Jaunas ārstniecības iespējas mazajiem pacientiem Bērnu slimnīcā

Jaunas ārstniecības iespējas mazajiem pacientiem Bērnu slimnīcā

19. Aug 2016, 12:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pateicoties Bērnu klīniskās universitātes speciālistu iniciatīvai un Bērnu slimnīcas fonda atbalstam, Bērnu slimnīcas ķirurģijas klīnikā no 16. līdz 20. augustam viesojas prof. Eugene Minevich no Sinsinati, OH, ASV, veicot gan paraugoperācijas, gan vadot lekciju ciklu slimnīcas ārstiem, gan arī konsultējot citus Bērnu slimnīcas pacientus ar līdzīgām veselības problēmām. 

Kopā ar prof. E. Minevich ir paredzēts pirmo reizi Latvijā veikt divas augstākās sarežģītības operācijas – urīnpūšļa palielināšanu ar saturēšanas mehānisma izveidošanu pacientiem ar komplicētu iedzimtu uroģenitālu pataloģiju. Līdzīgas operācijas šobrīd Latvijā netiek veiktas, kaut gan tādas būtu nepieciešamas aptuveni 20-30 pacientiem (katru gadu Latvijā piedzimst vidēji vēl 2-3 bērni ar šādām veselības problēmām). Dotā pacientu grupa ir bērni, kuri cieš no pastāvīgas urīna nesaturēšanas, atkārtotām urīnceļu infekcijām, un bez adekvātas ķirurģiskas ārstēšanas iestājas nieru mazspēja ar sekojošu nieru transplantāciju. Ar prof. Minevich palīdzību ir paredzēts uzsākt atbilstošu un pastāvīgu ķirurģiskas palīdzības sniegšanu minētajai pacientu grupai Bērnu slimnīcā.

“Lai uzsāktu jaunu operāciju veikšanu, nepietiek redzēt, būtiski, lai profesionāls, pieredzējis kolēģis stāv aiz muguras un palīdz. Iemaņas, zināšanas, prasmes ir ļoti būtiskas, un tik sarežģītas operācijas nevar sākt veikt, izlasot grāmatas. Šajā gadījumā no zarnas jāuztaisa urīnpūslis, jāizveido saturēšanas mehānisms -  tā ir ļoti sarežģīta ķirurģija - 6- 8 stundas gara operācija. Šādas operācijas tiek koncentrētas lielos ekspertu centros. Uz Sinsinati brauc ārsti no visas pasaules, savukārt viņu speciālisti brauc operēt uz dažādām pasaules valstīm, tostarp, Ķīnu, Indiju, Izraēlu. Arī šogad būs ārsti no Igaunijas, Lietuvas, kas brauks skatīties paraugoperācijas Bērnu slimnīcā,” pastāstīja Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikas virsārsts dr.Ainārs Ģīlis.

“Arvien biežāk ir iespējams organizēt ārvalstu speciālistu vizītes Bērnu slimnīcā ar mērķi palīdzēt mūsu pacientiem ar sarežģītām veselības problēmam. Šiem pacientiem alternatīva ir ārstniecība ārpus Latvijas, kas ir ievērojami dārgāk un arī pašiem pacientiem un viņu tuviniekiem fiziski un psiholoģiski grūtāk. Papildus ieguvums ir iespēja mūsu speciālistiem iegūt jaunas zināšanas, kas nākotnē palīdzēs daudziem bērniem ar līdzīgām veselības problēmam. Mēs vēlamies, lai bērniem Latvijā būtu tādas pašas ārstniecības iespējas kā citviet Eiropā, un šī mērķa īstenošanai nepieciešams regulāri ieguldīt mūsu speciālistu izglītībā un prasmēs,” atzina Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Profesors E. Minevich ir viens no atzītākajiem ekspertiem bērnu uroloģijā ASV, bijis ASV bērnu urologu asociācijas prezidents. Pateicoties prof. E. Minevich,  Bērnu slimnīcai ir izveidojusies pastāvīga sadarbība ar Sinsinati Bērnu slimnīcu un Bērnu ķirurģijas klīnikas virsārstam dr. A. Ģīlim ir bijusi iespēja atkārtoti mācīties Sinsinati Bērnu slimnīcā. Savukārt 2015. gada augustā prof. Minevich un prof. Noh ir viesojušies Bērnu slimnīcā, piedaloties paraugoperācijā un sniedzot lekcijas ārstiem no Latvijas un Baltijas valstīm un rezidentiem P. Stradiņa universitātē.

Bērnu slimnīcas fonds sniedza finansiālu atbalstu prof. Eugene Minevich vizītei Bērnu slimnīcā un apmaksāja profesora ceļojuma un uzturēšanās izmaksas - 2610,46 USD.