedzot padomu, kā nākamreiz to nepieļaut. Laiku pa laikam ļauj bērnam  pieņemt lēmumus pašam un saskarties ar to sekām, tā mazais izpratīs atbildības nozīmi. Izrādi interesi un sajūsmu, kad bērns rāda, ko jaunu apguvis, apbalvo viņu, kad mazais sasniedzis savu mērķi vai ļoti centies. 

4.     Rotaļas attīsta saskarsmes prasmes

Rotaļājoties kopā ar vecākiem, brāļiem, māsām vai draugiem, ir jāseko zināmiem noteikumiem, jāprot risināt problēmsituācijas un meklēt kompromisus, bērnam jāmāk dalīties ar rotaļlietām, kā arī darboties komandā un cienīt citu vēlmes. Ir svarīgi, lai mazais apgūst šīs prasmes un komunikācija ar citiem viņam sagādā prieku. Tas noteikti būs vērtīgi gan bērnudārza un skolas gaitās, gan vēlāk jau pieauguša cilvēka dzīvē.

5.     Rotaļas iemāca bērnam izteikt savas sajūtas

Lomu spēles ir lielisks veids, lai uzzinātu, kā bērns jūtas. Dažreiz noformulēt savas sajūtas un emocijas bērnam var būt grūti, tādēļ bērns tās izpauž nevis runājot, bet, piemēram, raudot vai dusmojoties. Izmanto dažādas rotaļlietas, lai izspēlētu scenārijus, kas ļaus Tev uzdot bērnam jautājumus un lēnām izdibināt, kas mazajam ir uz sirds. Turklāt, lai palīdzētu tikt galā ar emocijām, ir vērts jau iepriekš izspēlēt un izrunāt dažādas dzīves situācijas, lai, bērnam ar tām saskaroties, būtu vieglāk paust savas emocijas konstruktīvā veidā.

Spēlējoties bērnam pašam ir jāizlemj, ko un kā darīt, kā atrisināt problēmu, kā gūt labāko rezultātu, kā padarīt rotaļāšanos vēl aizraujošāku un daudz ko citu, tā apgūstot un attīstot jaunas prasmes un kļūstot arvien pārliecinātākam par saviem spēkiem. Tieši tādēļ atceries, ka atvēlēt pietiekoši daudz laika rotaļām ir ārkārtīgi svarīgi, jo tās nenoliedzami ir vitāls attīstības un izglītības instruments.

Raksts par bērnu pozitīvu un kreatīvu attīstību tapis sadarbībā ar LEGO DUPLO un LEGO rotaļlietu ražotāju LEGO Group.

LEGO Group nodrošina bērniem izglītojošu, drošu, radošu un iztēli rosinošu spēļu pieredzi. Spēlējoties ar LEGO DUPLO vai LEGO komplektiem, bērni attīsta pamatprasmes, radošo domāšanu, iemācās risināt problēmas un koncentrēties. Vairāk informācijas par bērnu izglītošanu un spēlēm iespējams atrast vietnē www.lego.com

KONKURSS! Padalies komentāros ar savas ģimenes rotaļāšanās paradumiem un laimē LEGO!

Laimētāju noskaidrosim starp maminuklubs.lv un facebook.com konkursa dalībniekiem.

BALVAS

10885 Mani pirmie jautrie saliekamie klucīši

Mazuļiem paredzētā rotaļlieta LEGO® DUPLO® "Mani pirmie jautrie saliekamie klucīši" ir vienkāršs un aizraujošs veids, kā saskaņot, būvēt un izvietot klucīšus ļoti maziem bērniem. Veidojiet un darbojieties kopā ar savu mazuli, palīdzot viņam šķirot klucīšus pēc krāsām un savienot tos pareizā secībā, lai vienkārši uzbūvētu šos iemīļotos saliekamos dzīvniekus bērniem. Pēc tam izjauciet dzīvniekus, sajauciet klucīšus un ļaujiet darboties iztēlei, aicinot bērnu pašam izveidot dzīvnieku figūras! DUPLO klucīši, kas iekļauti šajā aizraujošajā saliekamo klucīšu rotaļlietā mazuļiem, ir īpaši radīti, lai būtu droši mazajām rociņām.

10884 Mani pirmie līdzsvara dzīvnieki

Būvēšanas prasmju un līdzsvara izjūtas attīstīšana ar komplektu LEGO® DUPLO® "Mani pirmie līdzsvara dzīvnieki" sagādās mazuļiem lielu jautrību! Izklaidējieties, liekot koši krāsotos džungļu dzīvniekus uz šūpolēm visdažādākajos veidos un skatieties, kā līdzsvara šūpoles noliecas uz vienu vai otru pusi! Ar lielajiem DUPLO klucīšiem var viegli uzbūvēt un pārbūvēt krāsainus dzīvniekus — pērtiķi, ziloni, tīģeri un pandu, turklāt komplektā ietilpst 2 papildu klucīši, lai palīdzētu līdzsvarot šūpoles vai novietotu tos zem šūpolēm un stabili nostiprinātu konstrukciju. DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu droši mazajām rociņām.

Laimētāju noskaidrosim 7.maijā.

Madara Linde Madara Linde 02. May 2019, 19:00

Aivija (4g) un Markuss (1g ) protams māsa tam pieejiet nopietnāk klāt torņus , dzīvnieku sētiņa , taču brālim ļoti patīk kam ir riteņi , arī izjaukt ir darbs , mācamies krāsas un būvēt un būt pacietīgākiem 😀

Sanita Putniņa Sanita Putniņa 29. Apr 2019, 22:30

Mūsu dēliņam 1.9g lego duplo ļoti palīdz attīstībā. Spēlējoties mēs būvējam lielāko ģimenes torni. Mēs mācāmies krāsas, skaitļus. Dzīvniekus. Un protams salikt veselu vilciena sastāvu. Un ļaujam vaļu fantāzijai.

zane j/i zane j/i 29. Apr 2019, 19:32

meitenēm (2gadi un 4gadi) patīk likt puzles - mēs kā vecāki šajā procesā neiejaucamies.. kopā spēlējamies ar klučiem - palīdzot izveidot māju vai trasi mašīnām un vilcienam.. rotaļās ar lellēm meitenes reizēm prasa, lai iesaistamies mēs, vecāki, arī, bet pārsvarā pašas visu dara, tikai atskrien parādīt kā ir saģērbušas lelles vai arī pasauc, lai atnākam paskatīties kā viņas ir iekārtojušas lellēm gultas utt.. uzskatam, ka lieki ar savu klātbūtni nav vecākiem jāuzbāžas bērna rotaļās, bet vienmēr esam netālu un dzirdam par kādām tēmām rotaļlietas sarunājas un kādus konfliktus risina 😀

filologe filologe 29. Apr 2019, 12:16

Meitiņai (1,7 gadiņi) šobrīd mīļākā rotaļlieta ir Lego klucīši, kopā būvējam mājas, robotus, kā arī ļoti patīk grāmatiņas, kuras jāpārlasa vairākas reizes dienā. Tā kā ir sācies siltais laiks, tad jautras nodarbes ir arī smilšu kastē, kur tiek būvētas gan pilis, gan kūkas 😀

Santa Balode Santa Balode 29. Apr 2019, 10:48

Divas meitas ( 4 un 7 gadi ) mīļākās mabtas ir lego, jo patīk krāsainie klucīši un var uztaisīt visu, ko sirds vien kāro - dzīvniekus, kases aparātus, pilis utt 😀

kristam kristam 29. Apr 2019, 10:20

Evertam ir 10 mēneši, šobrīd ļoti aktuālas ir mazās mašīnītes, jo ir sapratis, ka tās var stumdīt pa māju! Kā arī ļoti patīk dažādu lielumu un tekstūru bumbas, kuras gan tiek dzenātas pa istabu, gan taustītas ar rociņām!

Inga Gavrilova Inga Gavrilova 29. Apr 2019, 10:16

Kristians ir īstens florbola un Lego Duplo fans. Tās divas nodarbes ir nemainīgi rotaļāšanās topa augšgalā. Tagad līdz ar silto laiku pievienojusies arī rotaļāšanās smilškastē, kas arī ierindojas pie mīļakajām ģimenes nodarbēm.

Limanda Limanda 29. Apr 2019, 09:46

Mūsu mazajam Rausim ļoti patīk zīmēt, rotaļāties ar lego duplo (likt kopā mašīnītes. Tikpat aktuālas ir kinetiskās smiltis. Bet tā kā tagad laukā ir jauks laiks, tad ir vēlme doties laukā uz laukumiņu - slidkalniņš un šupoles ir īsts prieka avots.

MadaraA MadaraA 29. Apr 2019, 09:44

Adrija ir Lego fane, liek klučus pamostoties, pa dienu un pirms miega. Mums mantu klāstu ik pa laikam papildina jauni kluči, koka, lego, klucīšu puzles... tie ļoti patīk, gan likt torņus, gan lasīt kastē un bērt laukā 😀

Iveria Iveria 29. Apr 2019, 09:40

Dēlam 10 mēneši un nesen dāvanā saņēmām aktivitātes dēlīti, ko taisa mūsu pašu uzņēmējs, tāpēc topā ir darbošanās ar dēlīti - ļoti attīsta sīko motoriku, pirkstiņus un pietiek vienreiz parādīt, lai dēls jau pats mēģinātu visu atdarināt.

Inga Streņģe Inga Streņģe 29. Apr 2019, 09:32

Meitai 4 mēneši, tāpēc mūsu lielākā rotaļāšanās ir vienam ar otru- pakutinām pēdiņas un punci, pavingrojam, runājamies, kustinām savus roku pirkstus un dodam taustīt un paturēt dažādus priekšmetus.

Indra Millere Indra Millere 29. Apr 2019, 09:18

Rotaļas ar Iglu klučiem, tēlo, ka runā pa mob. Patīk šūpoties, izzināt apkārtni

Elvita Ozoliņa-Čupānova Elvita Ozoliņa-Čupānova 29. Apr 2019, 09:15

Mums ir 2 bērniņi ar mazu vecumu starpību, un rotaļāšanās mums visiem kopā ir dažāda! 😀 ļoti patīk visiem 4 spēlēties kopā ar klučiem, bumbu un mašīnām. Taču reizēm vecākais bērns-meitiņa vēlās pavadīt laiku atsevišķi, kā liela dāma. Tad vai nu spēlējas viena ar bārbijām, vai kopā ar mammu! 😀 mazais dēliņš ir riktīgs būvētājs-demolētājs! 😃

Everita Mieze Everita Mieze 29. Apr 2019, 09:06

Visvairāk patik -krāsošanas ar zīmuļiem un krāsām, griezšana ar šķērēm, grāmatu lasīšana, lego majas un vilcienu būve un pārbūve, un ārā, savukārt, spēlēšanās ar bumbu, braukšana ar riteni, šupošanās.

Liene Zubovska Liene Zubovska 29. Apr 2019, 08:59

Ljoti patīk šūpoties šūpolēs, rakties pa smiltīm, mētāt čiekurus un akmenjus, spēlēties ar muzikālām rotaljlietām. Dēlinjam 1 gadińš

Olliemom Olliemom 29. Apr 2019, 08:56

Tā kā ārā ir superīgs laiks, taf iekšā vispār nesēžas. Rotaļu laukumiņš, šūpoles, bumbu spēlēt... Visas vasaras aktivitātes 😀

Laila Vilka Laila Vilka 29. Apr 2019, 08:52

Patīk ļoti rotaļas ar kubiķiem ,ka arī atmiņu spēles kur jatrod vienādas bildites un pēctam nosaukt kas attelots uz bildites...

Līva Baumane-Eglīte Līva Baumane-Eglīte 29. Apr 2019, 08:51

Bērniem ir liela vecuma starpība, tāpēc intereses katram ļoti dažādas. Ar vecāko meitu kopā zīmējam, vidējai meitai topā rotaļas ar Lego un lomu spēles. Jaunākai meitai pus gadiņš, tāpēc pagaidām aktuālas šim vecumam atbilstošas rotaļlietas, skaitāmpantiņu un dziesmiņu dziedāšana, vingrošana uz lielās bumbas uc. Siltajos vakaros visi kopā pagalmā spēlējam futbolu ⚽️

lelyna lelyna 29. Apr 2019, 08:37

Rotaļājamies gan kopā, gan arī ļauju atrast pašam nodarbošanos. Patik darboties ar klučiem, sķirstīt grāmatas, spēlēties ar mašīnām un rotaļu traukiem.