Kā palīdzēt, lai mazulis iemācītos līst?

Kā palīdzēt, lai mazulis iemācītos līst?

10. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mana meitiņa jau divu mēnešu vecumā sāka velties, bet tagad – sešu mēnešu vecumā – ceļas rokās, rotē ap savu asi un mēģina līst. Pediatrs ieteica izmēģināt Bobata metodi. Viņai izdodas pareizi kustināt kājiņas, bet rociņas vēl ne. Kā varu meitiņai palīdzēt,” vēlas uzzināt kāda Māmiņu Kluba lasītāja.

Konsultē fizioterapeite Digne Vanaga.

Fizioterapeite atgādina, ka vispirms mammai ir jāpieņem tas, ko meitiņa šobrīd dara, jo katrs bērns attīstās nedaudz atšķirīgi. Piemēram, viens bērniņš iemācās sēdēt sešos mēnešos, bet cits – tikai septiņos, astoņos.

Tomēr šajā gadījumā mamma savam mazulim var palīdzēt nostiprināt plecu daļu, viņu liekot uz taisnām rociņām un elkoņu balstā!

„Viens no veidiem, kā mamma savai meitiņai var palīdzēt, ir veikt vingrinājumus.

Mamma var apsēsties uz grīdas un savu mazuli uz taisnām rociņām pārlikt pār savu augšstilbu. Pēc tam var mēģināt pievilkt saliektu vispirms vienu viņa kājiņu un tad – otru. Šādi bērniņam mācīsim nostiprināt pozīciju uz taisnām rociņām un it kā mācīsim četrrāpus pozu.

Vēl bērniņu var likt arī pāri apakšstilbam. Šādi meitiņa ieņems elkoņu balstu. Ar šī vingrinājuma palīdzību elkoņa balstu iespējams uztrenēt stingru un stabilu, un tā nostiprināt bērniņa plecu daļu, lai pēc tam mazulim varētu attīstīties līšanas kustības!

Ir bērni, kuri nemaz nelien, bet uzreiz sāk rāpot. Līdz ar to šī „partizānu” līšana dažos gadījumos var arī izpalikt!

Plecu daļas stiprināšanai varu ieteikt vēl vienu vingrinājumu: bērnu paņem rokās un vienu roku novieto zem mazuļa krūtiņām, bet otru – zem viņa iegurnīša. Šādi turot, mazuli liek pie zemes un ļauj viņam mēģināt izstiepties taisnās rociņās ar vaļējiem pirkstiņiem. Šādi mamma var palīdzēt stabilizēt meitiņas plecu daļu!

Tas šajā gadījumā ir svarīgi, jo galvenais iemesls, kādēļ bērns nelien uz priekšu, ir tas, ka viņam pietrūkst spēks gan plecos – krūšu daļā, gan rociņās,” skaidro Digne Vanaga.

Kā tu savam mazulim palīdzi attīstīt līšanas kustības? 

Eksperts