Kā iepazīstināt mazuli ar lielo cilvēku ēdienu, lai tas būtu droši un bez stresa?
Lauras dēliņam tūliņ apritēs jau gadiņš un viņš ir pagaršojis jau teju visu, ko ģimene ēd ikdienā. “Viņš iecienījis gabaliņu ēdienus, tāpēc cenšos ikdienā viņam piedāvāt ēdienu, ko viņš pats var iztaustīt, saprast konsistenci un trenēt sīko motoriku,” stāsta māmiņa.
Iepazīstinot mazuli ar “lielo cilvēku ēdienu”, sākumā to var dot ne vairs sablendētu biezeņa konsistencē, bet nedaudz saspaidītu, jo gabaliņu iepazīšana sākas ar to, ka produktu sasmalcina vien nedaudz. “Parādām bērnam, ka biezenī var būt arī cita konsistence. Tas viņam radīs dažādību, pieslēgs darbībai jau citas muskuļu grupas un palīdzēs veicināt gremošanu,” iesaka ģimenes ārste Zanda Mundeciema, piebilstot, ka mazulim var piedāvāt brokoli, kartupeli vai citus dārzeņus.
Māmiņa Laura savam dēliņam ēdienkartē iekļauj arī “Rūdolfs” biezenīšus ar gabaliņiem, kas paredzēti bērniem no gada vecuma. Ražojot tos, tiek izmantotas bioloģiskas izejvielas, kas nozīmē, ka tiek ievēroti papildu drošības pasākumi un īpaši stingri izvērtēta izejvielu kvalitāte.
Šai vecumā mazulim aizvien vairāk vajadzīgs spēks, lai kustētos un sevi attīstītu, jo viņš aug ļoti strauji.
“Vecāku atbildība ir tā, ka viņi piedāvā produktu dažādos veidos, dažādā klāstā un ir klātesoši līdzdarboties mazuļa izpētes procesā,” uzsver Zanda Mundeciema. Viņa norāda, ka astoņu mēnešu vecumā mazulim jau var piedāvāt:
- Zivis, gaļu;
- Dažādus graudaugus;
- Piena produktus;
- Olu.
Ģimenes ārste stāsta, ka mazuļa iepazīstināšana ar “pieaugušo cilvēku” uzturu ļoti lielā mērā ir atkarīga no bērna izrādītās intereses. Būtiski atcerēties, ka mazuļa uzturam jāpievieno arī taukvielas, kā arī šajā vecumā ēdienam var pievienot arī nedaudz saldā krējuma. Tiesa, svarīgi vērot bērna organisma reakciju.
Pievērs uzmanību, lai produktiem nav pievienos sāls, cukurs un konservanti. Vislabāk izvēlēties vietējo bioloģisko produkciju.