Kā iegādāties bērnam zāles ar e-recepti?

Kā iegādāties bērnam zāles ar e-recepti?

09. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau kādu laiku darbojas E-veselība, kas ārstu izrakstītās receptes ļauj pacientiem saņemt ievērojami ātrāk un operatīvāk.

Piemēram, ja saņemta ārsta telefoniska konsultācija (piemēram, hroniskam pacientam, kuram medikamentu izraksta regulāriun ārsts ir pieņēmis lēmumu izrakstīt e-recepti attālināti, pēc medikamenta izrakstīšanas izpaliek došanās uz ārstniecības iestādi pēc receptes papīra formātā.

Ja par to, kā iegādāties sev zāles ar e-recepti, būtu skaidrs, tad jautājumi nereti rodas saistībā ar to, kā notiek zāļu iegāde, ja tās izrakstītas bērnam?

Izrādās, tas ir pavisam vienkārši!

Kā iegādāties zāles ar e-recepti savam nepilngadīgajam bērnam?

  • Dodies uz sev tuvāko aptieku.
  • Uzrādi savu pasi vai eID karti.
  • Nosauc bērna vārdu un uzvārdu.

Šāda kārtība darbojas arī tad, ja nepilngadīgajam bērnam medikamentus, kas izrakstīti ar e-recepti, vēlas iegādāties bērna aizbildnis. Un tas arī viss – nekādu papīru, nav arī nepieciešamības uz aptieku ņemt līdzi bērna personu apliecinošus dokumentus.

Vai e-recepti izsniedz arī kompensējamiem medikamentiem?

Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga norāda, ka patlaban, izrakstot kompensējamos medikamentus, ārstam obligāti jāsagatavo e-recepte. Atsevišķos gadījumos gan pastāv izņēmumi, kad joprojām var tikt izrakstītas papīra receptes:

  • izrakstot valsts kompensējamās M saraksta zāles (no M saraksta tiek kompensēti medikamenti bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ar 50 % kompensāciju un grūtniecēm, sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar 25 % kompensāciju);
  • izrakstot individuāli kompensējamās zāles;
  • izrakstot medicīniskās ierīces;
  • ja zāļu iegādi pacientam kompensē apdrošināšanas sabiedrība;
  • ja pacients ir informējis, ka izmantos recepti kādā no ES dalībvalstīm, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā vai Šveicē;​
  • ja ārsts, kurš nestrādā ārstniecības iestādē, izraksta zāles personīgai lietošanai (ne vairāk kā 50 receptes gadā);
  • ja zāles izraksta personai, kura nav reģistrēta Iedzīvotāju reģistrā;
  • ja e-receptes izrakstīšana nav iespējama tehnisku iemeslu dēļ.

Ko darīt, ja aptieka atsakās izsniegt zāles ar e-recepti?

Nacionālais veselības dienests vērš uzmanību, ka e-recepšu medikamentus iespējams iegādāties visā Latvijas teritorijā, taču, ja kādā aptiekā tiek atteikta e-recepšu zāļu izsniegšana, vecāki tiek aicināti par to informēt E-veselības lietotāju Atbalsta tālruni, zvanot pa tālruni 67803300 vai arī rakstot uz e-pastu atbalsts@eveseliba.gov.lv.

Vecāki novērtē jaunās ērtības

Septembra sākumā valsts E-veselības sistēmā bija izrakstīti jau vairāk nekā 8,5 miljoni e-recepšu, un to sniegtās priekšrocības novērtējušas arī vairākas Māmiņu Kluba mammas.

Mazās Fejiņas (2 gadi) māmiņa: “Meitiņa bija saslimusi un mājās ar viņu bija palicis vīrs. Esot darbā, sazvanījos ar ģimenes ārsti, kura izrakstīja bērnam nepieciešamos medikamentus. Jau pēc pāris minūtēm vīrs devās uz aptieku, kas atrodas turpat pie mājām, lai iegādātos vajadzīgās zāles un Fejiņa varētu tās sākt lietot. Tagad viss notiek daudz mūsdienīgāk, ērtāk un arī ātrāk. Bonuss – visas receptes glabājas vienuviet sistēmā un nav jāsatraucas, ka kāda no tām varētu pazust.”