Kāpēc ir svarīgi veidot bērna ēšanas paradumus?

28. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīdī, kad mazais cilvēkbērns jau izaudzis tik liels, ka ir gatavs sēsties pie ģimenes galda, sākam pārvērtēt savus ikdienas uztura paradumus. Ko šajā brīdī ņemt vērā, vaicājām Dr. Federa Vācijas-Latvijas Kardioloģijas privātprakses uztura speciālistei Lindai Federai.

Speciāliste atzīst, ka brīdī, kad mazulis ar mammas pienu vairs nevar uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas, piebarošana jāuzsāk ar mazāk alerģiskiem dārzeņiem, piemēram, izvēloties ķirbi vai burkānu. Pēc ārstes teiktā, labākais veids dārzeņu pagatavošanai, kas paredzēti piebarojumam, ir sautēšana un vārīšana. Tas tāpēc, ka bērna kuņģa zarna trakts vēl nav tik attīstīts.

Līdz ar brīdi, kad mazulis ir paaudzies un sācis ēst savu pirmo piebarojumu, bērniņš sāk mācīties arī izpratni par veselīgu ēšanu, tāpēc Linda Federa iesaka jau no šī posma pievērst uzmanību kopīgām ģimenes tradīcijām. "Piemēram, to, ka mēs visi kopā sēžamies pie galda un ēdam. Kad bērns ir nedaudz lielāks, varam arī kopā meklēt receptes, taisīt iepirkumu sarakstu, iepirkties, gatavot, jo šis ir veids, kā bērnam jau no mazotnes iemācīt ēšanas kultūru un to, kas ir veselīgs ēdiens," teic speciāliste.

Kopīga ēšana bērnam dod daudz lielāku stimulu ēst veselīgi, protams, liela nozīme ir arī tam, ko katra ģimene izprot ar veselīgu uzturu, taču ir svarīgi atcerēties, ka šādu tradīciju veidošana ģimenē ir ļoti svarīga un bērns ar laiku tās nodos tālāk arī saviem bērniem. Šī iemesla dēļ sākuma posms ir visatbildīgākais un svarīgākais, jo izpratni par ēšanu bērns iemācās bērnībā no saviem vecākiem, tālāk to nesot sev līdzi visu turpmāko dzīvi.

Kādam jābūt mazuļa uzturam?

Laikā, kad bērns strauji aug un attīstās viņa nervu sistema, aug kauli un muskuļi, ir svarīgi nodrošināt pilna spektra uzturvielas. Tas nozīmē, ka uzturam jābūt sabalansētam, ko var panākt, uzņemot visus nepieciešamos uzturproduktus:

  • graudaugus;
  • piena produktus, kas ir svarīgi spēcīgiem kauliem, to masas palielināšanai;
  • augļus un dārzeņus, lai uzņemtu vajadzīgos vitamīnus;
  • gaļu, zivis.

Izvēloties jau gatavu mazuļu pārtiku, Linda Federa iesaka pievērst uzmanību tā sastāvam: "Jāizvēlas kaut kas tuvāks tam, ko mēs paši gatavojam savam bērnam, skatoties, lai nebūtu pārāk daudz sastāvdaļu, pievienots sāls, cukurs, kakao un lieki saldinātāji."

 

www.hipp.lv