Kam jābūt tava bērna ēdienkartē?

Kam jābūt tava bērna ēdienkartē?

14. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sabalansēts uzturs ir būtisks jebkura vecuma bērna attīstībai un vispārējai veselībai. Uzzini, kādas ir organismam nepieciešamās vielas, ko tās dod un kādi produkti tās satur!

Antioksidanti

Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kas aizsargā ķermeni no imūnsistēmas pavājināšanās un šūnu bojājumiem, ko izraisa brīvie radikāļi. Antioksidanti palīdz samazināt sirds slimību un vēža attīstības risku. Tādēļ svarīgi bērna ikdienas ēdienkartē iekļaut daudz dārzeņu, augļu un ogu.

Antioksidantu īpašības piemīt arī dažiem vitamīniem un minerālvielām. Vitamīniem A, C un E, un arī selēnam ir antioksidantu īpašības.  

Minerālvielas

Minerālvielām ķermenī ir dažādas funkcijas, tostarp nervu, muskuļu un kaulu veidošanas funkcija.  

Minerālvielas bagātīgā daudzumā atrodamas augļos un dārzeņos. Bērnam, lietojot uzturā daudzveidīgus dārzeņus un augļus, ķermenis tiks nodrošināts ar visām nepieciešamajām minerālvielām.

Cinks

Cinks ir minerālviela, kas ļoti svarīga tava bērna imunitātei. Cinkam ir antivīrusu un antibakteriāla iedarbība, līdz ar to, tas palīdz cīnīties ar infekcijām.

Šo, bērna organismam būtisko minerālu satur gaļa, vēžveidīgie produkti, piens un piena produkti.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas augoša bērna organismam ir īpaši svarīgs elements, jo tas piedalās visos organisma dzīvības procesos. Olbaltumvielas nepieciešamas ķermeņa spēkam un enerģijai. Labs olbaltumvielu avots ir vistas gaļa, zivis, olas, piens un piena produkti, pupas, pākšaugi un soja.

Vitamīni

Vitamīni (īpaši ūdenī šķīstošie C un B vitamīni) ir neizturīgi pret karsēšanu. Tādēļ ļoti būtiska ir produktu uzglabāšana un to pagatavošanas process.

-         Uzglabā dārzeņus vēsā un tumšā vietā, un pēc iegādes izlieto tos pēc iespējas ātrāk;

-         Gatavošanas laikā augļi un dārzeņi zaudē vitamīnus, tādēļ sagriez tos tikai tad, kad gatavojies ēst;

-         Tvaicēšana ir labākais veids, kā dārzeņos saglabāt vitamīnus. Tomēr, ja vēlies tos vārīt, tad to vajag darīt pēc iespējas mazākā ūdens daudzumā un dārzeņus ūdenim pievienot tikai tad, kad ūdens jau ir uzvārījies.

D vitamīns

Galvenokārt D vitamīns palīdz stiprināt bērna imūnsistēmu. Ir novērots, ka šī vitamīna deficīts bērna organismā paaugstina elpošanas infekciju risku.

D vitamīns tiek uzņemts ar saules stariem caur ādu, tomēr rudens un ziemas mēnešos, kad ir saules deficīts, uzturā īpaši nepieciešams lietot zivju eļļu, kas ir bagātīgs šī vitamīna avots. Produkti, kas satur D vitamīnu ir treknās zivis, tādas kā lasis un skumbrija, un olas.  

Kalcijs

Kalcijs ir ļoti svarīga ikviena bērna uztura sastāvdaļa. Jo tas stiprina kaulus un palīdz uzturēt viņus aktīvus.

Piena ēdienos ir arī daudz olbaltumvielu un B vitamīna, kas ir pamats smadzeņu audu attīstībai. Ja tavs bērns nevēlas dzert pienu, droši iekļauj viņa ēdienkartē jogurtu un sieru.

Ja tavs bērns nepanes laktozi, tā vietā dod viņam mandeļu pienu, sojas pienu un jogurtu, un kazas pienu un sieru. Augu valsts kalcija avoti ir brokoļi un vīģes.

Neaizstājamās taukskābes

Tās ir svarīgas visām ķermeņa funkcijām, tostarp smadzeņu attīstībai un izziņas funkcijai. Neaizstājamās taukskābes organisms pats neražo, bet tā kā tās organismam ir vitāli svarīgas, tās jāiegūst no ikdienas uztura.

Tādēļ bērna iknedēļas ēdienkartē noteikti būtu jāiekļauj treknās zivis, tādas kā lasis vai skumbrija. Šīs zivis bērna organismam nodrošinās omega3 taukskābes, kas ir svarīgas locītavu veselībai un palīdz samazināt sirds slimību risku.

Dzelzs

Dzelzs bērna organismam ir ļoti svarīga, jo tā ietekmē koncentrēšanās spējas. Dzelzs ķermenī nepieciešama arī hemoglobīna veidošanās procesam sarkanajos asins ķermenīšos. Zema dzelzs līmeņa dēļ var veidoties mazasinība.

Ar dzelzi bagāti produkti ir sarkanā gaļa, pupas un lēcas, spināti, pilngraudi un bagātināti graudaugu produkti. Dzelzi bērna organismā palīdzēs uzsūkt vitamīns C. Brokastīs bērnam vari pasniegt, piemēram, apelsīnu sulu un kādu no graudaugu produktiem.

Kā tu veido sava bērna ikdienas ēdienkarti? Vai tajā ir visas organismam nepieciešamās vielas?