Kā mainās bērna redze pirmā gada laikā?

Kā mainās bērna redze pirmā gada laikā?

21. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai vēlies uzzināt, kā pasauli redz tikko dzimis bērniņš? Mazuļa redze pēc piedzimšanas turpina veidoties, tāpēc viņš pasauli sev visapkārt redz savādāk nekā mēs, pieaugušie.

Lai parādītu pārējiem, kā pirmā dzīves gada laikā attīstās mazuļa redze, acu ķirurgs Dr. Romesh Anguawela no Lielbritānijas nolēma to parādīt ar attēliem. 

Bērniņa acis pirmo reizi atveras vēl esot māmiņas vēderā, tāpēc pirmais, ko viņš redz, ir tumsa un gaisma. Pēc piedzimšanas tieši šīs atšķirības viņš izmanto, lai iegūtu elementāru izpratni par kontrastiem, veidotu attēlus no formām un līnijām.

Pirmajās nedēļās pēc piedzimšanas mazulis visu redz melnbaltu. Viņa redze pēc piedzimšanas vēl nefunkcionē tik labi.

Aptuveni divu mēnešu vecumā pirmā krāsa, ko sāk atšķirt bērns, ir sarkana. Mums, pieaugušajiem, to ir grūti iztēloties, tāpēc apskaties fotogrāfijas!

Ārsts norāda, ka redzes attīstība ir sarežģīts process.

Smadzeņu daļa, kas ir atbildīga par redzes apstrādi, aizņem 1/3 no mazuļa smadzeņu garozas un tā sāk strādāt tūlīt pēc pirmās vizuālās informācijas plūsmas, tiklīdz mazulis pirmo reizi atver acis un ierauga pasauli.

Pieaugušais var atšķirt dažādas krāsas, ieskaitot pasteļtoņus, melnā nokrāsas, taču mazulis līdz gada vecumam to nevar. Sākotnēji mazulis sāk uztvert spilgtās krāsas, kas stipri kontrastē un izceļas.

Smadzeņu attīstība, kas noved pie tā, ka bērniņš sāk atpazīt krāsas, ilgst 3 mēnešus. Tikai pēc tam mazais var ieraudzīt pasauli vienkāršākajā līmenī.

Redze ir tikai viens no faktoriem, kas parāda to, kā attīstās bērna nervu receptori.

Kad bērns sasniedzis trīs mēnešu vecumu, viņš sāk atšķirt mammas un tēta sejas izteiksmes un fiksēt viņa skatienu. Tas var sakrist ar brīdi, kad parādās mazuļa pirmās reakcijas smaida izteiksmē, jo viņš jau arī ir apguvis, kā kontrolēt sejas muskuļus.

Līdz 4 mēnešu vecumam bērni sāk atšķirt objektus, kas atrodas aptuveni 25 cm attālumā no viņu sejas. Aptuveni šajā vecumā mazulis sāk arī koordinēt roku un kāju kustības.

Līdz brīdim, kad bērniņš sāk rāpot, viņa redzes sistēma ir ievērojami uzlabojusies – viņš jau mērķtiecīgi tver lietas, kas viņu ir ieinteresējušas.

Mazuļa redzes diapazons un redzes dziļums palielinās mēnesi no mēneša. Pilnīga redze izveidojas aptuveni divu gadu vecumā.

Ņemot vērā mazuļa redzes attīstību, pamēģini tērpties nevis pasteļtoņos, bet gan apģērbā ar kontrastojošām apdrukām un krāsām. Mazulis tevi labāk saskatīs!