Kā pasargāt mazuli no gripas?

Kā pasargāt mazuli no gripas?

27. Feb 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Gribētos uzzināt, kā es varu pasargāt savu septiņus mēnešus veco mazuli no gripas? Vai tik mazu bērniņu jau var potēt pret gripu? Varbūt ir kādi vitamīni, ko mazulim varu dot,” jautā kāda Māmiņu Kluba lasītāja.

 Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Speciāliste atklāj, ka pirmajā dzīves gadā bērna vakcināciju pret gripu neveic. Toties pastāv vairāki tradicionālie ieteikumi, kā vecākiem savu bērniņu iespējams pasargāt no saslimšanas!  

„Galvenokārt, lai bērnu pasargātu no gripas, ar viņu pēc iespējas mazāk vajadzētu doties vietās, kurās iespējams uzturas jau saslimuši cilvēki. Nebūtu vēlams apmeklēt lielveikalus un dažādus masu pasākumus, kā arī doties uz mājas ballītēm vai aicināt viesus savās mājās!

Jāatceras, ka dažkārt arī apslimis cilvēks uzskatīs par savu pienākumu šo saviesīgo pasākumu apmeklēt,” brīdina Irēna Putniņa.

Ārste atgādina, ka sargājot mazuli no gripas, ļoti svarīgi ievērot arī tradicionālos profilaktiskos pasākumus. Piemēram, pārnākot mājās, pirms pieskarties bērnam, nomazgāt rokas, vēdināt telpas un veikt mitro mājokļa uzkopšanu.

„Runājot par papildus vitamīnu lietošanu, jāatzīst, ka to nepieciešamība noteikti būtu jāapspriež ar savu ģimenes ārstu. Tomēr lielākoties pirmajā dzīves gadā mazulim nav nepieciešami nekādi citi papildus vitamīni, tikai vitamīns D, un arī to jālieto devās, ko individuāli, konkrētajam bērnam ieteicis lietot ārsts!

Vēl, sargājot mazuli no saslimšanas, protams, var līdzēt arī kādas tautas metodes, piemēram, ķiploku karināšana pie gultiņas. Tomēr nekādu citi papildus ieteikumi nav.

Nudien, pats svarīgākais ir vairāk uzturēties mājās un ar mazuli nedoties vietās, kur pastāv risks saslimt! Lielākā iespēja inficēties rodas apmeklējot dažādas sabiedriskās vietas, kurās apgrozās daudz cilvēku, no kuriem daļa, iespējams, jau ir slimi,” tā Irēna Putniņa.

Māmiņu Klubs

Kā tu savu mazuli šoziem pasargā no saslimšanas ar gripu?