Kā noteikt, vai bēbītim ir autiņbiksīšu dermatīts?

Kā noteikt, vai bēbītim ir autiņbiksīšu dermatīts?

13. Aug 2015, 17:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau iepriekš esam runājuši par autiņbiksīšu dermatītu, tagad laiks parunāt par to, kā noteikt, vai mazulim ir autiņbiksīšu dermatīts vai atopiskais dermatīts? Konsultē pediatre Anna Birka.

Atopiskā dermatīta atklāšana tiek balstīta uz bērniņa ādas apskati un bērna slimības vēstures izpēti. Vienmēr sarunā ar ārstu tiek apsvērti tādi iespējamie ārējie faktori kā alergēni, stress, iespējams nepareizi izvēlētas autiņbiksītes. Atopsiko dermatītu ārstēd dermatologs, bet autiņbiksīšu dermatītu parasti iespējams veiksmīgi ārstēt mājās.

Lūk, pazīmes, kas palīdzēs noteikt, ka mazulim ir autiņbiksīšu dermatīts:

-          Visbiežāk iekaisusi, sarkana āda būs tā saucamajā „autiņbiksīšu zonā”, tas ir uz dupsīša un ādas krokās ap to

-          Izteikti sarkani izsitumi ar nedaudz izplūdušām robežām

-          Iespējams viens lielāks izsitums, kā arī vairāki mazāki sarkani pleķīši ap apsārtušo ādas laukumu

Ja izsitumi joprojām nepazūd pēc 2 dienu ārstēšanas mājās, jādodas pie pediatra, ģimenes ārsta vai dermatologa.

 „Ar ģimenes ārstu noteikti būtu jāsakontaktējas, ja izsitumi kļūst izteiktāki, tie progresē, pārņem arvien vairāk dupša ādu, parādās iekaisuma pazīmes, kā arī  gadījumos, kad jūs novērojat, ka mazulis kļūst daudz nemierīgāks, ādas iekaisums viņam sagādā diskomfortu,” stāsta pediatre.

Autiņdermatītam var būt dažādi cēloņi, tādēļ ārsts iespējams veiks arī pārējo  ķermeņa daļu apskati, lai konstatētu, vai uz tām nav izsitumi vai izsitumus radījuši kādi konkrēti apstākļi. Jānoskaidro arī, vai izsitumi nav kādas citas saslimšanas simptoms, piemēram,  citas ādas slimības, alerģijas vai infekcijas slimības.

Pediatre atzīmē: „Ja mazulim izsitumi paliek izteikti un nesamazinās par spīti ārstēšanai, mazulis  noteikti būtu jāparāda dermatologam, kurš tālāk var nozīmēt izmeklējumus un atbilstošu ārstēšanu. Tāpat  pie dermatologa vajadzētu griezties, ja bēbītim izsitumi autiņbiksīšu zonā parādās visai bieži.”

 Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv