Kanisterapija veicina socializēšanos

25. Dec 2018, 00:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iespējams, kādreiz esat dzirdējuši vārdu “kanisterapija”, taču neesat sapratuši, ko tā nozīmē. Tāpēc dodamies pie speciālistiem, lai noskaidrotu, kā kanisterapija strādā darbībā un kādus uzlabojumus tā var palīdzēt sasniegt.

ARHO Medicīnas Serviss fizioterapeite Dana Ivanova stāsta, ka kanisterapiju nodarbībās piedalās četri dalībnieki, no kuriem viens ir fizioterapeits, taču viņa vietā tikpat labi var būt arī logopēds, ergoterapeits vai kāds cits speciālists, kā arī suns ar savu pavadoni - kinologu un arī pats pacients. Fizioterapeita galvenais uzdevums nodarbības laikā ir sekot līdzi pacientam un tam, cik pareizi viņš izpilda uzdevumus, kā arī izvirza mērķus, savukārt otrās personas - suņa īpašnieka - uzdevums ir sekot līdzi, lai četrkājainais draugs izpildītu komandas, jo svešus cilvēkus suns neklausīs.

“Mums ir ļoti svarīgi, lai bērns spētu koncentrēties, kas dažkārt ir ļoti sarežģīts uzdevums, jo viņš atnāk pie fizioterapeita, kurš liek pildīt uzdevumus, taču bērns neizprot, kāpēc tas būtu jādara,” skaidro D. Ivanova, piebilstot, ka suns novērš uzmanību un rada labu motivāciju.

Sevišķi labi tas jūtams darbā ar bērniem, kuriem ļoti patīk suņi, jo pacientiem rodas ļoti pozitīvas asociācijas un viņi uzreiz sāk pildīt uzdevumus, pat nenojaušot, ka tie ir nepieciešamie, fizioterapeita uzdotie uzdevumi.

Kanisterapijas pozitīvo ietekmi novērtējusi arī Elizabetes mamma Kristīne: “Jau no pašas pirmās reizes bija pozitīvs pavērsiens, jo Elizabete uzklausīja un ieklausījās tajā - iepriekš, apmeklējot seciālistus, noteiktās lietas, kuras speciālists lūdza darīt, viņa nedarīja, bet kanisterapijas gadījumā ir interesanti panākt rezultātu, jo suņa uzmanība ir kā apbalvojums.”

Franko ir viens no viņa saimnieces Lindas diviem terapijas suņiem, kopumā Lindai ir pavisam četri suņi. Viņa zina teikt, ka kanisterapijas suņi visas situācijas uztver ļoti mierīgi un ir pilnībā paredzami, piedevām, kanisterapija ir vēl viens veids, kā strādāt ar suni un apgūt ko jaunu. Franko saimniece Linda: “Es vairāk terapijas nodarbības vēroju no malas un mēģinu uztvert situācijas, lai saprastu, ko darīt ar suni, piefiksētu mirkļus, kad suni, varbūt, nepieciešams nomierināt.” Viņa novērojusi, ka kanisterapija sniedz ļoti lielu prieku gan bērniem, gan pieaugušajiem.

ARHO Medicīnas Serviss fizioterapeite Dana Ivanova zina teikt, ka mazā Elizabete nodarbības ar suni uztver ļoti pozitīvi un terapijas laikā kļuvusi daudzkārt pacietīgāka. “Ja iepriekš viņa tikai priecājās par suni, tad tagad jau paveic konkrētus uzdevumus,” ievērojusi D. Ivanova. Viņa skaidro, ka kanisterapija palīdz attīstīt sīko motoriku, darbības ar pirkstiņiem, vārdu izrunu un Elizabete arī sākusi saprast, ko katrs no vārdiem nozīmē. Tāpat arī Elizabete terapijas laikā, pateicoties sunim dotajām komandām, kļuvusi daudz pašpārliecinātāka. “Bērns labāk atveras un vairs nav tik noslēgts sevī, līdz ar to uzlabojas viņa komunikācija ar vienaudžiem un citiem pieaugušajiem. Tā ir ļoti laba socializācija tiem, kuriem ir grūti socializēties savā ierastajā vidē,” piebilst D. Ivanova.

Mazā Elizabete kanisterapiju apmeklē, pateicoties Māmiņa Kluba Labdarības fondam, bet papildu tam meitene apmeklē arī baseinu un, kā stāsta viņas māmiņa, šīs nodarbības kopā rada daudz lielāku progresu Elizabetes attīstībā nekā tika gaidīts. “Gan mēs, vecāki, gan ārstējošais neirologs un bērnudārza audzinātāja ir ievērojuši pozitīvo izaugsmi,” noslēgumā teic Elizabetes mamma.