Kā pavadīt laiku kopā ar bērniem, lai atcerētos katru minūti?

Kā pavadīt laiku kopā ar bērniem, lai atcerētos katru minūti?

16. Jan 2019, 00:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diena ir tikko iesākusies, bet Tu jau esi nogurusi? Katra mamma noteikti ikdienā saskaras ar rutīnu, kur no rīta jāsteidz pagatavot brokastis, bērni jānogādā uz bērnudārzu, jāsteidz uz darbu, paralēli darba pienākumiem domā par to, ko pagatavot vakariņās. Īsts vāveres ritenis, tāpēc nav brīnums, ka darba nedēļas vidū brīžiem jūties kā pusdzīva.

Tajā pašā laikā, lai gan šķiet, ka katra nākamā diena ir tāda pati kā iepriekšējā, bērni aug aizvien lielāki, tāpēc kādudien, atskatoties uz savu ierasto rutīnu, vari nožēlot, ka laiks paskrējis tik ātri... un bērni ir jau lieli. Tāpēc, ja vēlies mainīt ierasto ikdienas skrējienu un rast iespēju ar bērniem atvēlēto laiku pavadīt pēc iespējas kvalitatīvāk, izlasi šo rakstu!

Atkarībā no Tava ikdienas režīma, noteikti katru dienu vari atrast vismaz 1 - 2 stundas, kuras pavadīt kopā ar bērniem. Tāpēc padari šo laiku par neaizmirstamu, piepildot to ar sirsnīgām sarunām, maziem priekpilniem brīžiem, izceļot ģimenes tradīcijas.

Pirmais padoms: nepazaudē dārgo laiku ar bērniem, dodoties uz attāliem rotaļu laukumiem un atrakciju parkiem

Vecāki nereti domā, ka kvalitatīvs laiks kopā ar bērniem ir tikai zoodārza vai kino apmeklējums, brauciens uz atrakciju parku. Nenoliedzami, tas ir lieliski, taču, lai nokļūtu šajās vietās, zaudējat daudz tik vērtīgā laika. Tāpēc der atcerēties, ka bērniem ir nepieciešams izklaidēties, taču ne vienmēr ir vajadzīgas grandiozas atrakcijas.

Tāpēc tā vietā, lai pazaudētu ceļā dārgo laiku, dodoties uz rotaļu laukumu pilsētas otrā galā, iemācies to interesani un jautri pavadīt arī mājās vai tuvējā apkārtnē. Jā, bērni būs sajūsmā par grandiozām izklaidēm un atrakciju parkiem, taču tiem nav jābūt par obligātu sastāvdaļu katrā nedēļas nogalē.  Dodaties mazās ekspedīcijās pa vietējo kvartālu, spēlējiet bumbu, iemāci mazajiem savas bērnības rotaļas!

Otrais padoms: ja vien ir iespēja, pirms gulētiešanas dodaties mazā pastaigā

Stunda pirms gulētiešanas nav pateicīgākais laiks. Apziņa, ka drīz jāiet gulēt, jāsakārto apģērbs nākamajai dienai, bonusā vēl bērni, kuri pirms gulētiešanas izdomā izaicināt vecākus, pārvēršot mājokli par īstu karalauku. Ko dara vecāki, lai bērni kļūtu mierīgāki un pirms miega nesatrakotos? Hm, dažkārt ieslēdz televizoru, ļauj skatīties multiplikācijas filmas, lai gan šo laiku varētu pavadīt daudz vērtīgāk.

Ja vien laukā ir labs laiks, vakarā varat iziet nelielā kopīgā pastaigā, un veltīt šo laiku vērtīgām sarunām. Pēc šādas mierīgas pastaigas bērni noteikti daudz labāk aizmigs, piedevām, laiks būs pavadīts daudz vērtīgāk nekā sēžot pie televizora.

Tāpēc, ja vien ir iespēja, pirms gulētiešanas dodaties mazā pastaigā, vai, ja tas nav iespējams, nododaties kopīgām sarunām turpat mājās, ierīkojot jūsu īpašo slēptuvīti, kas paredzēta pirmsmiega sarunām.

Trešais padoms: vakariņojiet visi kopā

Vēl viena vērtīga tradīcijas ir kopīgas vakariņas. Nav daudz jāstāsta par to, ka mūsdienās katram ir savs dienas grafiks un visi atrodas lielā skrējienā, taču, pat par spīti tam, ir iespējams atrast laiku, lai kopīgi pavakariņotu. Iesaisti bērnu galda klāšanā, trauku novākšanā, varbūt piedāvā piedalīties salātu sagatavošanā. Bērni patiesi novērtēs šādus mirkļus.

Idejai: piemēram, piektdienu vakarus, kad priekšā ir mierīgāka nedēļas nogale bez daudzajiem pienākumiem, varat organizēt tematiskās vakariņas. Piemēram, ļauj bērnam izvēlēties kādu valsti, un kopīgi pagatavojiet šajai valstij raksturīgu ēdienu savās vakariņās. Tā bērni ne tikai iepazīs dažādu valstu paražas, bet arī neaizmirstami pavadīs laiku kopā ar saviem vecākiem.

Ceturtais padoms: Iesaisti bērnus mājas darbos un dariet tos kopā

Lai apgūtu dzīvē nepieciešamās prasmes, bērniem ir nepieciešams tās iemācīties no saviem vecākiem. Tāpēc ļauj bērniem piedalīties vienkāršu ikdienas darbu paveikšanā! Piemēram, ja mājās ir saplīsusi kāda lieta, kura jāsalabo, iesaisti tajā arī bērnu, rādot, kā lietu salabot, ļaujot roku iemēģināt arī pašai atvasei. Tāpat arī ar citiem vienkāršiem, bet ierastiem mājas darbiņiem.

Neuzgrūžot tos bērnam kā obligātus ikdienas pienākumus, tie viņam var šķist kā interesanta rotaļa, kuru paveikt kopā ar vecākiem.

Piektais padoms: Iesaisties rotaļās ar bērniem

Bērni vienmēr priecājas, ja rotaļās iesaistās arī vecāki. Tev nav jāsatraucas, ka no malas izskatīsies muļķīgi, tēlojot lelli vai auto sacīkšu braucēju, jo bērnam tas būs vislabāk pavadītais laiks, kuru viņš atcerēsies vēl ilgi pēc tam, kad rotaļlietas būsiet jau nolikuši malā.

Par vērtīgu un skaistu laiku kopā ar bērniem!