Četri mīti par bērnistabas iekārtošanu

Četri mīti par bērnistabas iekārtošanu

28. Feb 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējos grūtniecības mēnešos topošie vecāki apdomā par bērnistabas iekārtošanu, un tas ir īsts izaicinājums. Tikai, nav skaidrs, ko un kā darīt labāk. Parunāsim par mītiem!

Pirmais mīts

Jaundzimušajam nepieciešama sava istaba

Jaundzimušajam nepieciešama tikai un vienīgi mamma pirmajos dzīves mēnešos. Pieredzējuši vecāki tieši tāpēc aprobežojas ar to, ka viņu guļamistabā tiek ielikta zīdaiņa gultiņa - rokasstiepiena attālumā. Un līdz divu gadu vecumam mammai jābūt blakus bērnam: guļamistabā, virtuvē, viesistabā, nomodā un arī tad, kad visi pamodušies. Jā, vecākiem bērniņiem noteikti gribēsies pa nakti ceļot uz telpu, kurā guļ vecāki, tāpēc atceries - sēdēt aiz aizslēgtām savas istabas durvīm patiks tikai pusaudžiem. Specialisti iesaka: pirmajos bērniņa dzīves gados vislabāk iekārtot nevis veselu bērnistabu, bet gan vairākas vietas, kas paredzētas tieši bērniņam. Spilveni, kuros vārtīties, rotaļlietu kastes viesistabā, zīmēšanai paredzēts galdiņš virtuvē utml. Svarīgi ir zināt, kur vēlāk iekārtosi savu bērniņu. Un jau no trīs gadu vecuma bērns ir pats spējīgs valdīt pār savām rotaļlietām, flomasteriem, papīrīšiem un neapēstām sviestmaizēm.  Tātad - tieši tad viņam var piedāvāt pašam savu, īstu bērnistabu.

Otrais mīts

Bērnistabai jābūt lielai un saulainai

Jā, bērni aug daudz ātrāk, nekā mums šķiet. Vēl nav pagājuši četri gadi, bet bērna kājas jau karājas ārā pa zīdaiņa gultiņas koka redelēm. Tas, kas agrāk šķita ērts, tagad ir kļuvis par šauru. Laiks iegādāties tātad jaunu gultiņu, bet ņem vērā, ka sākumā tai jābūt aprīkotai ar norobežojošām malām, jo mazi bērni baidās no lieliem plašumiem, viņiem nav vajadzīgas milzīgas gultas un plašas grīdas. Ja bērns ģimenē ir vienīgais, viņš noteikti apskaudīs vienaudžus, kam ir divstāvīgās gultas, prasīs sev līdzīgu konstrukciju, lai varētu gulēt augšā, bet rotaļāties, slēpties - lejā. Slēpšanās ir ļoti raksturīga bērniem, jo viņiem patīk savi noslēpumi, un ir labi, ka ir vietas, kurās viņi jūtas pasargāti, patstāvīgi un neatkarīgi. Kas attiecas uz saulainu telpu, bērni, lai cik dīvaini tas nebūtu, tādas nemīl. Kad spīd acīs, viņi nevar iemigt. Labāk, ja saules stari nekrīt tieši bērniem virsū, bet logi ir lieli, plaši un aprīkoti ar bieziem aizkariem, ar ko iespējams regulēt dienas apgaismojumu bez lampām.

Trešais mīts

Brāļiem un māsām patīk dzīvot vienā istabā

Bērni ir īsti privātīpašnieki, tāpat kā pieaugušie. Ja mazie ir bijuši kopā teju kopš dzimšanas un normāli uztver tāda veida kaimiņu būšanu, tad viss ir kārtībā. Bet, ja kārtējais bērniņš "iemitinās" vecākā bērna istabā, priecīgs nebūs neviens. Tāpēc ir jāsaprot, kas ir svarīgāks - tēta kabinets vai vēl viena bērnistaba, kas nāktu par labu bērniem. Plānojot dzīvokļa iegādi, vienmēr jāpadomā par to, lai vietas tur pietiktu visiem. Tāpat jāņem vērā, ka arī vannas istabai jābūt tādai, kurā ērti ir visiem, arī bērniem.

Ceturtais mīts

Bērnistaba prasa noteiktu dizainu

Apmēram 7 gadus pēc bērniņa dzimšanas vari droši vairs nemeklēt tapetes ar pelītēm, princesēm un tāpat arī krēslus un gultas ar baldahīniem. Bērns diezvai novērtēs dizaineru gājienus, un padižoties vienaudžu vidū ar savas bērnistabas izskatu viņš sāks tikai pēc skolas gaitu uzsākšanas. Un tieši tad arī var pievērst īpašu uzmanību tieši telpas noformējumam, ņemot vērā visu to, ko bērns pats šajā telpā vēlas redzēt. Jebkurā gadījumā, nekrītat izmisumā, ja ieraudzīsiet, ka nenormāli dārgās mēbeles kādā rītā ir aplīmētas no viena gala ar uzlīmītēm.. Galvenais ir ievērot, ka bērnistabā nedrīkst atrasties nekas tāds, kas bērnam nepatīk. Nekādu speciālu luminiscējošu lampu un vecākiem tīkamu interjera priekšmetu. Jāņem vērā ir tas, kas patīk bērnam. Bērniem nav nepieciešams dopings šajā straujajā dzīves skrējienā, viņiem savā telpā nepieciešams miers. Nepadariet bērna istabu par antikvariātu vai muzeju. Bērnam ir vienalga, kādā dizainā viņš dzīvo, viņa dzīvē ir daudz svarīgākas lietas.

Māmiņu Klubs