Kā ievērot mazo dāmu intīmo higiēnu?

Kā ievērot mazo dāmu intīmo higiēnu?

27. Dec 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazo meiteņu māmiņas ļoti bieži aizdomājas par to, kā pareizi ievērot intīmo higiēnu, ar ko un kā apmazgāt meiteņu dzimumorgānus, kad sākt lietot speciālus gēlus vai dušas želejas. Uz visiem šiem jautājumiem atbild ginekoloģe Oksana Babula.

Ja runājam par pavisam mazām meitenītēm vecumā līdz dzimumnobriešanai, te viss ir vienkārši. "Šajā vecumā pamatā higiēnas līdzeklis ir parasts ūdens, gadījumā, ja ir diskomforta sajūta, apsārtums un tamlīdzīgi, var izmantot kumelīšu novārījumu", - stāsta ginekoloģe.

Ir vērts ievērot arī pareizu apmazgāšanās tehniku, kustībām un ūdens plūsmai jābūt no priekšas uz aizmuguri, lai izvairītos no dabīgās mikrovides traucējumiem dzimumorgānos.

Vecumā, kad ir dzimumnobriešanas jautājums aktuāls, maksts mikroflora mainās, tāpēc tieši šajā vecumā meitene var sākt apmazgāties ar speciālu līdzekli intīmajai higiēnai.

Kā izvēlēties higiēnas līdzekli, kas der tieši tavai meitai?

Ja meitene ir vesela, bez noslieces uz sēnīšu infekcijām un citu veidu saslimšanām, tad viņa var lietot jebkuru intīmās higiēnas līdzekli. Ja tomēr ir novērotas kādas problēmas, maksts mikrofloras traucējumi, tad profilaktiskos nolūkos, obligāti jāizvēlas līdzeklis, kura sastāvā atrodama pienskābe, piemēram, lakto baktērijas, kas nodrošina aizsargbarjeru un saglabā dabīgo pH (4 – 4,5) līmeni.

Tāpat iespēju robežās jāizvēlas gēli ar pēc iespējas mazāku aromatizatoru saturu, lai samazinātu alerģijas rašanās risku. Tādi gēli parasti atrodami aptiekās.

"Ideālā gadījumā tāds gēls jāizmanto reizi dienā, ja gribas apmazgāties vēlreiz, tādā gadījumā var aprobežoties ar ūdeni vai kumelīšu novārījumu", - paskaidro Oksana Babula.

Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš intīmajai higiēnai mēnešreižu laikā. "Mammām jāpaskaidro meitām, ka tādās dienās jāmazgājas biežāk, bieži jāmaina arī higiēnas paketes"- atgādina ārste.

Lai izvairītos no saslimšanām un dažāda veida diskomforta, kā arī nepatīkamiem izdalījumiem, ginekoloģe Oksana Babula iesaka sekot līdzi tam, ko velk mugurā pusaudžu meita. "Apakšveļai jābūt no kokvilnas, un tā ir jāmaina katru dienu, sintētiska veļa kā arī stringi jāatstāj īpašiem gadījumiem. Jāpievērš uzmanība arī tam, lai meitene visu dienu nestaigā apspīlētā apģērbā, sevišķi, ja ir sieviešu veselības problēmas. Sintētika, šauras bikses, pieguļoša veļa, būtiski ietekmē maksts mikrofloru, kuras izmaiņas var izraisīt veselības traucējumus," - uzmanīgām aicina būt Oksana Babula.

Gadījumā, ja meita sūdzas par niezi, nepatīkami smakojošiem izdalījumiem, Oksana Babula neiesaka ārstēties mājās pašiem, bet iesaka doties uzreiz uz konsultāciju pie speciālista, kas spēs piemērot katram gadījumam piemērotāko ārstēšanu.

Rūpējies par savas meitas reproduktīvo veselību jau kopš mazotnes!

Māmiņu Klubs