Kā rūpēties par smaganām pirms un pēc zobiņu parādīšanās?

Kā rūpēties par smaganām pirms un pēc zobiņu parādīšanās?

08. Dec 2014, 10:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen jums piedāvājām iespēju uzdot jautājumus par bērnu zobiņu veselību zobārstam. Klāt laiks rast atbildes uz šiem jautājumiem!

JAUTĀJUMS NO ĒNIŅAS

Kā rūpēties par smaganām pirms zobiņu parādīšanās? Kā rūpēties par zobiņiem un smaganām pēc pirmā zobiņa sagaidīšanas līdz 2 gadu vecumam?

ОТВЕЧАЕТ ЗУБНОЙ ВРАЧ БАЙБА КРАУЗЕ

Samitrina marli ūdenī uz izslauka mutes dobumu – pārejas kroku gar vaigiem, iespēju robežās smaganu – tas mazulim, kamēr nav zobu. Tas mazinās ogļhidrātu daudzumu mutē, jo gan mammas piens, gan arī maisījumi ir saldi. Bērnam mutē arī ir mikroflora. Kariesam vajag zobu+baktērijas+ogļhidrātus. Tātad, ja nekopjam mutes dobumu pirms zobiem, baktērijas savairojas un var kariesam labvēlīgos apstākļos to radīt ātrāk.
Kamēr zobs tik tikko izbāzis degunu no smaganas, pietiek ar saslapinātu marlīti, gumijas zobu birsti vai uzpirksteni. Tiklīdz apmēram 1/3 no zoba – zobu birste un pasta. Līdz 2 - 3 gadu vecumam uz zobu birstes liek tik daudz zobu pastas, cik liels ir rīsa grauds. Zobu pastā fluorīda saturam jābūt līdz 1000 ppm – vidēji 500 ppm. Lieko bērns nemācēs izspļaut vidēji līdz 2-3 gadu vecumam.

Vairāk par zobu veselību: www.tīrizobi.lv

Kampaņu par mutes dobuma veselību un tīriem zobiem bērniem - „Man ir tīri zobi” organizē Veselības Ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs

20141120130453-51477.jpg

20141126093958-81043.jpg