Jaunie kartupelīši pusdienu galdā. Kādas ir kartupeļu labās īpašības?

Jaunie kartupelīši pusdienu galdā. Kādas ir kartupeļu labās īpašības?

27. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunie kartupelīši jau nopērkami tirgū un veikalos. Kādas ir kartupeļu labākās īpašības? Konsultē uztura uztura speciāliste Natālija Petruhina.

 

Uztura speciāliste Natālija Petruhina

100 grami kartupeļu saturēs apm. 82 kkal 100 gramos produkta. Jaunajos kartupeļos būs 2-3 reizes vairāk C vitamīna, nekā ziemas un rudens kartupeļos. Jauno kartupeļu ogļhidrāti lēnāk uzsūcās. 

Jaunie kartupeļi bagātīgi satur kāliju, kas ie nepieciešams veselīgai sirdij un asinsvadiem, tas palīdz arī izvadīt no organisma lieko šķidrumu un mazināt tūskas.

Kartupeļi satur B6 un B1 vitamīnus. Šie vitamīni  ietilpst fermentu sastāvā, kas palīdz ogļhidrātu, kā arī olbaltumvielu un tauku maiņā.

Kartupeļi satur balastvielas, kas palēnina un samazina kaitīgo vielu uzsūkšanos zarnu traktā, veicina gremošanu, palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.

Kartupeļi satur arī olbaltumvielas, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai.

Kartupeļi dod enerģiju un ir viegli sagremojami, tāpēc tie būs veselīgi arī bērniem. Jaunos kartupeļus var izvēlēties arī kā pirmo piebarojumu mazulim, jo tie ir mazalerģiski un garšīgi, no tiem viegli pagatavot biezeni.

Taču tāpat kā ar citiem piebarojumiem arī kartupelis uzturā jāpievieno lēnītēm, vērojot mazuļa reakciju.

Māmiņu Klubs