Kā izvēlēties bērnam dāvanu?

Kā izvēlēties bērnam dāvanu?

11. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dāvanas bērniem nākas pirkt diezgan bieži – te dzimšanas diena mazajam radu bērnam, te krustbērnam svētki, te savam bērnam svētki. Un katru reizi mēs sastopamies ar problēmjautājumu – kā bērnam izvēlēties dāvanu?

Pirms dažādu ideju apspriedes, gribas dāvanas iedalīt trīs grupās:

 —dāvanas maziem bērniem (līdz 3 gadu vecumam). Tās būtu dāvaniņas bērniem, kam vēl nav konkrētu prasību attiecībā uz dāvanu;

 —dāvanas mazliet lielākiem bērniem (no 3 līdz 13 gadu vecumam). Tās būtu dāvanas, kas balstītas uz bērnu personīgajām vēlmēm;

 —dāvanas pusaudžiem (vecākiem par 13 gadiem), kuriem vairs nevar uzdāvināt vienkārši grāmatiņu vai rotaļlietu.

Protams, ka dāvana bērnam tiek izvēlēta, attiecīgi, pēc tā, kurā vecuma grupā ir bērns.

Dāvana bērnam, kas ir vecumā līdz 3 gadiem

Šajā vecumā bērns vēl priecājas praktiski par jebkuru dāvanu, kas viņam tikusi. Vienalga, vai tā būtu šokolādīte, rotaļlieta vai jauna grāmatiņa. Tāpēc pamata uzmanība, izvēloties dāvanu, jākoncentrē uz dažiem citiem faktoriem:

 — bērna dāvanas drošība (šis ir ļoti svarīgs rādītājs);

 —atbilstība vecumam (nevajag 3 mēnešus vecam bērniņam dāvināt konstruktorus);

 — noderīgums (jebkurai dāvanai būtu jāpalīdz bērna attīstībai un audzināšanai).

Ņemot vērā augstākminētos faktorus, apskatīsim populārākos dāvanu veidus:

1. Rotaļlieta. Neskatoties uz banalitāti, šī dāvana gandrīz vienmēr būs tieši laikā. Tā bērnam noderēs un patiks arī vecākiem. Izvēloties dāvanā rotaļlietu ir diezgan grūti nokļūdīties.

2. Grāmata. Diezgan specifiska dāvana, kas derēs mazliet lielākiem bērniem, un, otrkārt, visdrīzāk tā patiks vecākiem, nevis bērniem. Vai arī, ja tieši otrādi – bērns ir liels grāmatu mīlis, jāzina, kādas grāmatas viņam mājās varētu vēl nebūt. Jāņem vērā – košas, krāsainas, kvalitatīvas grāmatas vienmēr būs modē!

3. Konstruktori. Ļoti noderīga dāvana. Galvenais ir pareizi izvēlēties to sarežģītības līmeni attiecībā pret bērna vecumu. Tādas dāvanas attīstībai ir noderīgas, uzlabo bērna loģiku, telpisko domāšanu.

Dāvana bērnam, kas vecāks par 3 gadiem

Pirms iegādājaties tādam mazam cilvēciņam dāvanu, vislabāk apspriesties ar paziņām par savām dāvanu idejām, tāpat jāzina arī bērna intereses. Var arī pajautāt bērna vecākiem, kādām rotaļlietām bērns dod priekšroku. Bet jāatceras, ka tas, kam vecāki dotu priekšroku var atšķirties no tā, ko gribētu dāvanā saņemt bērns.

Te būs dažas piemērotas idejas:

1. Patlaban aktuālās rotaļlietas. Pamatā šajā vecumā var dāvināt bērna mīļāko seriālu, multfilmu varoņus rotaļlietu izskatā, vai arī preces ar šo varoņu attēliem.

2. Grāmata, vienmēr noderēs!

3. Galda spēle vai datorspēle. Pirmais variants ne vienmēr var patikt bērnam, izņemot, ja tiešām zināms, ka bērns vēlas kaut ko konkrētu no galda spēlēm. Bet otro variantu diezvai kā dāvanu atbalstītu vecāki. Kaut gan – mēģināts nav zaudēts!

4. Sportiska dāvana. Ļoti laba izvēle, ja bērns nodarbojas ar kādu sporta veidu. Futbolistam patiks kvalitatīva bumba, tenisistam – rakete utml. Universāla dāvana, šajā gadījumā, varētu vēl būt skrituļslidas un skrituļslidu aizsargu komplekts.

5. Spēļu konsole vai dators. Pietiekoši dārga dāvana. Bez tam, ne visi vecāki atbalstīs tādu izvēli. Taisnības labad, jāatzīmē, ka lielākā daļa datorģēniju, kas strādā lielos, atpazīstamos uzņēmumos, ar datoru iemācījušies rīkoties jau agrā bērnībā.

6. DVD disks ar mīļāko seriālu vai multfilmu. Neaizmirstiet pirms tam gan precīzi noskaidrot, kas tieši bērnam patīk, konkrēti kāda multfilma vai seriāls.

Dāvana pusaudzim, kas vecāks par 13 gadiem

Šajā vecumā ir grūti iztapt gan pusaudzim, gan viņa vecākiem. Bērnu intereses ir pilnīgi atšķirīgas, un iespaidi par tām var būt pretrunīgi.

Dāvanu veidi, kas varētu derēt:

1. Grāmata. Tā var zaudēt savu aktualitāti datoru un tehnoloģijas pasaulē, un tomēr joprojām var sastapt bērnus, kam patīk lasīt.

2. Sportiska dāvna. Aktuāla, ja bērns nodarbojas ar sportu. Tikai jāņem vērā, ka labas kvalitātes sporta inventārs ir dārgs.

3. Mūzika. Ja konkrēti zināms, kāda mūzika jubilāram patīk, varat iegādāties konkrētas grupas albūmu, kurš pusaudzim vēl nav.

4. Dāvana – saistībā ar datorlietām. Tai ir jēga, ja pusaudzis pietiekoši nopietni darbojas ar datoru, un tam nestājas ceļā vecāki. Variantu ir daudz – sākot no bezvadu peles, beizot ar stilīgu monitora apvalku.

5. Nopietna, dārga dāvana. Pie tādām var pieskaitīt jaunu mobilo telefonu, skūteri, juvelierizstrādājumus. Pirms dāvināt tādu lietu, labāk apspriesties ar bērna vecākiem.

Noslēguma secinājumi:

 —Izvēloties dāvanu, rūpīgi izdomājiet, kam Jūs gribat iztapt: bērnam vai vecākiem;

 —Nedāviniet naudu – vairumā gadījumu to vai nu iztērē bezmērķīgi, vai arī naudiņu paņem vecāki, lai nopirktu „pareizo” dāvanu.

Un ko Tu šajā gadā liksi Ziemassvētku vecīša maisā?