Kāpēc ir svarīgi atbildēt uz bērna jautājumiem?

Kāpēc ir svarīgi atbildēt uz bērna jautājumiem?

25. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne velti mazus bērnus sauc par kāpēcīšiem, jo viņus interesē viss: gan kāpēc kokiem lapas ir zaļā krāsā, gan kāpēc jūrā ir viļņi vai pieaugušie var darīt to, ko nedrīkst bērni.

Tiesa, ja salīdzinām mūsdienas ar senākiem laikiem, pamanīsim, ka bērnu jautājumu kļuvis mazāk, jo:

  •  viņi vairāk cenšas atbildes uz jautājumiem rast paši saviem spēkiem;
  • pieaugušie bieži vien izvēlas ignorēt bērna jautājumus un uz tiem neatbildēt, tāpēc bērns saprot, ka nav jēgas tos nemaz uzdot.

Mums ir daudz darbu un pienākumu, taču ir ļoti svarīgi neaizmirst par sarunām ar bērnu par jautājumiem, kas viņu interesē. Atbildot uz dēla vai meitas jautājumiem, vecāki veidot pamatu savstarpējai uzticībai, jo, pretējā gadījumā, vēlākos gados bērns ar vecākiem vairs necentīsies veidot komunikāciju, lai gan zinām, ka tieši pusaudžu gados uzticēšanās ir ļoti svarīga. Tāpēc der atcerēties, ka bērni, kuri uzticas saviem vecākiem, ir vairāk pasargāti no trešo pušu manipulācijas.

Kā likt pamatus veselīgai savstarpējai komunikācijai un uzticībai?  Atbildēt uz bērna jautājumiem uzreiz, nevis atrunāties, sakot, ka parunāsieties vēlāk, kad būs laiks. 

5 vērtīgi padomi, kā atbildēt uz bērna jautājumiem

Ar cieņu pret jautājumu

Ja bērns uzdevis jautājumi, tas viņam ir svarīgi. Mums, pieaugušajiem, bērnu jautājumi nereti var šķist smieklīgi, taču pieaugušais to nedrīkst izrādīt.  Ja bērns būs pieradis atbildes uz jautājumiem saņemt no saviem vecākiem, tad pastāv daudz mazāka varbūtība, ka nākotnē nepatikšanu gadījumā viņš pirmām kārtām pēc palīdzības vērsīsies pēc svešiniekiem.

Esi gatavs atbildēt uz vienu jautājumu vairākkārtīgi

Reizēm pieaugušajiem nav pacietības atkal un atkal atbildēt uz vienu un to pašu jautājumu. Atceries, ka gadījumā, ja bērns atkārtoti uzdod vienu jautājumu, viņš, visticamāk, nav sapratis atbildes būtību, tāpēc vēlas atkārtoti saņemt skaidrojumu, lai beidzot to izprastu.

Atbildi uz bērna jautājumu uzreiz

Izskaidrojot bērnam atbildi uz kādu viņam svarīgu jautājumu, pārējos darbiņus centies atlikt malā, tā izrādot bērnam cieņu. 

Izmanto jautājumu izziņas attīstīšanai

Ja pamani, ka bērns uzdot vairākus jautājumus par vienu tēmu, piemēram, kosmosu, varat šo interesi attīstīt, lasot par šo tēmu grāmatas, skatoties filmas, apmeklējot muzeju. Tādējādi palīdzēsi bērnam paplašināt redzesloku un pilnīgāk izprast tēmu.

Meklējiet atbildes kopā

Bieži vien bērni uzdod jautājumus, uz kuriem vecākiem nav atbilžu, tāpēc viņi izvēlas labāk jautājumu ignorēt. Pieej tam no citas puses – meklējiet atbildes uz jautājumiem kopā!