Kā iemācīt bērnam prasmi koncentrēties?

Kā iemācīt bērnam prasmi koncentrēties?

28. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums, vecākiem, ir svarīgi, lai mūsu bērni būtu atbildīgi, uzmanīgi un pacietīgi. Sevišķi tas aktualizējas brīdī, kad līdz skolas gaitu uzsākšanai palicis vien pavisam nedaudz.

Dažādi pētījumi liecina, ka bērni, kuri spēj jau agrākā vecumā koncentrēt savu uzmanību, uzrāda labākus rezultātus skolā. Un tas ir tikai loģiski, jo spēja koncentrēties uz kādu uzdevumu, nenovēršoties no tā brīdī, kad apkārt ir kādi citi impulsi, ir svarīga prasme mācību procesā.

Runājot par koncentrēšanās spējām, tās bērnam varam palīdzēt attīstīt jau mazotnē, spēlējot dažādas spēles, piemēram, dambreti vai liekot puzles.

Noskaidro, cik ilgi būtu ieteicams tavam bērnam prast koncentrēt uzmanību atbilstoši viņa vecuma posmam:

  • 2 gadu vecumā: 4 - 10 minūtes
  • 3 gadu vecumā: 6 - 15 minūtes
  • 4 gadu vecumā: 8 - 20 minūtes
  • 5 gadu vecumā: 10 - 25 minūtes
  • 6 gadu vecumā: 12 - 30 minūtes
  • 7 gadu vecumā: 15 - 35 minūtes
  • 8 gadu vecumā: 16 - 40 minūtes
  • 9 gadu vecumā: 18 - 45 minūtes
  • 10 gadu vecumā: 20 - 50 minūtes

Strādājot ar bērnu, ir svarīgi ņemt vērā viņa īpašības, nepieprasot no viņa darīt vairāk nekā viņš spēj apgūt. Tāpat arī ļoti liela uzmanība spējā koncentrēties ir apkārtējos apstākļos. Piemēram, vai tu spēj koncentrēties sarežģītam darba uzdevumam, ja apkārtējie kolēģi pļāpā par nedēļas nogales izklaidēm?

Kas palīdzēs tavam bērnam labāk trenēt spēju koncentrēt uzmanību?

Aktivitātes svaigā gaisā

Pārliecinies, ka bērns pietiekami daudz laika pavada svaigā gaisā, kā arī nodarbojas ar dažādām sportiskām aktivitātēm. Nepārproti, tiem obligāti nav jābūt profesionāliem futbola treniņiem. Pietiks, ja kopīgi dosieties laukā pastaigās, spēlēsiet ģimenes lokā bumbu vai arī savā starpā uzrīkosiet mazas skriešanās sacīkstes.

Rokdarbi un aktivitātes sīkās motorikas attīstīšanai

Dažādas radošās aktivitātes izcili attīsta sīko motoriku, radošumu un arī bērna telpisko domāšanu. Tāpēc regulāri piedāvā savam bērnam dažādas aktivitātes, piemēram, kopīgi izveidojiet rotājumus Lieldienām, veidojiet pērļu krellītes vai atrodiet citus darbiņus, kuri jums šķiet saistoši.

Lasīšana

Šķiet, līdztekus dažādiem rokdarbiem, lasīšana ir vēl viens veids, kas ļoti labi veicina prasmi koncentrēties. Ja tavs bērns vēl neprot lasīt, tas nekas! Lasi viņam priekšā, aicinot bērnu laikā, kamēr lasi grāmatu, mierīgi apsēsties tev blakus un ieklausīties nevis skraidīt pa istabu. Aicini bērnu pēc tam dzirdēto atstāstīt.

Elpošanas vingrinājumi

Speciālisti ir novērojuši, ka bērniem, kuriem ir problēmas koncentrēties, ir arī problēmas ar elpošanu. Tā rezultātā smadzenes nesaņem pietiekami daudz skābekļa un nevar pilnvērtīgi strādāt.

Lai no tā izvairītos, vari piedāvāt savam bērnam dažādus elpošanas vingrinājumus, kurus vari pārvērst spēlēs. Piemēram, piepūtiet balonus, pūtiet ziepju burbuļus, noderēs arī svilpītes vai stabulītes spēlēšana.