Kā kopt bērnu rotaļlietas?

Kā kopt bērnu rotaļlietas?

16. Aug 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau no pavisam agra vecuma bērnībā vecāki savām atvasēm māca dalīties ar rotaļlietām. Un tomēr- ja šīs rotaļlietas nav higiēniski tīras, rotaļāšanās var beigties ar saslimšanu. Ieteikumos par rotaļlietu kopšanu dalās ārste Irēna Putniņa.

Daudzi vecāki mēdz apmulst, kad runa ir par rotaļlietu kopšanu, jo dažas ir iespējams vienkārši noslaucīt ar mitru lupatiņu, savukārt citām nepieciešama īpaša kopšana.

Cik bieži vajadzētu kopt bērna rotaļlietas?

„Ļoti svarīga rotaļlietu kopšanā ir regularitāte.Tas, cik bieži tīrīšana ir nepieciešama, atkarīgs no vairākiem faktoriem,” stāsta pediatre Irēna Putniņa. „Ja Tavs bērns vēl ir mazs un pasaules iepazīšana notiek caur muti, rotaļlietu kopšana vajadzīga katru dienu,sevišķi, ja rotaļlietu mēdz lietot arī citi mazie bērni, kas, piemēram, ir atnākuši ciemos. Ja Tavs bērns ir jau lielāks, rotaļlietu kopšana pietiks arī reizi nedēļā. Mēs taču putekļus mājās arī notīram vismaz reizi nedēļā!”

Dezinfekcijas līdzekļu izmantošana

Lielisks dezinfekcijas līdzeklis ir 5% etiķis, kas var tikt lietots arī rotaļlietu kopšanai, to sajaucot ar 2 glāzēm ūdens, tējkaroti cepamās sodas un šķidrās ziepes. Notīrot rotaļlietu ar šajā šķīdumā samitrinātu lupatiņu, pēcāk tā ir jānoslauka ar tīru lupatiņu. Tā kā rotaļlietām ir dažādas spraugas, kur var uzkrāties baktērijas, ēdiena paliekas un siekalas, rotaļlietu kopšanā lieti noderēs lietota zobu suka, ar kuru var ērti iztīrīt šīs vietas.

Veļasmašīna un žāvētājs

Daudzas mīkstās rotaļlietas var likt mazgāties veļasmašīnā, tomēr, ja neesi pārliecināta par rotaļlietu mazgāšanu veļasmašīnā, labāk neriskē, jo rotaļlieta var izjukt. „Savukārt, ja žāvētājā liksi plīša rotaļlietas, tās rezultātā būs nevis pūkainas, bet ar nevienmērīgu spalvu,” zina stāstīt Irēna Putniņa. „Tāpat jāatceras, ka šādā veidā mazgāt nevarēs mīkstās rotaļlietas, kurās ir melodija.

Lasi etiķetes

Augstāk minētie ieteikumi ir tikai daži no neskaitāmajiem ieteikumiem rotaļlietu kopšanai, tomēr vissvarīgākais ieteikums ir rūpīgi izlasīt uz etiķetes rakstīto, jo ir paņēmieni,kurus nevar lietot konkrētām rotaļlietām.

Ja neesi pārliecināta par pareizāko rotaļlietas kopšanas veidu, ieteicams doties uz veikalu, kur rotaļlieta iegādāta vai sazināties ar rotaļlietu izplatītāju. Tāpat rotaļlietu kopšanā varētu palīdzēt ekoloģisko tīrīšanas līdzekļu izplatītāji. Šie līdzekļi varētu būt bērniem draudzīgāki nekā veikalu plauktos pieejamie.

Ja regulāri kopsi rotaļlietas, tas jau būs pirmais solis uz bērna veselību. Noteikti vecākiem nevajadzētu ļaut slimiem bērniem rotaļāties ar vienām un tām pašām rotaļlietām, kuras izmanto slimais mazulis.

Māmiņu Klubs 

Kā Tu kop sava bērna rotaļlietas? Kādu mazgāšanas veidu izvēlies?

Trauku mazgāšanas līdzeklis ir paredzēts trauku mazgāšanai ar rokām. Deva, ko iegūst vienu reizi viegli saspiežot pudeli ir pietiekama, lai nomazgātu pilnu izlietni ar netīriem traukiem. Efektīvi attīra, neradot pārmērīgas putas.

- Nesatur smaržas/krāsvielas

- Naturāls

- Efektīvi tīra un attauko

- Draudzīgs jūsu ādai

- Ātri un pilnībā bioloģiski pašsadalās

- Minimāla ietiekme uz ūdens kvalitāti

- Derīgs lietošanai bērnu pudelīšu mazgāšanai