Kad iegādāties pirmos apavus mazajam staigātājam?

Kad iegādāties pirmos apavus mazajam staigātājam?

05. Jul 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz mazulis sper pirmos solīšus, vecāki aizdomājas par to, vai mazulim vajadzētu sākt vilkt apaviņus. Un, ja to vajag - tad kādus lai pērk? Par pirmajiem apaviņiem un to valkāšanu vairāk pastāstīs fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Pirmais noteikums - mazulim apavus vajag tikai tad, kad viņš jau stabili staigā bez mammas palīdzības!

Daži ārsti joprojām iesaka mazuļiem pat rāpošanas periodā vilkt apavus. Bet Kristīne Stalīdzāne šādam viedoklim nepiekrīt, uzskatot, ka tādā veidā mazuļa pēdiņa tiek fiksēta, viņš pie tā pierod, pierod pie sajūtas, ka ir, kas notur pēdiņu. Attiecīgi, kad apavi tiek novilkti, mazuļa pēdu un kāju locītavas, muskuļu sistēma nav gatavi vertikalizācijai, un tā rezultātā var iedzīvoties dažādās deformācijās.

"Ja pēdiņa apavos tiek stabilizēta un fiksēta, nestrādā ļoti daudz muskuļu, saišu un dažādu receptoru. Kad bērniņš sāk staigāt, ir ļoti svarīgi nostiprināt viņa pēdiņu muskuļus, lai mazulis spētu adekvāti staigāt un turpināt attīstīties. Pēdiņu attīstība ir atkarīga arī no gurnu, vidukļa, kāju un muguras attīstības, bet to attīstība ir atkarīga no visa mugurkaula attīstības. Tas arī ir iemesls, kāpēc fizioterapeiti iesaka pēc iespējas ilgāk staigāt bez apaviem - basām kājām", - skaidro Kristīne Stalīdzāne.

Mazulim apavus var vilkt tikai ciemos ejot, vai dodoties ārā, pastaigā, mājās mazulim apavi nav vajadzīgi, viņam jāpārvietojas obligāti ar plikām pēdiņām. Tas ir otrais noteikums, kas noteikti būtu jāiegaumē visiem.

Bez tam, Kristīne Stalīzāne konstatējusi vēl vienu mīnusu, kas attiecas uz staigāšanu mājās. Tās ir absolūti līdzenas grīdas, tāpēc viņa iesaka iegādāties dažādus, neliela izmēra paklājiņus, dažādas virsmas ar atšķirīgu faktūru, ko bērns var izjust, staigājot pa to.

Kādiem jābūt pirmajiem apaviem?

Tiem jābūt bērnam tieši laikā - ne par lielu, ne par mazu, pirkstiņi nedrīkst būt nospiesti. Izvēlieties apavus ar atvērtu purngalu, lai pirkstiņus varētu redzēt.

Tāpat svarīgs ir apavu šuvums, kas satur mazuļa pēdiņu, nepieciešams ir arī neliels supinators. "Nēsāt apavus ar spēcīgu pēdas fiksāciju būtu vēlams līdz pat skolas vecumam", - stāsta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Bērnu apaviem nav vienmēr jābūt dārgiem, tiem jābūt stabiliem un ērtiem. Lai saprastu, kā bērniņš šajos apavos jūtas, apavi jāpiemēra jau veikalā, tāpat kā to darām mēs paši sev iegādājoties apavus.

Kristīne Stalīdzāne atgādina, ka maksimāli ir jāpavēro, vai apavi tiešām mazulim ir ērti un piemēroti.

Jāseko līdzi arī bērnu gaitai un stājai, jo bērniem ātri attīstas ieradumi, un tie dažkārt mēdz būt atkarīgi tieši no apaviem, no tā, kā bērns, pateicoties tiem, liek kāju, kā sper solīti. Vieglāk ir pamainīt apavus, nekā vēlāk veikt vingrinājumus, kas spētu izlabot bērna gaitu un stāju.

Lai skaisti pirmie mazuļa solīši!

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!