Kā iemācīt bērnam izspļaut zobu pastu?

Kā iemācīt bērnam izspļaut zobu pastu?

11. Dec 2014, 12:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen jums piedāvājām iespēju uzdot jautājumus par bērnu zobiņu veselību zobārstam. Klāt laiks rast atbildes uz šiem jautājumiem!

JAUTĀJUMS NO dagnusis

Man interesē, kā iemācīt mazulim izskalot muti, izspļaut pastu, nevis norīt.

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Par zobu pastas norīšanu – jārunā ar bērnu, ka zobu pasta nav ēdamlieta, jāliek atbilstošs daudzums uz zobu birstes. Kamēr bērns nemāk izspļaut – apmēram tie ir 2-3 gadi – liek uz zobu birstes tik daudz pastas, cik liels ir rīsa grauds. Kad mazais jau iemācas izspļaut – zobu pasta kā zirnītis, bet tik liels, kā bērna mazā pirkstiņa nadziņš (3-6 gadi). No 6 gadu vecuma jau pasta normāla zirņa lielumā. Izspļaušana ir darbība, ko bērns vidēji līdz 3 gadu vecumam īsti labi nepieprot, šī iemaņa ir jātrenē.

JAUTĀJUMS NO cassiopeia

Cik traki tas ir, ja bērns daļu zobu pastas zobu tīrīšanas laikā norij? Lietojam Veleda un Elmeks zobu pastu bērniem.

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Ja neapēd tūbiņu, tad saindēties noteikti nevar, bet vēders var pūsties. Elmex satur fluorīdus, būtu jāizvairās no norīšanas. Weleda ir uz dabas vielu bāzes, bet tāpat satur vielas, kas nav ēdamas. Un bērns līdz apmēram 2-3 gadu vecumam daļu pastas norīs, jo nemāk vēl izspļaut. Un jāliek uz zobu birstes pasta atbilstoši vecumam. Līdz 2-3 gadiem (kamēr nemāk izspļaut) rīsa grauda daudzumā, tad 3-6 gadi kā zirnīti, kas tik liels kā bērna mazā pirksta nadziņš, no 6 gadiem – jau nopietna zirņa lielumā. Šis daudzums ir gan pietiekams zobu iztīrīšanai, gan arī norīšana no šī daudzuma ir mazāk kaitīga nekā, ja norij pastu, kas klājusi pilnā garumā visu zobu birstes galviņu

Vairāk par zobu veselību: www.tīrizobi.lv

Kampaņu par mutes dobuma veselību un tīriem zobiem bērniem - „Man ir tīri zobi” organizē Veselības Ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs

20141120130453-51477.jpg

20141126093958-81043.jpg

.

 

Alexa26 Alexa26 11. Dec 2014, 13:20

Es bērnam mācīju zobus mazgāt ar savu piemēru. Abi reizē gājām mazgāt. Uzliku viņa zobu birstei un savai pastu. Viņš arī 1 - 2 un tīri, saku, ka nē vēl, re ka jāpucē zobiņi, vienā sānā, otrā, priekšā, viņš atkārtoja kā nu mācēja. Tad spļāvām ārā un skalojām muti. Bet vispār zobārstu ieteikums ir, ka pēc tam, kad bērns patstāvīgi izmazgājis, vecākam būtu rotaļu veidā, jāpārmazgā zobiņi bērnam otrreiz, lai tie tiešam būtu tīri. Jo bērns vēl līdz 7 gadu vecumam tā īsti neizmazgājot zobus.