Kā un kad pazemināt temperatūru - pediatra ieteikumi

Kā un kad pazemināt temperatūru - pediatra ieteikumi

20. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens un ziema tradicionāli ir vīrusu izraisītu saaukstēšanās slimību laiks, un bieži vien jāsaskaras šajā laikā arī ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, īpaši grūti tādās reizēs iet maziem bērniņiem, jo temperatūra ir organisma aizsargreakcija, kas vērsta uz cīņu ar vīrusiem vai saslimšanu, tā palīdz izstrādāt imunitāti.

Kad nepieciešams pazemināt paaugstināto ķermeņa temperatūru, pastāstīs pediatre Anna Birka.

"Pirmkārt, jāņem vērā bērna vecums, attiecīgi, arī paaugstinātās ķermeņa temperatūras nianses", - skaidro pediatre.

Obligāti jāatceras tas, ka jaundzimušajiem temperatūra var paaugstināties ne tikai dēļ iespējamās saslimšanas, bet arī pārkaršanas rezultātā, pēc ilgstošas raudāšanas, vannošanās un pat tad, kad mazulis ilgi cīnījies ar spiešanu aizcietējumu gadījumā. Tāpēc ieraugot termometrā atzīmi līdz 37,5 nav vērts krist panikā, uzmanīgi jāvēro mazuļa stāvoklis.

"Tāpat jāatceras arī par to, ka ir atšķirīgi termometri, un tiem var būt arī atšķirīgi rādītāji. Tā, piemēram, elektroniskais auss termometrs vienmēr rāda temperatūru mazliet augstāk kā dzīvsudraba termometrs", - atgādina Anna Birka.

Ja temperatūra tomēr ir aiz 37,5 grādu robežas, lēmums par to, vai jālieto drudzi pazeminošie līdzekļi, jāpieņem, ņemot vērā mazuļa kopējo stāvokli.

"Ja māmiņa redz, ka mazulim ir grūti, viņš mocās, ir kaprīzs un nemierīgs, var iedot viņam temperatūru pazeminošu līdzekli. Ja mazulis uzvedas kā parasti, tad temperatūra jāpazemina tikai, kad tā ir augstāka par 38 grādiem" - stāsta ārste.

Tāda pati shēma jāievēro, ja runa ir par vecākiem bērniem, jo ļoti bieži var redzēt, kā bērns ar 38 grādu lielu temperatūru lēkā pa gultu un jūtas ļoti labi. Bet, ja tomēr temperatūra turpina kāpt uz augšu, zāles ir jālieto.

Jāņem vērā arī īpašās situācijas, kas skar tieši jūsu bērnu, piemēram, gadījumā, ja ir bijuši febrilie krampji, temperatūra jāsamazina arī pie 37.5 atzīmes.

"Jāsaprot, ka temperatūra ir aizsargreakcija, kas palīdz izstrādāt imunitāti, bet tajā pat laikā tā var radīt slodzi visām organisma orgānu sistēmām"- uzsver Anna Birka.

Neskaitot zāļu lietošanu, jāmēģina pazemināt temperatūru nemedikamentozā veidā, piemēram:

- daudz jādzer,

- jāatvēsinās ar mitru lupatiņu, jāierīvē ar to āda

- jāvēdina telpas

- jāliek vēsa komprese uz ķermeņa vietām, kur ir lielās artērijas (pulsa rajonā uz kakla utt.).

Ja nekas no augstākminētā nesniedz rezultātu, un temperatūra turpina kāpties uz augšu, bērns slikti dzer šķidrumu, viņa kopējais stāvoklis pasliktinās, pediatre uzstājīgi iesaka izsaukt neatliekamo ātro medicīnisko palīdzību, lai būtu skaidrs, kā ārstēt bērniņu tālāk.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs