Kā mēs attīstam pirkstiņu motoriku

Kā mēs attīstam pirkstiņu motoriku

21. Aug 2017, 14:31 Single_mom Single_mom

   Kad dēliņam pienāca tas vecums, kad mazie pirkstiņi iemācījās satvert rotaļlietas un sāka interesēt visu lietu tekstūra, es uzreiz zināju, ka mazulim paaugoties, es ļaušu viņam spēlēties ar daudz ko, kas patika mazajiem pirkstiņiem un attīstīs viņu motoriku, jo esmu daudz lasījusi, ka tas, savukārt, palīdz attīstīt bērna runāšanas prasmes. 

   Iegāju dziļi mežā, un pirmais ko izdarīju - salasīju dažus čiekurus - lielākus, mazākus, atvērušos un ne tik atvērušos. Pievienoju to dēla rotaļu stūrīt, lai tur būtu pieejamas ne tikai koka un plastmasas rotaļlietas, bet arī dažadi cita veida prieksmeti, kas ir droši, lai rotaļātos :) 

20170821141722-10502.jpg

   Mans nākamais veids, kā ļauju mazajam veicināt pirkstiņu darbību, ir dažādu avīžu un žurnālu čubināšana. Šeit es liku lietā žurnālu, ko man iedeva vecmāte Siguldas dzemdību namā. Tākā biju viņu izlasījusi, tad nolemu, ka šoreiz tas tik Kevinam, jo nesaglabāsu viņu līdz mūža beigām, un vismaz būs kāds lietderīgs pielietojuma. Lieki teikt, ka šī ir Kevina mīļākā nodarbe - žurnālu lapaspušu plūkāšana un burzīšana. Citreiz, kad priekšā garāka pastaiga, un bail, ka viņam varētu apnikt sēdēt ratos, ņemu līdzi kādu avīzi vai žurnālu, un dēliņš ir aizņemts un apmierināts labu laiku. 

20170821142107-17504.jpg

   Dodu spēleties arī ar savām pērlīšu krellēm un viņa knupīšu turētājiem, kam bumbiņas ir dažāda lieluma un tekstūras. Tieši šodien, mēs ejam pakaļ jaunajai rotaļlietai - koka grabulim, un slinga krellēm, ko esam pasūtījuši pie "dabas lietas". Ticu, ka arī tas, dēliņam, tagad būs topā, jo knupīšu turētājs, viņa piekstiņiem ļoti patīk! 

   Vēl dēliņam patīk ar pirkstiņiem braukāt pa paklāju, kas ir ieklāts guļamistabā. Vispār, esmu pamanījusi, ka viņš ar pirkstiņiem izbauda visas jaunas lietas un vietas. Vienmēr tiek izčubināta mana jaunā kleita vai krekls, šallīte vai paša kurpītes. Pārsvarā, ļauju ar pirkstiņiem viņam pabaudīt pilnīgi visu, saprāta robežās.

   Aizbraucot uz laukiem, viņš stundu var gulēt zālītē un čamdīt puķītes un mazos zāles stiebriņus, un jūra - aizņemts uz ilgāku laiku, jo smiltiņas visu laiku pa rociņām un pēta, kā tās birst laukā no plaukstām un pirkstiņiem. Arī pa brālēna kinētiskajām smiltīm, viņam ļoti patīk ņemties, tikai visu laiku jāvaktē, lai nekas netiek ielikt mutē un apēsts. 

   Cenšos savam mazulim ļaut pataustīt daudz lietiņas, kuru tekstūra ir dažāda. Mājās, rotaļu stūrītī, esam nolikusi tikai tās lietas, kuras ir drošas, un zinu, ka nenorīs. Ejot pastaigā, iedodu arī kādu koka lapiņu vai zariņu, ko izpēta no visām pusēm, kā mazais pētnieks. Pāris reizes, ir izmēģinajis ar rociņām pamīcīties arī pa mannā putru un pupiņām, bet tad, es esmu tik vērīga ka nekad, un pat uz sekundi nenolaižu acis, jo viss ceļo uz muti