Kā mēs rotaļājamies lidojuma vai garāka brauciena laikā

Kā mēs rotaļājamies lidojuma vai garāka brauciena laikā

30. Aug 2017, 15:33 Klintasmamma Klintasmamma

Kopš brīža, kad Klintai aizliedzām visus spilgtos ekrānus, ceļā, kur agrāk līdzēja vien dažas mantas un telefons ar multenēm, ir jādomā aivien jaunas izklaides un veidi, kā mazo ceļotāju nodarbināt vismaz 3 stundas, kas mums vidēji sanāk, ja izvēlamies lidot vai ar auto doties pie omes.

Tā kā lidmašīnā vietas vienmēr varētu būt vairāk un arī bagāža nav bezizmēra, tad esam noteikuši, ka līdzi ņemam tikai 3 mantas. Mašīnā vietas ir daudz, taču tad, ja kaut kas strādā 3h lidojumā, kāpēc lai tas nestrādātu 3h garā braucienā?

Grāmata ar pārsteigumiem

Sen jau esam atteikušies no grāmatām, kur ir tikai bildes, jo Klinta prasa, lai viņai lasām, kā arī ar patiesu prieku mācās burtus. Patīkams bonuss ir pārsteigumu lapas, kur veiklie pirkstiņi var grozīt, vērt vaļā durtiņas, plaukšķināt zaķa ķepas un atrast aiz kāpostiņa paslēpušos trusi. 

Ja kāda mamma šādas grāmatas vēl nav pamanījusi, tad noteikti iesaku pameklēt grāmatu Dzīvnieku mazuļi. Kādēļ? Kāpēc? Kā tā? Šī bilžu grāmata ar atlokāmiem attēliem paredzēta bērniem vecumā no 2-4 gadiem, taču noteikti interesēs arī jaunākiem. Bērns uzzinās, kā dzimst dzīvnieku mazuļi, to, kas mazuļiem ir jāmācās, kā viņi guļ, u.c. ne tikai interesantas, bet arī noderīgas lietas Klintai līdzīgiem bērniem, kas pārāk daudz laika dzīvojas pa pilsētas mūriem. Izzinoša grāmata, kas rotaļājoties palīdz atklāt pasauli. Noteikti ir daudzas līdzīgas, bet šī mums ir pēdējā laika favorīts. Pirku Maximā (ar -30% visām grāmatām), cena bija zem 5 EUR noteikti. 

Mums ir arī KUSTĪGĀS BILDĪTES. Vārdi un krāsas un Lauku sēta. Abas paredzētas jau no  6 mēnešu vecuma, tāpēc šobrīd ir nedaudz mazāk pieprasītas no teju 2gadnieces puses. Lauku sētā var mācītīes dzīvnieku nosaukumus, bet Vārdi un krāsas ļoti noder krāsu apgūšanas laikā. 

Noteikti iesaku arī LA izdoto Sarkangalvīti (paldies MK un Huggies Rotaļu zemei par pārsteiguma kastē ievietotu tieši šo grāmatu!) un Runci zābakos, par kurām esmu stāvā sajūsmā, taču ceļā tās neņemu, saudzēju vakara pasakām pirms miega. 

Kad grāmata izlasīta un pirkstiņi visu atraduši, tad mēs labprāt kavējam laiku, meklējot burtiņus. Aktivitāte vismaz 10 minūtēm, kas bērnam ļoti patīk, palīdzot apgūt arī burtiņus.  

*ļoti lepojos ar to, ka, neskatoties uz ārstu prognozēm, meita jau pirms mēneša zināja ļoti daudzus burtus, veikalā pārsteidzot tēti un pie izkārtnes "AKCIJA", lepni parādot un nosaucot A, K un J. 

Ķeramies skaitīšanai, jo arī to ar grāmatu var ļoti veiksmīgi darīt, skaitot lapas, trusīšus, puķītes, rādot gan uz priekšmetu, ko skaita, gan arī lokot Klintas pirkstiņus, lai arī viņa redz, cik ir 1, 2 vai 3.  Šī rotaļa man ļauj gan mācīt ciparus, gan izklaidēt bērnu, gan arī pamasēt mazos pirkstiņus ~ 15 minūtes. 

Kopā 1 grāmata man ļauj izklaidēt meitu ceļā vismaz stundu. 

Pirkstu lellītes

Neatņemams palīgs ceļojumu laikā man ir kāds apmēram 2 plaukstas liels maisiņš ar mazajiem dzīvnieciņiem, ko velku uz pirkstiem. Pasūtīju Aliexpress, samaksājot 2 EUR par 10 dzīvnieciņiem. Šie 10 dzīvnieciņi runā un bērnam jāuzmin, kurš dzīvnieciņš ko saka , jāprot arī parādīt katrs no tiem pēc nosaukuma. Jānosauc krāsu, kurā šis dzīvnieciņš ir, kā arī jāparāda ķermeņa daļas (šņukurs, vēders, aste u.c.). Kad jāatpūšas o uzdevumiem, tad noder jautra mūzika un dzīvnieciņu dejas uz mammas vai Klintas pirkstiņiem:) Dzīvnieciņus var ņemt nost no pirkstiņiem, likt atpakaļ maisiņā un tad no maisiņa ņemt laukā, cenšoties uzlikt uz mammas vai sava pirkstiņa. Izklaide 45 minūtēm vismaz.

Skaitāmpantiņi

Pirms Klintas piedzimšanas ar grūtībām varēju atcerēties kādu no  Ziemsvētku pantiņiem, taču tagad es zinu kādus 2 desmitus ar skaitāmpantiņiem:) Meitai patīk tie, kas ir ar kustībām (Cepu, cepu vai Vāru, vāru putriņu), taču ļoti labi noder arī tie, kur mamma tikai runā, ja tie ir kādā svešvalodā. Meita smejas kā kutināta, dzirdot vārdu "ticket" vai arī krievu valodā skaitāmpanntiņu par 3 ķīnietēm un 3 ķīniešiem. 

Ja skaitāmpantiņus skaitīt nav vēlmes, tad mums der arī ačgārnā lasīšana, kad lasu vārdus no otra gala vai pa stabiņos, jo arī tad veidojas neierasti burtu salikumi, kas mazo ceļotāju itin labi izklaidē. Izklaide vismaz 20 minūtēm, taču ne vienā piegājienā, bet pauzēs starp citiem uzdevumiem.

Uzlīmes vai līmlente

Ja neaizmirstu, uz kāda cilindra vai zīmuļa uzlīmēju sīkus līmlentes gabaliņus, ko Klintai ceļā jānoņem un jāieliek man plaukstā. Nemaa tik viegli tas nav, jo mazajiem pirkstiņiem precīzi jāsatver līmlente, kā arī jāprot no tās atbrīvoties. Ja ir uzlīmes, tad līmējam tās kaut kur, vēlāk ņemot nost. Ja tomēr aizmirsušās gan uzlīmes, gan līmlentes, tad vienmēr varam kopā saplūkāt sīkos gabaliņos kādu papīra lapiņu, vēlāk šos gabaliņus cītīgi ar pirkstiņiem salasot, vai arī cenšoties noskrubināt no kādas preces vai ūdens pudeles etiķeti. Šai pašai pudelei droši var trenēties likt virsū/nost vāciņu/aizskrūvēt un atskrūvēt to. Aktivitātes ilgums ~ 25 min.

Parādi man


Braucot ar mašīnu rotaļām palīdz logs, jo mēs varam meklēt gotiņas mū mū, citas mašīnas, traktorus, stārķus, tādā veidā īsinot ceļu un jautri pavadot laiku ne tikai 30 minūtes, bet reizēm daudz ilgāku. Mēs sacenšamies, kura pirmā ieraudzīs māju vai parādīs visus kokus:) Lidmašīnā īsti nav ko rādīt, bet tur lielā priekšrocība ir daudzie cilvēki, jo bērnam var jautāt, lai parāda tanti/meiteni/puiku/sarkanu cepuri/zilu jaku. Lidojot pār ūdeņiem, mēs rādām ūdeni, rādot, kā ir jāpeld. Arī lidmašīnā esošajā drošības instrukcijā ir jāatrod mammas nosauktie objekti un daļa no tiem jāatrod arī klātienē lidmašīnā (krēsls/logs/durvis). Un tad, ja nu itin nekas nestrādā, tad rošības siksnas aizvēršana/atvēršana mums ir TOP izklaide:) 

Atzīšos, ka vēl pirms 1,5 gada es noteikti atbalstītu telefonu, dziedošo grāmatu vai kucēnu, taču tagad esmu sapratusi, ka varu itin labi izklaidēt Klintu arī bez tā visa:) Kā jums sokas braucienos? Kā rotaļājaties, ja transportā jāpavada ilgs laiks?

 

San San San San 30. Aug 2017, 21:18

"muki" var nopirkt ar ūdens zīmuli krāsojamās grāmatiņas. Mums ļoti topā. Kamēr tiek līdz pēdējai lapai, pirmā jau izžuvusi, un krāsojam atkal 😀

Klintasmamma Klintasmamma 30. Aug 2017, 16:11 Brīve

Paldies, noteikti izmēģināsim!

Brīve Brīve 30. Aug 2017, 16:07

Iesaku "lasīšana ar kļūdām". Es lasu:"Reiz kādai māmiņai bija 3 āpsīši."Bērni:"Nē,siventiņi." Jautrība arī garentēta. P.s.lasāmajam jābūt lab zināmam.