Jauns šķiedrvielu produkts bērniem

Jauns šķiedrvielu produkts bērniem

26. May 2015, 08:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir šķiedrvielas?

Šķiedrvielas ir ogļhidrāti, kas nesašķeļas un neuzsūcas tievajā zarnā, bet nonāk resnajā zarnā. Ir šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Nešķīstošās šķiedrvielas palīdz dabiskā veidā nodrošināt normālu vēdera izeju, palielinot izkārnījumu masu. Savukārt šķīstošās šķiedrvielas resnajā zarnā tiek sadalītas, un rezultātā veidojas bioloģiski aktīvas vielas - īso ķēžu taukskābes un citas, kas ir gan dabīgi organisma atindētāji, gan arī uzsūcas no resnās zarnas asinīs, nonāk asinsritē un iesaistās dažādos organisma vielmaiņas procesos.

Šķiedrvielas nav "vēdera mīkstinātāji", tās veicina vēdera izeju fizioloģiskā un dabiskā veidā: pieaugot zarnu satura tilpumam, palielinās spiediens uz zarnu sieniņām un cilvēks jūt vajadzību iet uz tualeti.

Šķiedrvielu produkti ieteicami:

  • ja ikdienā netiek uzņemts pietiekams daudzums sabalansētas pārtikas;
  • aizcietējumu vai caurejas gadījumā;
  • ja bieži traucēta zarnu trakta darbība;
  • vēdera uzpūšanās gadījumā;
  • atlabšanas periodā pēc dažādām slimībām;
  • ja nepieciešams samazināt pārmērīgu ēstgribu, kas traucē cīņai ar lieko svaru;
  • noguruma, koncentrēšanās spēju krituma un stresa situācijās.

Vēlamais un esošais

Mērķtiecīgi plānojot savu ēdnienkarti, šķiedrvielas varētu pietiekamā daudzumā uzņemt ar pārtiku. Diemžēl statistikas dati liecina, ka valstī, kurā dzīves līmenis ir augstāks par videjo, šķiedrvielu kopējam patēriņam ir izteikta tendence samazināties. Steidzīgajā ikdienā cilvēkiem bieži vien neatliek laika meklēt veselīgāko pārtiku un gatavot maltītes ģimenei mājās. Izsalkumu gan pieaugušie, gan bērni ātri remdē ar hamburgeru, smalkmaizīti vai saldo biezpiena sieriņu. Rezultātā cilvēks uzņem daudz rafinēto ogļhidrātu un olbaltumvielu, bet šķiedrvielu pastāvīgi trūkst.

Likumsakarīgi, ka visdažādākajās vecuma grupās aug pieprasījums pēc speciāliem produktiem, kas satur šķiedrvielas. Tāpēc, iesaistot šajā darba gastroenterologus, citus speciālistus un tehnologus, tika radīts berniem piemērots šķiedrvielu produkts Colon Clean Junior.  Tā sastāvs veidots, ņemot vērā, ka bērna zarnu trakts ir jutīgāks un tam ir savas īpatnības. Tika domāts arī pie tā, lai produkta smarža un izskats bērniem būtu pieņemams. To var lietot, sajaucot ar ūdeni, jogurtu vai biezsulu.

20150526085914-49105.jpg

Colon Clean Junior sastāvs

Colon Clean Junior satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Tas var palīdzēt situācijā, kad vecāki zina, ka bērns pārāk daudz lieto miltu produktus, baltmaizi, bulciņas un citu neveselīgu pārtiku un tāpēc viņiem ir apgrūtināta vēdera izeja. Šķiedrvielas piebriest un veicina vēdera izeju. Arī tad, ja, tieši otrādi, zarnu darbība ir paātrināta un tas noved pie caurejas, šo produktu var lietot - šķiedrvielas piebriest, uzsūc šķidrumu un normalizē zarnu darbību.

Colon Clean Junior sastāvā ir izmantotas Latvijas ogas - mellenes, dzērvenes un upenes, kā arī fenhelis, ķimenes, inulīns, C un D vitamīni. Šeit ir arī daudz citu vērtīgu sastāvdaļu, piemēram, minerālvielas - kalcijs, magnijs, kālijs un vitamīni- A, C, B, E. Līdz ar to organisms saņem papildu labumu.  Produkts nesatur aromatizētājus, konservantus un ķīmiskas krāsvielas.

Galvenokārt Colon Clean Junior ir domāts bērniem, taču ir arī piemērots pieaugušiem lietotājiem, tai skaitā grūtniecēm un barojošām māmiņām.

Soli pa solim

Pievēršanās veselīgam dzīvesveidam ģimenē prasa daudz labas gribas un pacietības. Diemžēl nevar attiecināt singras dzīvesveida prasības tikai uz bērnu - tām jāattiecas arī uz vecākiem, turklāt jābūt reāli īstenojamām. Var jau apņemties, ka no rītdienas sāksim vingrot, ievērot dienas režīmu, vairāk uzturēties svaigā gaisā, atteikties no neveslīgiem našķiem, plānot vispusīgu un veselīgu ēdienkarti un ierobežot pie datora vai televizora pavadīto laiku. Tomēr parasti šāda krasa paradumu maiņa lemta neveiksmei. Bērnam tas pat var radīt nepatiku pret visu veselīgo, tāpēc pārmaiņas labāk veikt pakāpeniski, vajadzības gadījumā lūdzot arī ārstu, psihologu un pedagogu palīdzību.