Kā izvēlēties drošāko autokrēsliņu?

Kā izvēlēties drošāko autokrēsliņu?

14. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver, ka uz bērnu drošību taupīt nedrīkst, tāpēc, izvēloties autokrēsliņu, jāpievērš uzmanība tā kvalitātei un atbilstībai drošības standartiem.

Izvēloties autokrēsliņu, pirmkārt, pārliecinies, ka tam ir drošības sertifikāti, tas atbilst standartiem un ir pārbaudīts crash testos.

Bērnam jābūt droši piesprādzētam

Autokrēsliņam jābūt piecu punktu drošības sistēmai, kas nozīmē, ka uz katra pleca bērniņam ir drošības siksna, kā arī stiprinājums starp mazuļa kājiņām. Tas ļaus droši piefiksēt mazuli krēsliņā un izvairīties no nepareizas pozas ieņemšanas avārijas gadījumā. Atrodoties šādā krēsliņā un esot pareizi piesprādzēts, bērns būs vairāk pasargāts no traumām.

Kā norāda BKUS neonatoloģe Dr. Amanda Smildzere, autokrēsliņos, kuros bērniņš ir piesprādzēts ar integrētajām drošības jostām, ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka tās bērnam pozicionētas uz pleciem, pēc iespējas tuvu kaklam, nevis noslīdējušas zem plecu līnijas. Bērns nedrīkst atbrīvot ķermeņa augšdaļu, izlienot no jostām brauciena laikā — jostām vienmēr jāatrodas uz pleciem, jāsniedzas pāri krūškurvim un jābūt cieši aizsprādzētām starp kājām.

Sēdeklītim jābūt ar drošām malām

Izvēloties krēsliņu, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, lai bērnam tajā būtu ērts pagalvītis, bet sānos – aizsargājoši spilventiņi. Tas garantēs augstāku drošības līmeni, jo augstākas un mīkstākas malas absorbēs triecienus no sāniem sadursmes gadījumā. Piemēram, Chicco autokrēsliņš Synthesis XT Plus piedāvā paaugstinātu amortizācijas kārtu Shoch Absorber, kas nodrošina papildus aizdardzību pret sānu triecieniem.

20170910165827-71078.jpg

Krēsliņam jāatbilst bērna augumam

Autokrēsliņš ir jāpiemēro bērna augumam, jo neatbilstoša krēsliņa izmantošana var apdraudēt bērna dzīvību automašīnas sadursmes gadījumā. Tāpēc, tiklīdz pamani, ka mazuļa galva sniedzas pāri autokrēsliņa malai, zini, ka ir laiks mainīt autokrēsliņu. Bērnam, tiekot pārvadātam krēsliņā, kas viņa augumam ir par mazu, atrašanās krēsliņā ir neērta un nav droša – mazulis var sasist galvu vai arī izmežģīt kakla skriemeļus.

Izvēloties bērnam nākamo autokrēsliņu, ir svarīgi pievērst tā kvalitātei un sniegtajam komfortam tikpat lielu uzmanību, kā izvēloties autokrēslu jaundzimušajam. Piemēram Chicco Go-One autosēdeklītis, kas paredzēts bērniem, kuri sasnieguši 9 – 18kg, pateicoties uzlabotajām ekstrām pārbraucienu laikā garantēs mazuļa komfortu un drošību. Sēdeklīša galvas balstam/ atzveltnei un līdz ar to arī drošības jostiņām ir iespējami seši dažādi augstumi, savukārt ergo polsterējums nodrošinās atbalstu mazuļa galvai, rokām, kājām un gurnu apvidum.

20170911142539-34122.jpg

Kad bērniņš ir sasniedzis vecumu, kad laiks izvēlēties nākamo autokrēsliņu, lielisks variants ir pārveidojams autokrēsls, kas pielāgojas bērna augumam sākot jau no 9-12 mēnešu vecumam līdz pat 12 gadiem. Tāds, piemēram, ir Chicco Gro-UP 123 autokrēsliņš, kas piemērots bērniem no 9 līdz pat 36kg.

20170913112440-66693.jpg

Materiālam, no kā izgatavots krēsliņš, ir nozīme!

Pievērs uzmanību materiālam, kas sedz autokrēsliņu. Tam jābūt elpojošam un porainam, kas ļaus nodrošināt maksimālu gaisa cirkulāciju un mazulim izbraucienu laikā justies ērti. Priekšroku dod krēsliņam, kura materiāls ir noņemams un mazgājams, kas atvieglos krēsliņa kopšanu. Izvēloties bēbītim pirmo autokrēsliņu, skaites, lai tam būtu papildus ieliktnis no elpojoša materiāla, kas ļaus mazulītim pārbraucienu laikā nodrošināt pareizu kakla un muguras stāvokli, atrodoties guļus pozīcijā.

Tava bērna drošībai

www.chicco.lv

20170909000516-74487.jpg